Σε ένα ριάντ στο Μαρακές

Μετά από έξυπνες παρεμβάσεις, ένα σπίτι με εσωτερικό κήπο στο Μαρακές συνδυάζει τα θετικά της παράδοσης με τις ανέσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Μετά από έξυπνες παρεμβάσεις, ένα σπίτι με εσωτερικό κήπο στο Μαρακές συνδυάζει τα θετικά της παράδοσης με τις ανέσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Χρειάστηκε να ρίξει μια ματιά από το παράθυρο του αεροπλάνου στην οροσειρά του Άτλαντα και το βιβλικό τοπίο της ερήμου για να ερωτευτεί το Μαρόκο. H Philomena Merckoll ανακάλυψε τη χώρα σε ένα ταξίδι της το 2005 κι από τότε άρχισε να την επισκέπτεται κάθε φορά που της δινόταν η ευκαιρία μέχρι που αποφάσισε να γίνει κάτοικος κι αγόρασε σπίτι στην παλιά πόλη του Μαρακές. Το αγαπημένο της καταφύγιο έχει την εξωτική ονομασία Riad Mena (ριάντ ονομάζεται στο Μαρόκο η παραδοσιακή κατοικία με εσωτερικό κήπο) και μετά από διάφορες παρεμβάσεις αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα Ιστορίας, παράδοσης και σύγχρονης αισθητικής.

Τι είναι αυτό που τη συγκίνησε στο συγκεκριμένο ριάντ; «Η αρμονία και η γαλήνη του εκπέμπει», λέει η Philomena, που μεγάλωσε στο Λονδίνο κι έχει ταξιδέψει στις μητροπόλεις του κόσμου σπουδάζοντας σύγχρονη τέχνη στο Δουβλίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Εκτός από το θαυμάσιο εσωτερικό κήπο με τις πορτοκαλιές και τους φοίνικες, το ριάντ έχει κι άλλα πλεονεκτήματα. Αν και βρίσκεται στα όρια της παλιάς πόλης, είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο και προστατευμένο από τη σκόνη και το θόρυβο που πλήττουν τα σοκάκια πίσω από τα παλιά τείχη.

Με τη βοήθεια ντόπιων αρχιτεκτόνων ξεκίνησε την ανακαίνιση ακολουθώντας μάλλον αργούς ρυθμούς μέχρι που «είχε την καλοτυχία» να γνωρίσει τον Γάλλο σχεδιαστή Romain Michel-Ménière που ζει κι εργάζεται στο Μαρακές. «Με τον Romain έχουμε τους ίδιους αισθητικούς κώδικες, οπότε η συνεργασία μας ήταν ευχάριστη» σημειώνει.

Στο πρώτο επίπεδο το ριάντ είχε πολλά μικρά δωμάτια, τα οποία ο Romain κατάργησε ενοποιώντας χώρους που έδωσαν τη θέση τους στην κουζίνα, το καθιστικό και τις κρεβατοκάμαρες με τα en-suite μπάνια σύγχρονης λογικής. Για τη διακόσμηση χρησιμοποίησαν αντίκες και παραδοσιακά αντικείμενα από τα σουκ, τις ξακουστές υπαίθριες αγορές της πόλης, τις οποίες ο Γάλλος σχεδιαστής ξέρει πολύ καλά. Στο δεύτερο επίπεδο αξιοποίησαν ένα μέρος της ταράτσας για να δημιουργήσουν τη σουίτα για τη μητέρα της Philomena. Η διαρρύθμιση στον κήπο έγινε περισσότερο γραμμική, καθώς τα μονοπάτια σχεδιάστηκαν από την αρχή. Μια σεμνή πηγή προστέθηκε στο κέντρο του, οι γερασμένοι φοίνικες αντικαταστάθηκαν από καινούργιους και το πράσινο αυξήθηκε. Όλες οι ξύλινες επιφάνειες βάφτηκαν σε ένα απαλό γκρι-πράσινο που ξεχωρίζει από τους λευκούς-κρεμ εξωτερικούς τοίχους. Από την πόρτα ακόμα η ενέργεια του ριάντ σε προκαταλαμβάνει ευχάριστα.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Α happy place

Επόμενο άρθρο

Perfect balance

MUST READ