Διαχρονικά μοντέρνο

Μόδα, design, παστέλ αποχρώσεις και τοπικές τεχνοτροπίες σκηνογραφούν μια κατοικία στο Μπόντρουμ, που σχεδιάστηκε για να μείνει αισθητικά επίκαιρη. Στο Casaviva που κυκλοφορεί Σάββατο 19  Σεπτεμβρίου με το Πρώτο Θέμα. 

Μόδα, design, παστέλ αποχρώσεις και τοπικές τεχνοτροπίες σκηνογραφούν μια κατοικία στο Μπόντρουμ, που σχεδιάστηκε για να μείνει αισθητικά επίκαιρη. Στο Casaviva που κυκλοφορεί Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου με το Πρώτο Θέμα.

Στην πιο διάσημη παραλία της Τουρκίας, διαμορφώθηκε μια κατοικία με αναπάντεχη διαρρύθμιση και διακόσμηση που συμφιλιώνει το εφήμερο με το διαχρονικό, το διεθνές με το τοπικό. Δεν είναι τυχαίο που οι ιδιοκτήτες του design-wise σπιτιού έρχονται από τον κόσμο της μόδας. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες ενός μεγάλου fashion brand και σχεδίασαν μαζί με το αρχιτεκτονικό γραφείο Ofist ένα κρησφύγετο μακριά από την πολυάσχολη ζωή τους στην Κωνσταντινούπολη. «Όταν αγοράσαμε το σπίτι πριν από τρία χρόνια είχε ανατολίτικο στυλ. Μέλημά μας ήταν να δώσουμε μεσογειακό ύφος και να εκσυγχρονίσουμε ορισμένα στοιχεία της τουρκικής αρχιτεκτονικής», λέει η ιδιοκτήτρια. «Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός πληροί διεθνείς αισθητικές προδιαγραφές και θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί ακόμα και στο Λος Άντζελες ή το Ντουμπάι», προσθέτει.

Στο ισόγειο βρίσκονται οι κοινόχρηστοι χώροι και τέσσερις en-suite κρεβατοκάμαρες. Δύο από αυτές είναι τα δωμάτια των έφηβων παιδιών, που ανοίγουν στην ταράτσα με την πισίνα. Ο όροφος αποτελεί το προσωπικό ησυχαστήριο του ζευγαριού. Στη μία πτέρυγα βρίσκεται η κρεβατοκάμαρά του, ένα μεγάλο μπάνιο και η γκαρνταρόμπα, ενώ στη δεξιά πτέρυγα σχεδιάστηκε ένας ακόμα χώρος για τους καλεσμένους της οικογένειας. «Αποφύγαμε τις δομικές αλλαγές, με εξαίρεση την κουζίνα". Ο χώρος της επεκτάθηκε για να στεγάσει τη δημιουργική προετοιμασία του φαγητού, αλλά και τη μοναδική τραπεζαρία του σπιτιού. Σε εκλεκτικό ικά υλικά –στιλπνές γκρι πλάκες από σχιστόλιθο, ασβέστης και ξύλο– μαζί με μια έξυπνη προσθήκη στις οροφές έδωσαν τη λύση. Ξύλινα πάνελ με εμφανείς σανίδες στην οροφή του ισογείου και λεπτοκαμωμένα ξύλινα πηχάκια στα ταβάνια του ορόφου αποτίουν φόρο τιμής στην τοπική διακοσμητική τέχνη.

Ο φωτισμός αντιμετωπίζεται σαν πεδίο αισθητικής εκφραστικότητας. Σαν λευκές πεταλούδες μέρη από το φωτιστικό «Series 21» του Omer Arbel εντυπωσιάζουν στο κλιμακοστάσιο. Τα ανάλαφρα «Non Random» του Bertjan Pot στην κουζίνα, το λιτό «2129» του Gino Sarfatti στο καθιστικό και τα «East West» του Hüseyin Turgut στο μπάνιο ολοκληρώνουν τη συλλοcountry ύφος, ο πάγκος εργασίας μεγάλωσε και μετατράπηκε σε μια εντυπωσιακή τραπεζαρία που συνοδεύεται από τις καρέκλες «Wishbone» του Hans J. Wegner σε γαλάζιο χρώμα. Γυάλινες πόρτες χωρίζουν την κουζίνα από το χολ, ένα μεταβατικό χώρο χαλάρωσης πριν το καθιστικό. Εκεί ακριβώς που χτυπά η καρδιά του σπιτιού, προστέθηκε ένα μικρό εσωτερικό αίθριο με μπανανιές. «Λατρεύουμε τη φύση κι αυτός ήταν ένας λόγος που επιλέξαμε τη συγκεκριμένη τοποθεσία, προσανατολισμένη στον κόλπο του Μπόντρουμ και τους γύρω λόφους. Το αίθριο μας βοηθάει να βάλουμε λίγη από αυτή στον καθημερινό μας χώρο». Ακολουθεί ο κυρίως χώρος του καθιστικού όπου οι ιδιοκτήτες θέλησαν να ταιριάξουν τις εφήμερες τάσεις του κόσμου της μόδας με την αρχιτεκτονική διαχρονικότητα. Λόγω της δουλειάς τους, γοητεύονται από τα trends, γνωρίζουν όμως και πώς να τα προσαρόσουν σε ένα στυλ που δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα. Όταν λοιπόν έφτιαχναν το mood board με τα χρώματα και τις υφές δόθηκε προτεραιότητα στις παστέλ αποχρώσεις. Ροζ, φιστικί και γαλάζιοι τόνοι απαλύνουν τη σκληρότητα των αρχιτεκτονικών γραμμών, ενθαρρύνουν τη χαλάρωση και υπόσχονται διαχρονικότητα.

Τα αντικείμενα, αν και σύγχρονα, θεωρούνται ήδη design classics, όπως οι καναπέδες του Rodolfo Dordoni, οι πολυθρόνες της Paola Navone και τα κρεβάτια του Antonio Citterio. Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον έπρεπε να εφευρεθούν τρόποι για να αναδειχθούν ορισμένα ντόπια διακοσμητικά στοιχεία. Τα χαρακτηριστικά τοπικά δομγή των φωτιστικών.

φωτογραφίες Ali Bekman

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Eco-friendly

Επόμενο άρθρο

Slow design

MUST READ