Eco-friendly

Σύγχρονη πράσινη τεχνολογία και λιτό ντεκόρ σε ένα σπίτι που θυμίζει περισσότερο την Κοπεγχάγη και λιγότερo την Μαδρίτη στην οποία βρίσκεται. 

Σύγχρονη πράσινη τεχνολογία και λιτό ντεκόρ σε ένα σπίτι που θυμίζει περισσότερο την Κοπεγχάγη και λιγότερo την Μαδρίτη στην οποία βρίσκεται.

Η λιτή αρχιτεκτονική δεν είναι απαραίτητο να στερείται ζεστασιάς και ιδιαιτερότητας, όπως αποδεικνύει η κατοικία Ι-P House, την οποία σχεδίασε και κατασκεύασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Àbaton. Το σπίτι φιλοξενεί μία οικογένεια με εικαστικές ανησυχίες και βρίσκεται στο βορειοδυτικό προάστιο της Μαδρίτης, Pozuelo de Alarcón, το οποίο περιβάλλει ένα προστατευόμενο δάσος από πεύκα. Χάρις στον πλούτο της τοπικής φύσης, το αρχιτεκτονικό concept κινήθηκε γύρω από την φιλοσοφία του βιώσιμου σπιτιού - όπως αποτυπώνεται στα περισσότερα έργα του γραφείου Àbaton - και τη σύνδεση των εσωτερικών με τους εξωτερικούς χώρους. Οι τέσσερις κρεβατοκάμαρες – μία master bedroom, δύο παιδικές και ένας αυτόνομος ξενώνας – ο ενιαίος χώρος του καθιστικού, της τραπεζαρίας και της κουζίνας αλλά και οι επιπλέον χώροι της σάουνας, του γυμναστηρίου και ενός ατελιέ γλυπτικής, εξελίσσονται σε δύο επίπεδα, γεμάτα φυσικό φως και θέα στο πράσινο.

Εδώ, ο Μαδριλένικος ήλιος προσφέρει τις ευεργετικές ακτίνες του για την ενεργειακή αυτονομία του σπιτιού, χωρίς να το ζεσταίνει υπερβολικά το καλοκαίρι, καθώς ο προσανατολισμός του κτιρίου μελετήθηκε με γνώμονα τους δροσερούς χώρους. Τα ηλιακά πάνελ χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα και καλύπτουν τρεις ανάγκες: την ενδοδαπέδια θέρμανση, την παροχή ζεστού νερού και την θέρμανση της πισίνας, η οποία παραμένει λειτουργική για 2 με 3 μήνες παραπάνω μέσα στο έτος. Έχοντας λύσει σε ικανοποιητικό βαθμό την οικολογική βιωσιμότητα του σπιτιού, το επόμενο θέμα που απασχόλησε τους αρχιτέκτονες ήταν η αισθητική ενοποίηση του μέσα με το έξω και την υπέροχη φύση.

Το θέμα λύθηκε με τη χρήση ασβεστόλιθου που προσφέρει ένα φυσικό ματ φινίρισμα από το καθιστικό στο χώρο της ταράτσας και της πισίνας. Από την παλέτα των υλικών δε λείπει το βιομηχανικό τσιμέντο και η λευκή λάκα που δημιουργούν ενδιαφέρουσα αντίθεση με το ζεστό ξύλο και το δέρμα στην διακόσμηση.

Χωρίς περιττά στολίδια, το interior design αφήνει τα φυσικά υλικά να μιλήσουν από μόνα τους. Όπως διευκρινίζει ο αρχιτέκτονας Antón Pérez Panizo, το κυρίαρχο μασίφ ξύλο στα έπιπλα μοιάζει σαν φυσική συνέχεια του δάσους ενώ τα ουδέτερα χρώματα διακόπτονται από πινελιές φωτεινού χρώματος, όπως το κίτρινο στο χώρο του ατελιέ, αναφορά στο Σκανδιναβικό στυλ. Το λειτουργικό και διαχρονικό Σκανδιναβικό design γοητεύει τους αρχιτέκτονες που έδωσαν έμφαση στα vintage και κλασικά δανέζικα έπιπλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο μοντερνιστικός καναπές στο καθιστικό και το βοηθητικό ξύλινο περβάζι αλλά και το coffee table σε ρόλο κομοδίνου στην κρεβατοκάμαρα.

www.abaton.es

Φωτογραφίες: Belén Imaz

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Πάμε στην Πάτμο

Επόμενο άρθρο

Διαχρονικά μοντέρνο

MUST READ