Ωδή στη Σαντορίνη

Μια υπόσκαφη κατοικία στην Οία συνδυάζει τις παραδοσιακές τεχνικές με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και γίνεται το απόλυτο καλοκαιρινό dream house.

Η καλοκαιρινή κατοικία βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Οίας, στη Σαντορίνη. Αποτελείται από έναν υπόσκαφο χώρο, σκαμμένο στο ηφαιστειακό πέτρωμα και από ένα μικρό κτίσμα στο πάνω επίπεδο. Μία φιδοειδής εξωτερική σκάλα συνδέει τον κύριο πεζόδρομο της Οίας με τα δύο επίπεδα του σπιτιού, καταλήγοντας στην κεντρική αυλή με την πισίνα.

Το σχέδιο ανέλαβε το γραφείο Kapsimalis Architects, που έχει σχεδιάσει και άλλες πρωτοποριακές κατοικίες στη Σαντορίνη. Κεντρική ιδέα στην κατοικία είναι η ανάδειξη της πλαστικότητας των καμπυλών του παλιού υπόσκαφου σε ένα νέο "γλυπτικό" χώρο, καθώς και ο σχεδιασμός της εξωτερικής πλατφόρμας, με την πισίνα να κρέμεται στον ηφαιστειογενή βράχο. Η αυλή που ανοίγεται μπροστά στον υπόσκαφο χώρο έχει σχεδιαστεί σαν μία "πλατφόρμα" με θέα το ηφαίστειο και τη θάλασσα. Η πισίνα με την υπερχείλιση, ο ημιυπαίθριος χώρος με τη θολωτή οροφή στα πλάγια και μικρές γωνίες καθιστικού και δείπνου συνθέτουν την πλατφόρμα και ορίζουν τη ζωή στους εξωτερικούς χώρους.

Εσωτερικά του υπόσκαφου χώρου υπάρχουν χώρος καθιστικού με μία μικρή εντοιχισμένη κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους, χαμάμ και σάουνα. Οι υπάρχουσες ηφαιστειακές πέτρες και o λευκός σοβάς χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων. Ανοιχτό υπόλευκο μάρμαρο και πατητή τσιμεντοκονία στα δάπεδα συμπληρώνουν την παλέτα των βασικών υλικών. Οι γλυπτικές φόρμες ακολουθούνται και στο εσωτερικό του σπιτιού, με τις καμπύλες να βοηθούν στη λειτουργικότητα των περιορισμένων διαστάσεων. Μεγάλο μέρος των επίπλων είναι χτιστά. Στο καθιστικό υπάρχουν τα απολύτως απαραίτητα έπιπλα, πάντα με δυνατό αναγνωρίσιμο design, μιας και η θέα είναι αυτή που δίνει τις πιο δυνατές πληροφορίες. Στις κρεβατοκάμαρες όλα τα έπιπλα είναι χτιστά και τίποτα δεν χαλάει τις αφαιρετικές κυκλαδίτικες φόρμες που σήμερα μοιάζουν πιο μοντέρνες από ποτέ. Το μπάνιο, η σάουνα και το χαμάμ χαρακτηρίζονται από την απέριττη πολυτέλεια της καθαρής τσιμεντοκονίας από το πάτωμα ως το ταβάνι. Τίποτα δεν πρέπει να ταράξει το μεγαλείο της θέας που εισβάλλει στο χώρο από το μικρό παράθυρο.

Φυσικά, σε αυτό το σπίτι όλα συμβαίνουν στην εξωτερική πλατφόρμα και αυτός είναι ο λόγος που οι αρχιτέκτονες έδωσαν μεγάλη βάση στο σχεδιασμό της, γιατί όταν είσαι στο ωραιότερο σημείο της Καλντέρας, αυτό που θέλεις είναι η άμεση επαφή με τη συγκλονιστική θέα. Έτσι, οι τυχεροί ένοικοι έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν το μεγαλείο του Αιγαίου και ταυτόχρονα να χαλαρώνουν κάνοντας ηλιοθεραπεία, μπάνιο στην πισίνα, να τρώνε στη δροσιά και να οργανώνουν δείπνα με φόντο το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στον κόσμο. Πραγματικά αυτό είναι ένα σπίτι από το οποίο δεν θέλεις να βγεις!

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης 

 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ