Με θέα 360 μοιρών

Τι ορίζει τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης εξοχικής κατοικίας στο βουνό; Η έμφαση στα τοπικά φυσικά υλικά, η αξιοποίηση του συγκλονιστικού φυσικού περιβάλλοντος και η λειτουργική απλότητα, Όπως, άλλωστε, υποδεικνύει ένα μοντέρνο σαλέ στην Αράχοβα.

Με συγκλονιστική θέα στο χωριό και τον κάμπο των Δελφών χάρη στην προνομιακή θέση της, η εξοχική κατοικία είναι σαν σκηνικό μέσα στη φύση. Ένα σαλέ με μεγάλα ανοίγματα που επιτρέπουν στο φως να περάσει ανεμπόδιστα στους χώρους και λειτουργούν ως ταμπλό βιβάντ με θέμα το φυσικό περιβάλλον. Για ακόμη μία φορά, ο interior designer Αλέξανδρος Τσικορδάνος του 360 Concept Design Studio, ο οποίος υπογράφει τη διαμόρφωση του σπιτιού, προτίμησε τη λειτουργική απλότητα, χωρίς διακοσμητικές φιοριτούρες, τονίζοντας τις βασικές γεωμετρικές φόρμες. "Το φυσικό περιβάλλον υπήρξε πάντα πηγή έμπνευσης, αλλά προσπαθώ κάθε φορά να προσαρμόζω τις ιδέες μου λαμβάνοντας υπόψη το συγκεκριμένο πλαίσιο και τις ανάγκες του πελάτη", εξηγεί. Χρησιμοποίησε τοπικά φυσικά υλικά που αφθονούν στην περιοχή και εξυπηρετούν τη σχεδιαστική φιλοσοφία του. Αξιοποίησε την πέτρα και το ξύλο χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις στο χρώμα και την υφή τους. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και οικείο: το ξύλο –πανταχού παρών μέσα στην κατοικία– έχει ρόζους και είναι στη φυσική του απόχρωση και η πέτρα από το εξωτερικό περιβάλλον περνάει στο εσωτερικό του σπιτιού. Η ίδια άμεση λογική επικράτησε και στη διαρρύθμιση: οι κοινωνικοί χώροι έχουν εξωστρεφή ατμόσφαιρα και τα υπνοδωμάτια εσωστρεφή.

Με θέα 360 μοιρών

Το σπίτι εκτείνεται σε τρία επίπεδα. Το ισόγειο φιλοξενεί την τραπεζαρία, την κουζίνα και το καθιστικό με το τζάκι, το επάνω επίπεδο τα υπνοδωμάτια –το κυρίως και τα παιδικά– και το κάτω τους ξενώνες, τη σάουνα και το χαμάμ. Στο καθιστικό, ξεχωρίζουν το ιταλικό design και το τζάκι, το οποίο επιβάλλεται με το εντυπωσιακό σχεδιασμό του. Διαθέτει φωτισμό με LED stripes την πίσω πλευρά της εστίας που αναδεικνύουν την πέτρα του τοίχου, ενώ η κατασκευή γίνεται ανάλαφρη με ένα "χαλί" από το ίδιο ξύλο στο πάτωμα, στην επένδυση της εστίας και στην οροφή. Έτσι, το τζάκι γίνεται αντιληπτό μόνο από το frame και την εικόνα της φωτιάς, όπως επισημαίνει και ο interior designer που συνυπογράφει την ειδική μελέτη φωτισμού μαζί με τον lighting designer Αθανάσιο Ντανίλωφ.

Ο Αλέξανδρος Τσικορδάνος συνηθίζει να δημιουργεί χώρους με οικείους συμβολισμούς που αγγίζουν το συναισθηματικό κόσμο των ενοίκων τους. Αυτό συνέβη και στο mountain-chic εξοχικό στην Αράχοβα.

φωτογραφίες Βαγγέλης Πατεράκης

spiti arahova

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ