French Touch

Το διαχρονικό συναντάει το εφήμερο στο σπίτι μιας σχεδιάστριας στη Λυών, η οποία παίζει με τις αντιθέσεις ανάμεσα σε διαφορετικά χρώματα, στυλ και εποχές. Από το περιοδικό Casaviva.

Το διαχρονικό συναντάει το εφήμερο στο σπίτι μιας σχεδιάστριας στη Λυών, η οποία παίζει με τις αντιθέσεις ανάμεσα σε διαφορετικά χρώματα, στυλ και εποχές. Από το περιοδικό Casaviva.

Σχεδιάστρια και ιδιοκτήτρια της γνωστής αντικερί της Λυών Un Château en Espagne, η Marie-Lise Dulac Ferry αποφάσισε να φτιάξει στο ρετιρέ ενός παλιού κτιρίου που βρίσκεται στη διατηρητέα γειτονιά Golden Square της πόλης ένα περιβάλλον κατάλληλο για την οικογένειά της. Αφαίρεσε τοίχους, πόρτες και διαδρόμους εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για το διαμέρισμα που είναι ήδη 200 ετών. «Ήθελα η οικογένεια να συνυπάρχει στον ίδιο χώρο κι έτσι αποφάσισα όλοι οι χώροι στο ισόγειο να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συνδέονται σ' ένα μοναδικό σημείο, την είσοδο.»

Πράγματι, η είσοδος στο σπίτι έχει θεατρικό ύφος. Μια σκάλα λογικής Bauhaus σχηματίζει ένα είδος γέφυρας που οδηγεί στο επάνω επίπεδο. Πίσω της, μια διακριτική βιβλιοθήκη φαίνεται μέσα από το γυάλινο διαχωριστικό. Παθιασμένη συλλέκτρια έργων σύγχρονης τέχνης, η Marie-Lise ανέθεσε στον Ludovic Paquelier να φιλοτεχνήσει τον τοίχο πάνω από τη σκάλα κι εκείνος εμπνεύστηκε ένα μυστηριώδες σύμπαν: μια γεωμετρική φόρμα στο κέντρο, ένα δάσος από τη μία πλευρά και η φιγούρα του Κλαρκ Γκέιμπλ από την άλλη. Με αυτόν τον αρτίστικο τρόπο, η είσοδος μεταμορφώνεται σε γκαλερί, αφού εκείνο που είχε μεγάλη σημασία ήταν να αποκτήσει βαρύτητα η είσοδος του σπιτιού και να μην είναι απλώς το εισαγωγικό χολ στο σπίτι.

Στο επάνω επίπεδο, τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια ακολουθούν τελείως διαφορετικές στυλιστικές επιλογές. Κοινός παρονομαστής στη διακόσμησή τους είναι η διάθεση για ονειροπόληση. Για παράδειγμα, τα μπάνια διαμορφώθηκαν με βάση τις αναμνήσεις της οικογένειας από ταξίδια σε ηλιόλουστες χώρες. Όλες οι παλιές εγκαταστάσεις κρύφτηκαν πίσω από μωσαϊκά που κάλυψαν όλο το χώρο, από το δάπεδο μέχρι την οροφή. Οι τιρκουάζ αποχρώσεις τους ανακαλούν στη μνήμη τη θάλασσα. Η πορσελάνινη μπανιέρα και τα μπρούντζινα αξεσουάρ αναφέρονται στις δεκαετίες '30 και '40. Στα υπνοδωμάτια, η άποψη είναι σοφιστικέ, με λινά υφάσματα, λευκές πολυθρόνες, χειροποίητες λεπτομέρειες και την αξιοποίηση της παλιάς ταπετσαρίας πάνω στην οποία η Μarie-Lise έβαλε επένδυση με χιουμοριστικά μοτίβα. Το εσωτερικό των ντουλαπιών έχει βαφτεί στο μπλε της θάλασσας που χαρακτηρίζει το νησί της Μυκόνου. Στις παιδικές κρεβατοκάμαρες δόθηκε έμφαση στο καλό και λειτουργικό design και η διαμόρφωσή τους στοχεύει στην εξέλιξη της προσωπικότητας των παιδιών.

Το χρωματικό παιχνίδι αρχίζει στην είσοδο με την καταπληκτική θέα στις στέγες των σπιτιών της Λυών. Το αστικό τοπίο οδήγησε τη σχεδιάστρια στην επιλογή ουδέτερων αποχρώσεων για το εσωτερικό, γνωρίζοντας ότι τα κάδρα που σχηματίζει η θέα από τα τοξωτά παράθυρα είναι απολύτως θεατρικά. Η Μarie-Lise προκαλεί αντίστιξη με τις αποχρώσεις των επίπλων: σε έντονο κίτρινο σαν αυτό που χρησιμοποιούσε στα καθίσματά του ο μοντερνιστής Marco Zanuso ή σε μπλε σαν αυτό στις πολυθρόνες του Pierre Guariche. Τα έπιπλα εκπροσωπούν διαφορετικές εποχές, από την αισθητική του 17ου αιώνα μέχρι το design της δεκαετίας του '50, σε μια εκλεκτικιστική σύνθεση που συνδυάζει το διαχρονικό με το εφήμερο.

www.un-chateau-en-espagne.com

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Επόμενο άρθρο

Sur Mesure

MUST READ