Στο σπίτι της Rosita Missoni

Η σιδηρά κυρία που ίδρυσε τον ιταλικό οίκο τη δεκαετία του '50 ζει σε ένα περιβάλλον όπου όλα είναι 100% Μissoni: έντονα χρώματα, καλειδοσκοπικά μοτίβα και ετερόκλητες συνθέσεις με στυλ. 

Η σιδηρά κυρία που ίδρυσε τον ιταλικό οίκο τη δεκαετία του '50 ζει σε ένα περιβάλλον όπου όλα είναι 100% Μissoni: έντονα χρώματα, καλειδοσκοπικά μοτίβα και ετερόκλητες συνθέσεις με στυλ.

Εδώ και μισό αιώνα, η Rosita Missoni είναι η ιέρεια του ζακάρ, η γυναίκα που έβαλε στο παχνίδι της αισθητικής τα χρώματα του Bauhaus και τα έθνικ μοτίβα. Η ιδρύτρια του οίκου Missoni έχει ταξιδέψει πολύ κι έχει ζήσει κατά καιρούς στη Βενετία, το Παρίσι και το Λονδίνο. Τελευταία περνάει το χρόνο της ανάμεσα στο διαμέρισμά της στο Μιλάνο και σε ένα σπίτι με κήπο στο Σουμιράγκο, ένα μικρό χωριό στις ιταλικές Άλπεις, κοντά στο εργοστάσιο της εταιρείας. Το εσωτερικό του διαμερίσματος είναι ακριβώς αυτό που περιμένει να δει κανείς. Ένα φαντεζί περιβάλλον όπου μοτίβα και χρώματα συνδυάζονται απενεχοποιημένα χαρίζοντας διάθεση για ζωή.

Διακόσμηση συνεπής με τη φιλοσοφία της δημιουργού, που ξεκίνησε το 1948 στήνοντας με το μετέπειτα σύζυγό της Ottavio ένα ατελιέ ραπτικής κοντά στη βιοτεχνία των παππούδων της. Η ποπ δεκαετία του '60 τους ευνόησε για να χτίσoυν μια πολύχρωμη αυτοκρατορία γοητεύοντας με τα καλειδοσκοπικά μοτίβα τους τους διάσημους της εποχής: την Αnna Piaggi, την Diana Vreeland, τον Steven Spielberg, τον Rudolf Nureyev. Το 1994 οι δημιουργίες τους παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Guggenheim, στη Νέα Υόρκη, εκπροσωπώντας το μεταπολεμικό ιταλικό θαύμα της τέχνης! Τότε η Rosita παρέδωσε τα ηνία στην κόρη της Αngela κι αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τις συλλογές Missoni για το σπίτι. Μάλιστα, το τωρινό διαμέρισμά της υπήρξε για δύο δεκαετίες το showroom της εταιρείας στο Μιλάνο, το οποίο μεταμορφώθηκε σε ενδιαφέρον pied-à-terre με τις κατάλληλες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Στεγασμένο σε ένα μπουρζουά κτίριο της δεκαετίας του '30 που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Piero Portaluppi, έχει διαμορφωθεί με δημιουργίες και αναμνήσεις της οικογένειας Missoni.

Οι τοίχοι βάφτηκαν λευκοί για να αναδείξουν τα γραφιστικά πολύχρωμα σχέδια. Στο χώρο που φιλοξενεί το σαλόνι και την τραπεζαρία, τους τοίχους κοσμούν τα έντονα σχέδια του Ottavio. Το βενετσιάνικο custom-made πάτωμα και η συλλογή με τα vintage κομμάτια της Rosita, όπως είναι οι κομόντες του οίκου Salvatore + Marie, δημιουργούν μια καλλιτεχνική αντίστοιξη. Το ήσυχo design του Hans Wegner στις ξύλινες καρέκλες και το τραπέζι παίρνει χρώμα με τα ψυχεδελικά μοτίβα στα μαξιλάρια και το χρωματιστό art de la table – πάντα του οίκου Μissoni. Στην κρεβατοκάμαρα, το καδραρισμένο ύφασμα της Sonia Delaunay ταιριάζει απόλυτα με τα μοτίβα στα λευκά είδη, ενώ ακόμη και η καρέκλα του Philippe Starck για την Kartell ντύθηκε με Μissoni. Eίναι ίσως το μόνο σπίτι όπου οι πολυθρόνες με τα ασπρόμαυρα πουά κάτω από την art-déco τζαμαρία της δεκαετίας του '30 είναι άποψη!

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Perfect balance

Επόμενο άρθρο

Less is more

MUST READ