Ένα σπίτι - διαδρομή μέσα στο τοπίο

Μια σύγχρονη κατοικία στο Καπανδρίτι σχεδιάστηκε με γνώμονα το συγκεκριμένο τοπίο, τις ανάγκες της οικογένειας και τη δημιουργία διαλόγου μεταξύ των δεδομένων

Η αφετηρία για τον σχεδιασμό ήταν η τοποθέτηση του σπιτιού μέσα στο οικόπεδο, το οποίο είχε συγκεκριμένους περιορισμούς. Έιναι μεγάλο, στενόμακρο και έχει υψομετρικές διαφορές. Το σπίτι έπρεπε να είναι σαν μια ενδιάμεση στάση από το ένα μέρος του οικοπέδου στο άλλο. Όπως λέει ο αρχιτέκτονας, Διονύσης Σοτοβίκης, "κάθε σπίτι αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό που συνδιαλέγεται με τους ενοίκους του και το τοπίο. Και όταν λέω τοπίο εννοώ τη φυσιολογία του εδάφους, τον ουρανό, τον ορίζοντα, το χώμα, τον αέρα, τις φυσικές μυρωδιές”. Είναι μια διαδρομή στο τοπίο ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνθήκες.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα σύγχρονο σπίτι που έχει προκύψει με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων που θα το κατοικούσαν. Μια κατοικία σε αρμονία απόλυτη με το περιβάλλον της που έχει αρχές μινιμαλισμού, ωστόσο εμπεριέχει 100% την ανθρώπινη πλευρά και δεν αφήνει απ' έξω συναισθήματα, ανάγκες, προβλήματα.

Το σπίτι παίζει με την εσωστρέφεια στο κάτω επίπεδο και την εξωστρέφεια στον όροφο. Η δημιουργία διαλόγου μεταξύ των δεδομένων είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό. Η αρχιτεκτονική δεν είναι απλώς διακόσμηση για να είναι ωραία ή άσχημη. Σχεδιάζει ζωές και γι' αυτό πρέπει να έχει όλη τη συνθετότητα, την εναλλαγή συναισθημάτων αλλά και την απλότητα που έχει ο άνθρωπος. Επίσης πολύ ξεχωριστό χαρακτηριστικό είναι το παιχνίδι με το φως και τις σκιές. Είναι κυρίαρχο σε όλους τους χώρους.

Το σπίτι έχει τοποθετηθεί σωστά στο οικόπεδο με βάση το μικροκλίμα της περιοχής, έχει σωστές θερμομονώσεις, αλλά δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "βιοκλιματικό”. Ο Διονύσης Σοτοβίκης επισημαίνει πως "βιοκλιματικό σημαίνει σωστή, μετρημένη χρήση υλικών και δεδομένων και όχι κάτι που σήμερα έχει πενταπλάσιο κόστος και χρειάζεται 20 χρόνια για να αποσβεστεί”.

Στον επάνω όρο φιλοξενούνται οι κοινωνικοί χώροι και στον κάτω τα υπνοδωμάτια, που κλείνουν σαν οχυρά. Η μονοκατοικία βρίσκεται εκτεθειμένη στο βουνό και αποτελεί τη μόνιμη κατοικία μιας τριμελούς οικογένειας που θέλει να νιώθει προστατευμένη. Έτσι, τα υπνοδωμάτια κλείνουν ερμητικά δημιουργώντας αίσθηση ασφάλειας, ενώ την ημέρα, καθώς ανοίγουν, ο χώρος ενοποιείται με το τοπίο. Στο επάνω μέρος, το καθιστικό ανοίγεται στη θέα που φτάνει μέχρι τη λίμνη του Μαραθώνα.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης

 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Retro lovers

MUST READ