Μασσαλία, η έκπληξη της δυτικής Μεσογείου

Η Μασσαλία ανεβαίνει σταθερά στις λίστες των πιο ψαγμένων ταξιδιωτών.

Δυναμική, ναυτική και ολοζώντανη. Ανάμεσα στο παλιό λιμάνι και την αρχαιότερη συνοικία της, τη Λε Πανιέ, η Μασσαλία αποκαλύπτει απρόσμενες design στάσεις.

Για ποτό με σωσίβιο

Σε μικρή απόσταση από το Παλιό Λιμάνι, στην καλλιτεχνική περιοχή Κουρ Ζιλιέν, το μπουτίκ ξενοδοχείο Mama Shelter είναι ο χώρος στον οποίο αξίζει να αφιερώσετε τουλάχιστον ένα βράδυ για ποτό, αν όχι και για διαμονή. Φημισμένο για την μπάρα και το design του, που υπογράφει ο Philippe Starck, υποστηρίζει ένα παράξενο vintage παραθαλάσσιο στυλ, μοντέρνο και λειτουργικό παράλληλα. Το μπαρ προσφέρει κοκτέιλ κάτω από μια σειρά φουσκωτά παιδικά σωσίβια ή τον ουρανό της Μασσαλίας στην ταράτσα.

Βόλτα στη Λε Πανιέ

Οι ρετρό, ανέμελοι, ηλιόλουστοι περίπατοι έχουν ως αφετηρία την παλιά πόλη της Μασσαλίας. Κάθε γωνιά της Λε Πανιέ επιφυλάσσει μία ανακάλυψη, όπως εργαστήρια όπου σε κοινή θέα οι τεχνίτες δουλεύουν τα κεραμικά, υφαίνουν τις κουβέρτες, πλάθουν τα κεριά και τα λευκά γλυπτά. Ανάμεσά τους υπάρχουν ντελικατέσεν και μπιστρό, σίγουρα δελεαστικές στάσεις.

Η άλλη όψη της Μεσογείου

Το Μουσείο Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού πολιτισμού (MuCEM), το πρώτο με θέμα τη Μεσόγειο, στεγάζεται στο κτίριο J4, το φρούριο Saint-Jean με θέα στη θάλασσα και το Κέντρο Συντήρησης και Πόρων με θέα στην πόλη. Γνωστό για το κτίριο-πρότυπο J14, έργο του αρχιτέκτονα Rudi Ricciotti, περιλαμβάνει εστιατόρια και ένα βιβλιοπωλείο.

Shopping στις αποβάθρες

Η ανάπτυξη του ναυτικού εμπορίου το 1820 έδωσε μορφή στη θαλασσινή παράδοση της Μασσαλίας και γέννησε το βιομηχανικό κτίριο Les Docks που συνέδεε το λιμάνι με το σιδηρόδρομο. Μόλις πριν από δύο χρόνια ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε έναν πολυχώρο γεμάτο εστιατόρια, μπαρ και μπουτίκ, που προσελκύουν πρωί-βράδυ κόσμο όλων των ηλικιών.

Φαγητό στο σαρδελοκούτι

Λίγο χίπστερ και λίγο κλασική, η μικρή ψαροταβέρνα La boîte à Sardine τα έχει όλα: Ναυτικό κλίμα, μεσογειακή πολυχρωμία, χαρούμενα νεανικά πρόσωπα και μία ευοίωνη λίστα κρασιών που συνοδεύουν άψογα τα θαλασσινά, θαρρείς ακόμα βρεγμένα από την αλμύρα του κύματος. Το μενού στηρίζεται στο εύγευστο μείγμα τοπικής κουζίνας με στοιχεία από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Βόρεια Αφρική.

Μοντερνιστική διαμονή

Μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις στο αδιάφορο τοπίο των ξενοδοχείων της Μασσαλίας είναι το C2. Οι ψηλές οροφές, τα τεράστια παράθυρα, οι τοιχογραφίες και οι γύψινες διακοσμήσεις συντηρήθηκαν αυθεντικά, όπως απαιτούσε το κτίριο του 19ου αιώνα. Η επίπλωση, ωστόσο, είναι εμφατικά μοντερνιστική, με έπιπλα των Le Corbusier και Frank Lloyd Wright. Φημίζεται επίσης για την καταπληκτική θέα και το καλύτερο spa της πόλης.

Όλο το λιμάνι σε λίγες ώρες

Ξεκινώντας από τη δροσερή σκιά του Ombrière –το τεράστιο στέγαστρο από καθρέφτη με την υπογραφή του Norman Foster, στο δυτικό άκρο του Παλιού Λιμανιού– κατευθυνθείτε στην ψαραγορά Toinou. Αφού περάσετε αρκετά εστιατόρια με θαλασσινά, θα βρεθείτε στο φρούριο Saint-Jean, του 17ου αιώνα. Ο εμπορικός πολυχώρος Joliette Docks είναι η ιδανική κατάληξη για ξεκούραση.

Les Docks

εστιατόριο La boîte à Sardine

βόλτα στην παλιά πόλη

βόλτα στην παλιά πόλη

Το μουσείο MuCEM

εντυπωσιακή η είσοδος του μουσείου MuCEM

Το ξενοδοχείο Mama Shelter

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ