Οpen Modern Space

Ανοιχτοί ενιαίοι χώροι με θέα σε έναν όμορφο κήπο χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη μονοκατοικία στην οποίαν κατοικεί τετραμελής οικογένεια δίνοντας ζωή στον εμπνευσμένο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του γραφείου Zege.

Ανοιχτοί ενιαίοι χώροι με θέα σε έναν όμορφο κήπο χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη μονοκατοικία στην οποίαν κατοικεί τετραμελής οικογένεια δίνοντας ζωή στον εμπνευσμένο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του γραφείου Zege.

Οι όγκοι, οι φόρμες, τα υλικά και τα χρώματα δίνουν μορφή σε μία αρχιτεκτονική έμπνευση, αλλά αυτό που πραγματικά μεταμορφώνει μία κατασκευή σε σπίτι είναι οι άνθρωποι που το κατοικούν. Μία τετραμελής οικογένεια δίνει ψυχή και καρδιά, σε ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα που υπογράφουν ο Τάσος Ζέππος και η Ελένη Γεωργιάδη του γραφείου Zege.

Από την πρώτη κιόλας ματιά, η μονοκατοικία εντυπωσιάζει, καθώς το εσωτερικό και το εξωτερικό της μοιάζουν να αποτελούν έναν ενιαίο χώρο. Ζητούμενο των ιδιοκτητών ήταν η λειτουργικότητα, αλλά και η δημιουργία ελεύθερων χώρων, που θα αναπτύσσονται σε άμεση και συνεχόμενη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον Επιπλέον, βασική ιδέα για το σχεδιασμό αποτέλεσε η ανεμπόδιστη και καθαρή ροή των κινήσεων στους κοινόχρηστους χώρους, ώστε η κατοικία να μεταμορφώνεται το ζωντανό πεδίο δράσης των ενοίκων της.

Και το υγρό στοιχείο έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό, καθώς ορίζει τους βασικούς χώρους διαβίωσης. Συγκεκριμένα, η μεγάλη ορθογώνια εξωτερική πισίνα τοποθετήθηκε εξαιρετικά κοντά -σχεδόν εφάπτεται- στον κυρίως χώρο του ισογείου, γεγονός που αφενός δίνει την αίσθηση πως συνεχίζεται και στο εσωτερικό του σπιτιού και αφετέρου την κάνει ορατή, τόσο από όλους σχεδόν τους χώρους του ισογείου όσο και από τον όροφο, μέσω του αίθριου. Παράλληλα, είναι η οπτική συνέχεια του υγρού στοιχείου που πλαισιώνει το μαρμάρινο path της κεντρικής εσόδου.

Στην ουσία η κατοικία απλώνεται σε τρία επίπεδα. Το ισόγειο καταλαμβάνει ο ενιαίος χώρος καθιστικού, βιβλιοθήκης και τραπεζαρίας που έχει μερική οπτική επαφή με την κουζίνα. Ανεβαίνοντας τη σκάλα και φτάνοντας στον όροφο, συναντά κανείς το master υπνοδωμάτιο με το en suite μπάνιο του, ενοποιημένο με το βεστιάριο, στη μία πλευρά του κτιριακού όγκου, ενώ στην κάθετη πλευρά του κτιρίου βρίσκονται τα παιδικά υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους. Καθοριστικό στοιχείο και στον όροφο αποτελεί το διπλού ύψους αίθριο με θέα προς την τραπεζαρία και στην πισίνα. Τέλος, υπάρχει και το υπόγειο, όπου φιλοξενούνται το γυμναστήριο, το χαμάμ και οι βοηθητικοί χώροι της κατοικίας.

Η πλήρης εκμετάλλευση του φυσικού φωτός ήταν μια άλλη βασική παράμετρος. Έτσι, αφού μελετήθηκε ο προσανατολισμός των χώρων, επιστρατεύτηκαν μεγάλες επιφάνειες υαλοπετασμάτων, που μαζί με τις ξύλινες περσίδες δημιουργούν φωτεινά screens, ώστε το φως να διαχέεται σε κάθε σημείο του σπιτιού.

Πέρα από το υγρό στοιχείο και το φως, η ίδια η κατασκευή χαρακτηρίζεται κυρίως από ξυλεία δρυός βαμμένη σε σκούρες αποχρώσεις. Χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στις επενδύσεις και τις περσίδες της εισόδου, στα συρόμενα διάτρητα πανέλα, που απομονώνουν την τραπεζαρία από την κουζίνα, και στο επίμηκες στοιχείο της βιβλιοθήκης. Το ίδιο υλικό, μοιρασμένο σε κατακόρυφες, ανάγλυφες επιφάνειες διατρέχει τους χώρους, καθορίζει σαφή κάδρα και συμβάλλει στη δημιουργία ατμόσφαιρας με δυναμικό, αλλά συγχρόνως και οικείο, απόηχο.

Στα μπάνια, η μορφολογία είναι κοινή και καθορίζεται από καθαρές γραμμές και στιβαρούς μαρμάρινους όγκους. Τη διαφορά κάνουν οι διαφορετικές χρωμτικές επιλογές. Στο προσωπικό μπάνιο της ιδιοκτήτριας, που συγχρόνως αποτελεί και το προσωπικό walk –in –closet της, κυριαρχεί μια ελεύθερη μπανιέρα.

Ένα ακόμη στοιχείο σύνθεσης αποτέλεσαν τα χρώματα και μάλιστα η διπολική παλέτα του λευκού και του μαύρου ή του σκούρου γκρι, η οποία διαφοροποιείται και διανθίζεται από λεπτομέρειες στα έπιπλα ή από έντονα χρώματα σε γυάλινες επιφάνειες μικρότερης κλίμακας. Σκοπός ήταν η ένταση που προκύπτει από την αντίθεση ανοικτού-σκούρου και η εύρεση στοιχείων έκπληξης σε κομβικά σημεία.

Η επίπλωση δρα καταλυτικά στο τελικό αποτέλεσμα και στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του σχεδιασμού. Έτσι, επιλέχθηκαν κομμάτια από γνωστούς, ιταλικούς, κυρίως, οίκους, όπως ο καναπές flexform, οι καρέκλες τραπεζαρίας cassina και το τραπέζι maxalto ή οι πολυθρόνες living divani. Έντονα παιχνιδιάρικη διάθεση επισημαίνει το κόκκινο τραπέζι της moooi δίπλα στην κουζίνα της Βulthaup, στο οποίο η οικογένεια μαζεύεται στις πιο ιδιωτικές της στιγμές.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Στυλ και οικολογία

Επόμενο άρθρο

On the rocks

MUST READ