Η παράδοση εκσυγχρονίζεται

Η αυθεντική ατμόσφαιρα στο νησί της Τήνου επηρέασε τον αρχιτέκτονα Θοδωρή Ζουμπουλάκη στο σχεδιασμό μιας κατοικίας στον Άγιο Ρωμανό, η οποία προσαρμόζεται στην παράδοση αλλά και στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Η αυθεντική ατμόσφαιρα στο νησί της Τήνου επηρέασε τον αρχιτέκτονα Θοδωρή Ζουμπουλάκη στο σχεδιασμό μιας κατοικίας στον Άγιο Ρωμανό, η οποία προσαρμόζεται στην παράδοση αλλά και στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Πόσο σας επηρέασε στο σχεδιασμό του σπιτιού η ιδιαίτερη προσωπικότητα του νησιού;

Η Τήνος είναι ένα σεμνό νησί που έχει καταφέρει να διατηρήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Εκεί υπάρχει αυθεντικότητα σε όλα τα επίπεδα. Ίσως είναι από τα ελάχιστα μέρη με παραδοσιακούς τεχνίτες που αγαπάνε την τέχνη τους και δεν την κάνουν βεβιασμένα. Το διαπίστωσα στην πράξη δουλεύοντας μαζί τους στις εξωτερικές παραδοσιακές όψεις, στις ξερολιθιές αλλά και σε όλες τις πέτρινες λεπτομέρειες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Στο εξωτερικό του σπιτιού, η χρήση γυαλιού είναι η μοναδική σας παρέκκλιση από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική...

Πράγματι, είναι η μοναδική σημαντική παρέκκλιση. Στην περίπτωση μάλιστα του δαπέδου στο μπαλκόνι, μπορείς να έχεις μια οπτική συνέχεια του κτίσματος. Κάποιες οριζόντιες ή κατακόρυφες γυάλινες σχισμές που θα παρατηρήσετε στις όψεις θα έλεγα ότι είναι πολύ διακριτικές παρεκκλίσεις.

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από την απουσία χρωμάτων, διακοσμητικών και επενδύσεων;

Είναι τέτοια η μορφολογία του νησιού που δεν ωφελεί καμία περαιτέρω παρέμβαση. Όπως στο τοπίο τα χρώματα δίνονται από τη φύση των υλικών έτσι και στην αρχιτεκτονική δεν χρειάζονται παρά μόνον τα αναγκαία.

Η εσωτερική διαμόρφωση δεν έχει παραδοσιακά στοιχεία. Πώς θα τη χαρακτηρίζατε;

Στο εσωτερικό, η παράδοση εκσυγχρονίζεται. Υπάρχουν στοιχεία παντού –όπως η μεγάλη τηνιακή πέτρα στο μπάνιο– που υπενθυμίζουν την παράδοση του νησιού και καλύπτουν την ανάγκη για μνήμη, αλλά με ένα σύγχρονο τρόπο. Τα σκουριασμένα μέταλλα –κυρίαρχο υλικό στην εσωτερική διαμόρφωση– είναι διαχρονικά. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι βρίσκονταν πάντα εκεί. Η σκουριά και το γυαλί προεκτείνουν τις αντανακλάσεις και τις παρενέργειες της θάλασσας.

Συμμετείχατε στην επιλογή επίπλων για τη διαμόρφωση των χώρων;

Εκτός από ορισμένα χτιστά έπιπλα, τα περισσότερα τα επιλέξαμε σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη έχοντας ως κριτήριο το σύγχρονο ύφος και τη λειτουργική αισθητική. Όπως για παράδειγμα τα design καθίσματα της Cappellini και του Μarc Newson και το φωτιστικό της Established & Sons, που συνδυάστηκαν με σύγχρονα έργα τέχνης του Γιάννη Μόραλη και της Μαρίνας Βερνίκου.

Πώς καταλήξατε στο σχεδιασμό της συγκεκριμένης σκάλας και του τραπεζιού-πάγκου, δύο πολύ χαρακτηριστικών στοιχείων του σπιτιού;

Η σκάλα και το τραπέζι-πάγκος ήταν δύο από τα σημαντικότερα στοιχεία για τον ιδιοκτήτη. Χωρίς να μου προσδιορίσει τη φόρμα ή το υλικό, ζήτησε ένα τραπέζι όπου θα μπορούσε να μαγειρεύει, να τρώει και να εργάζεται, ένα τραπέζι που θα αποτελεί το κεντρικό λειτουργικό στοιχείο του χώρου. Η ανισότητα στη στάθμη μεταξύ κουζίνας και καθιστικού, η διάθεση να ενωθούν λειτουργικά οι δύο χώροι καθώς και η ελευθερία έκφρασης που μου δόθηκε, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του σπιτιού. Το ίδιο συνέβη και με τη σκάλα, που έπρεπε να είναι ανάλαφρη και διακριτική, ανάλογη του προορισμού της: ενός λιτού υπνοδωματίου στον επάνω όροφο.

Είναι ένα σπίτι που πληροί τις προδιαγραφές για να λειτουργεί και το χειμώνα;

Είναι πλήρως εξοπλισμένο μηχανολογικά για χειμώνα καλοκαίρι. Διαθέτει κι ένα εντυπωσιακό τζάκι δύο επιπέδων, το οποίο μπορεί να θερμάνει την κουζίνα και το καθιστικό ή να χρησιμοποιηθεί και για μαγείρεμα.

Φωτό: Βαγγέλης Πατεράκης / www.studiopaterakis.com

www.zoumboulakisarchitects.gr

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Επόμενο άρθρο

French Touch

MUST READ