Patricia Urquiola "μόνο κατανοώντας το παρελθόν μπορείς να πας στο μέλλον"

H art director της Cassina μιλάει στο Casaviva Greece για τα highlights της φετινής συλλογής του οίκου, για το πώς είναι να είσαι Ισπανίδα στο Μιλάνο και συμβουλεύει τους νέους σχεδιαστές να μην σταματούν σε τίποτα κυνηγώντας το όνειρο τους

Ποια είναι τα σημαντικότερα κομμάτια που υπογράφετε για την φετινή συλλογή Cassina;

Τα δύο κεντρικά κομμάτια της φετινής συλλογής είναι ο καναπές Bowy και η καρέκλα Back Wing. Στην περίπτωση του Bowy το κύριο χαρακτηριστικό είναι οι φιλόξενες καμπύλες του και το ανάλαφρο, σχεδόν παιχνιδιάρικο, ύφος του. Η καρέκλα Back Wing είναι απίστευτα άνετη και συνδυάζει την αρχιτεκτονική φόρμα με μια εξαιρετικά μελετημένη χρήση του ξύλου.

Πόσο επηρεάζει τη δουλειά σας το πλούσιο ιστορικό αρχείο της Cassina, μιας εταιρείας που συγκεντρώνει δεκάδες design icons;

Όταν ξεκίνησα να δουλεύω ως art director της Cassina ήξερα ότι θα είχα να κάνω με ένα πλούσιο ιστορικό αρχείο όπου βρίσκονταν έργα των σημαντικότερων δημιουργών. Είμαι άνθρωπος που μελετάει την ιστορία, πιστεύω ότι μπορείς να πας στο μέλλον μόνο κατανοώντας το παρελθόν. Έτσι αντιμετωπίζω την κληρονομιά της Cassina, με θετική ματιά και βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Δεν με ενδιαφέρουν οι επανεκδόσεις, με ενδιαφέρει η έρευνα, το να ανακαλύψω πώς μπορώ να αντλήσω από τη γνώση του παρελθόντος, από τη μνήμη και να δουλέψω με νέες τεχνικές και ιδέες.

Τί χρειάζεται ένα αντικείμενο για να γίνει "icon”;

Κάθε προϊόν πρέπει να έχει δύο χαρακτηριστικά: να κινεί το συναίσθημα του αγοραστή και να αντέχει στο χρόνο. Λατρεύω τη διαχρονικότητα, είναι το χαρακτηριστικό που κάνει τα αντικείμενα κομμάτι της εξέλιξης της αισθητικής.

Πώς είναι να είσαι "Ισπανίδα στο Μιλάνο”;

Γεννήθηκα στη βόρεια Ισπανία. Εκείνο το κομμάτι της χώρας είναι πιο σκληρό, είναι σε επαφή με τον Ατλαντικό. Θεωρώ τον εαυτό μου μισή Ισπανίδα και μισή Μιλανέζα. Ζω στο Μιλάνο για περισσότερα από 30 χρόνια πλέον και το θεωρώ σπίτι μου. Η Ιταλία και -πιο συγκεκριμένα το Μιλάνο- μου έχουν δώσει πολλά.

Ποια είναι η νούμερο 1 συμβουλή που θα δίνατε στους νέους σχεδιαστές;

Θα έλεγα να σκέφτονται χωρίς να βάζουν περιορισμούς στον εαυτό τους. Να κυνηγήσουν το όνειρο τους χωρίς να φοβηθούν τίποτα και κανένα, χωρίς να σταματήσουν πουθενά.

 

Καναπές Bowy της Patricia Urquiola για την Cassina

Καναπές Bowy της Patricia Urquiola για την Cassina

Καρέκλα Back Wing της Patricia Urquiola για την Cassina

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ