On the rocks

Βαμμένη στα χρώματα της ιδιαίτερης φύσης της Απουλίας, μια κατοικία στο Σαλέντο παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον χάρη στη σπάνια τοποθεσία και τα αρχιτεκτονικά τεχνάσματά της.  

Βαμμένη στα χρώματα της ιδιαίτερης φύσης της Απουλίας, μια κατοικία στο Σαλέντο παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον χάρη στη σπάνια τοποθεσία και τα αρχιτεκτονικά τεχνάσματά της.

Ανάμεσα στα πεύκα και τις φραγκοσυκιές, στο Σαλέντο της Απουλίας, βρίσκεται ο επίγειος παράδεισος των Ιταλών που αναζητούν exclusive καλοκαιρινό καταφύγιο. Η ανόθευτη ομορφιά του τόπου, ο οποίος αναφέρεται συχνά ως το «τακούνι» της Ιταλίας, είναι δεδομένη και θα παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο καθώς οι τοπικοί κανονισμοί επιτρέπουν μόνο την ανακαίνιση των υπαρχόντων κτισμάτων και όχι την ανέγερση νέων κτιρίων πάνω στα βράχια. Το κτίριο βρίσκεται στην περιοχή L'Incanto και αρχικά ήταν αρχιτεκτονικά αδιάφορο, με υλικά που είχαν φθαρεί σημαντικά και διευκόλυναν την κατεδάφιση. Την ανακαίνιση ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Raffaele Centonze, γνώστης της τοπικής αισθητικής, o οποίος έθεσε ως στόχο τη δυνατότητα κατοίκησης του σπιτιού όλο το χρόνο, τη θέα στη θάλασσα και την εναρμόνισή του με το τοπίο. Γνωρίζοντας την αγάπη των ιδιοκτητών για τα σκάφη, χρησιμοποίησε πολλές γυάλινες επιφάνειες που εξασφαλίζουν μαγευτική θέα στη θάλασσα από όλα τα δωμάτια. «Νιώθουμε μέρος της φύσης. Όταν ανοίγουμε τις πόρτες και τα παράθυρα, μπορούμε να μυρίσουμε τη θάλασσα και πραγματικά ακούμε τον καιρό», λένε οι ιδιοκτήτες.

Ο Centonze σχεδίασε ένα σύγχρονο κέλυφος που εκτείνεται σε δύο επίπεδα μέσα στο βράχο και η κατασκευή του στηρίζεται εν μέρει σε τεχνικές από τη ρωμαϊκή παράδοση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τσιμέντο Signine. Με βάση την τεχνική «cocciopesto», οι τεχνίτες κονιορτοποίησαν τα παλιά υλικά από το προηγούμενο σπίτι και τα ανάμειξαν με ασβέστη. Το τσιμέντο που δημιουργήθηκε χρησιμοποιήθηκε σε δομικά στοιχεία του σπιτιού, όπως το πετρόχτιστο τείχος της αυλής και η επένδυση των δαπέδων. Όπως εξηγεί ο αρχιτέκτονας, οι ατέλειες που προκύπτουν στην εφαρμογή του ζωντανεύουν με ιδανικό τρόπο τις επιφάνειες.

Ως προς τη διαρρύθμιση, το ισόγειο αφιερώνεται στους προσκεκλημένους μαρτυρώντας την έντονη κοινωνική ζωή των ιδιοκτητών. Τα τρία άνετα υπνοδωμάτια επικοινωνούν με μια προστατευμένη βεράντα, η οποία σε ρόλο καλοκαιρινού καθιστικού υποδέχεται τις παρέες κάτω από τη δροσερή σκιά μιας πέργκολας με κληματαριές. Ο ζωτικός χώρος των ιδιοκτητών είναι ο επάνω όροφος όπου βρίσκεται η μεγάλη εντοιχισμένη κουζίνα, το καθιστικό, η τραπεζαρία, η κύρια κρεβατοκάμαρα, καθώς και μια υπέροχη βεράντα με μαγευτική θέα. Εκεί, η διακόσμηση περιλαμβάνει design διάσημων οίκων με κομμάτια από σχεδιαστές της Απουλίας και vintage αντικείμενα που συνθέτουν ένα χαλαρό περιβάλλον. Τα θαλασσινά ευρήματα από τις βόλτες των ιδιοκτητών στην παραλία και τα πλεκτά καλάθια προσθέτουν στο σπίτι την προσωπική πινελιά και ενισχύουν την κομψή αρχιτεκτονική. Τα βασικά χρώματα –λευκό, κρεμ, φωτεινή τερακότα και πράσινο lime– ταιριάζουν με τη φύση της Απουλίας δίνοντας έμφαση στο μεγαλείο του ηλιοβασιλέματος και τους αντικατοπτρισμούς από την κατάφυτη πλαγιά του βράχου.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Οpen Modern Space

Επόμενο άρθρο

Retro Lovers

MUST READ