Πάμε στην Πάτμο

Ένα από τα παλιά σπίτια στη Χώρα της Πάτμου ανακαινίστηκε με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική και απέκτησε εκείνες τις σύγχρονες ανέσεις που χρειάζεται η ζωή το καλοκαίρι.

Ένα από τα παλιά σπίτια στη Χώρα της Πάτμου ανακαινίστηκε με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική και απέκτησε εκείνες τις σύγχρονες ανέσεις που χρειάζεται η ζωή το καλοκαίρι.

Η Χώρα της Πάτμου είναι μια από τις ωραιότερες νησιωτικές Χώρες. Χτισμένη σε λόφο, γύρω από το Μοναστήρι της Παναγίας της Διασώζουσας, έχει υπέροχη θέα στο Αιγαίο και στα γύρω νησιά. Σε ένα από τα προνομιούχα σημεία βρίσκεται και το συγκεκριμένο σπίτι. Όταν το ανακάλυψε η μητέρα της ιδιοκτήτριας που μένει δίπλα, επρόκειτο για χαλάσματα πάνω στην πλατεία όπου συνήθιζαν να παίζουν τα παιδιά του χωριού. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του γοητεύτηκαν από τη θέα –από τη μία πλευρά στον Προφήτη Ηλία και στο Αιγαίο και από την άλλη στον Ευαγγελισμό, το δεύτερο μεγαλύτερο μοναστήρι της Πάτμου–, το αγόρασαν και προχώρησαν σε ανακαίνιση το 1997.

Το κτίσμα εκτείνεται σε δύο επίπεδα που έχουν ξεχωριστές εισόδους, γεγονός που τα καθιστά ανεξάρτητα. Το πάνω επίπεδο είναι αυτό που βλέπει στον Προφήτη Ηλία κι έχει είσοδο στην αυλή δίνοντας πρόσβαση στην πλατεία της Παναγίας της Διασώζουσας. Πρόκειται για ένα μεγάλο, ενιαίο, ψηλοτάβανο χώρο που φιλοξενεί την κύρια κρεβατοκάμαρα, το καθιστικό και το γραφείο. Στο ίδιο επίπεδο αξιοποιήθηκαν λίγα τετραγωνικά μέτρα για ένα μικρό συνδετικό δωμάτιο με κρεβάτι, ψυγείο, πλυντήριο και κουζινάκι.

Η διακόσμηση του σπιτιού έγινε από την μητέρα της ιδιοκτήτριας, που δημιούργησε ένα οικογενειακό και οικείο περιβάλλον με έπιπλα σε παραδοσιακό ύφος και ανέσεις για ανέμελες και ευχάριστες διακοπές. Από την αυλή μια σκάλα οδηγεί στο κάτω επίπεδο. Εκεί βρίσκονται η κουζίνα, η τραπεζαρία, ένα υπνοδωμάτιο με διπλό κρεβάτι, ένα ακόμα μικρό υπνοδωμάτιο με μονό κρεβάτι και δύο μπάνια. Στην κουζίνα διατηρήθηκε η παραδοσιακή διαρρύθμιση με τα χτιστά ντουλάπια και την ξύλινη πιατοθήκη στο τοίχο, τα οποία βάφτηκαν σε γαλάζια απόχρωση, ίδια με εκείνη που έχουν τα ξύλινα κουφώματα του σπιτιού. Οι χοντροί πέτρινοι τοίχοι, τα στοιχεία της χτυπητής πέτρας γύρω από τα κουφώματα και οι ξύλινες τράβες στο ταβάνι κάνουν τη σύνδεση με το παρελθόν, ενώ κάποια έθνικ στοιχεία σε έπιπλα,υφάσματα, φανάρια και φωτιστικά προσθέτουν κομψότητα.

Ένα παραδοσιακό σπίτι με σύγχρονες ανέσεις που μπορούν να απολαύσουν όσοι επιθυμούν να νιώσουν τη εμπειρία των διακοπών στην Πάτμο, αφού διατίθεται προς ενοικίαση.

Πληροφορίες: patmoshouse.wix.com/houseinpatmos

φωτογραφίες Γιώργος Σφακιανάκης

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Kαλοκαίρι στο Κάπρι

Επόμενο άρθρο

Eco-friendly

MUST READ