Τάση: Sicily revised

Το νησί που γέννησε την επιστήμη του Αρχιμήδη, το σουρεαλισμό του Τζόρτζιο ντε Κίρικο και τις εικόνες του Λουκίνο Βισκόντι περνά το κατώφλι μιας νέας εποχής με γεύση, χρώμα και... παράδοση.

Το νησί που γέννησε την επιστήμη του Αρχιμήδη, το σουρεαλισμό του Τζόρτζιο ντε Κίρικο και τις εικόνες του Λουκίνο Βισκόντι περνά το κατώφλι μιας νέας εποχής με γεύση, χρώμα και... παράδοση.

Στα χνάρια των Dolce & Gabbana

Με τις πολύχρωμες συλλογές τους οι Dolce & Gabbana φέρνουν στη μόδα το νησί της Σικελίας. Περήφανος για την καταγωγή του, ο Domenico Dolce παρασέρνει τον Βενετσιάνο Stefano Gabbana στην πόλη Ταορμίνα κάθε φορά που αναζητούν την έμπνευση. «Η Ταορμίνα, με τις εκκλησιαστικές και τις αριστοκρατικές παραδόσεις, σε γεμίζει ιδέες», λένε οι σχεδιαστές από την παραλία Ματσαρό όπου συνηθίζουν να περνούν πολλά πρωινά και να κάνουν φωτογραφήσεις μόδας. Μετά την τελευταία τους εξόρμηση στο νησί, οι βαμβακερές μπλούζες έχουν τυπωμένους χάρτες της Σικελίας, ενώ τα παραδοσιακά πήλινα πιάτα, οι σακούλες για το αλεύρι και τα ψάθινα καλάθια γίνονται μοτίβα στην καινούργια συλλογή τους. Και είναι αυτή ακριβώς η φιλοσοφία του ethnic revised που διέπει τη Σικελία τον τελευταίο καιρό: επαναπροσδιορίζουν την παράδοση με τον πιο σύγχρονο τρόπο.

New Sicilians

Η έλλειψη εμπορικών κέντρων και θεματικών πάρκων στις πόλεις της Σικελίας είναι μάλλον ανακουφιστική. Είκοσι πέντε αιώνες ξένης κατοχής και ιστορίας δεν διαγράφονται από τη μία μέρα στην άλλη. Γίνονται η μαγιά της ανάπτυξης. Εκεί λοιπόν που στο παρελθόν θα έβλεπες άνεργους άντρες να περπατούν άσκοπα στα δρομάκια και μαυροφορεμένες γυναίκες να κλαίνε τα θύματα της μαφίας, πλέον θα δεις τους νέους Σικελούς σε δημιουργικό πυρετό που συνδυάζει παράδοση και νέες απόψεις. Όπως οι ιδιοκτήτες του μπουτίκ ξενοδοχείου Caol Ishka στις Συρακούσες που εγκατέλειψαν τη ζωή του γιάπη στο Λονδίνο για να ζήσουν ήρεμα δίπλα στον ποταμό Άναπο. Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, Zafferano Bistrot, η βιομηχανική αισθητική, τα ρουστίκ στοιχεία του προϋπάρχοντος αγροκτήματος αλλά κι ένας χρυσός σκαλιστός καθρέφτης συνδυάστηκαν από τον ντόπιο σχεδιαστή Roberto Gallo. Το φαγητό ετοιμάζει ο σεφ Massimo Giaquinta που ξέρει καλά πως είναι σχεδόν ακατόρθωτο να πείσεις τους ντόπιους να δοκιμάσουν κάτι νέο στην κουζίνα, γι' αυτό και σερβίρει παραδοσιακά πιάτα: ζυμαρικά με τόνο και αντζούγιες αρωματισμένα με χυμό καρότου και τούρτα με τυρί ρικότα. Το συμπέρασμά του μοιάζει δικαιολογημένο. Ακόμη και στις καντίνες, όπως αυτή στην υπέροχη παραλία Αρενέλα, κοντά στο Παλέρμο, σερβίρεται το παραδοσιακό σπαγγέτι alla Norma τόσο νόστιμο όσο και το σπιτικό. Άλλο παράδειγμα είναι ο Μιλανέζος αρχιτέκτονας Marco Giunta που μετέτρεψε πέντε σπηλιές στο ξενοδοχείο Casa Talia στην πόλη Μόντικα. Αστικό design αλλά και αρχαία πέτρα, δαντέλες, μεταλλικά κρεβάτια και μπαμπού. Προς το παρόν, διευθύνει το αρχιτεκτονικό γραφείο του online, στη σκιά της συκιάς στην αυλή: «Από την ταράτσα μας μπορείς να δεις την πόλη με τα στενάκια της σαν λαβύρινθο.»

Παράδοση στην παρανομία

Πέρα από τις μεσογειακές γεύσεις και τις δαντέλες, στην παράδοση της Σικελίας συμπεριλαμβάνεται και η... παρανομία. Έτσι, γύρω στις δωδεκάμιση, για παράδειγμα, στο Παλέρμο ένα γκαράζ, μία αυλή ή ένα σπίτι ανοίγει ξαφνικά σε μια παράδοξη τραπεζαρία. Πρόκειται να υποδεχτεί τους νέους Σικελούς και τους επιχειρηματίες που αναζητούν φαγητό όπως θα το μαγείρευε η γιαγιά τους, στις χαμηλότερες τιμές. Καλώς ήρθατε στις σπιτικές τρατορίες, τα παλιομοδίτικα κρησφύγετα που δεν πληρώνουν φόρους, δεν έχουν ταμπέλα, επιτρέπουν το κάπνισμα και προστατεύονται από τη μαφία. Αν το πρόσωπό σας αρέσει στους ερασιτέχνες σεφ ίσως σας καλοδεχτούν και σας σερβίρουν τα μοναδικά πιάτα τους. Η τραπεζαρία της Zia Pina, ακριβώς μπροστά από ένα υπνοδωμάτιο, θα μείνει ανοιχτή ως τις 2. Όπως και τα δύο μαύρα και ροζ δωμάτια του La Rosa Nero, κάθε τρατορία ανοίγει μόνο τις ώρες του φαγητού. Εκεί οι θαμώνες παρακολουθούν ποδόσφαιρο και ο ιδιοκτήτης αρνείται να πει το επώνυμό του. Στον κήπο του Padre Aldo, ο 77χρονος λέει ότι η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς ήταν πελάτης του και εξηγεί πως το εκκλησιαστικό παρατσούκλι «padre» οφείλεται στην θεϊκή μαγειρική του.

Για ψαγμένους εξερευνητές

--Η άγρια αισθητική των ηφαιστειογενών νησιών του Αιόλου τα ανέδειξε στον πιο in προορισμό της Σικελίας. 7 μέρες φτάνουν για να πάρεις γεύση από το αρχαίο ρωμαϊκό spa του San Calogero, στον κρατήρα Σιλβέστρι της Έτνα και τις σκούρες μπλε παραλίες του Στρόμπολι.

--Η νοτιοανατολική πλευρά ξεδιπλώνει τα μυστικά της Magna Grecia για τους φανατικούς ποδηλάτες. Το μπαρόκ μνημείο Βαλ Ντι Νότο, η dolce vita στις λευκές παραλίες, οι σπηλιές του Ιμπλέι και οι θαλασσινές γεύσεις στο χωριό Μαρτσαμέμι αποτελούν καλούς λόγους για μία στάση. www.lonelyplanet.com

--Μάθετε τα πάντα για τη μαφία στις ακτιβιστικές ξεναγήσεις της κοινωνικής πρωτοβουλίας Addiopizzo. Στη Δυτική Σικελία και το Παλέρμο θα μείνετε και θα φάτε σε επιχειρήσεις που αρνούνται να πληρώσουν προστασία και θα γνωρίσετε ιστορικά σημεία, όπως η πόλη Κορλεόνε με τις 100 εκκλησίες! www.addiopizzotravel.it

--Στην Ταορμίνα των Dolce & Gabbana δύο είναι οι υποχρεωτικές στάσεις: γρανίτα ή μπριος στο Bam Bar της Via di Giovanni (www) και παγωτό στην Pasticceria Minotauro της Corso Umberto (www) επειδή η γεύση του συγκρίνεται μόνο με τη θέα στο ηφαίστειο Έτνα.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Δημιουργίες από μάρμαρο

Επόμενο άρθρο

Το στυλ του Luca Nichetto

MUST READ