Ποια είναι η Μαργιώρα;

Η Μαργιώρα Βλαστάρη ήταν μια ισχυρή γυναίκα, μια εμβληματική παρουσία στη ζωή της Κύθνου, κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Το αρχοντικό της που χρονολογείται από το 1866 είναι σήμερα το πιο εμβληματικό εστιατόριο του νησιού. Εννοείται με το όνομα της

Βρίσκεται στην κεντρική περατζάδα της Χώρας της Κύθνου -όπως θα άρμοζε άλλωστε σε ένα τέτοιο αρχοντικό. H "Μαργιώρα”, είναι ενα ξεχωριστό εστιατόριο - wine bar - delicatessen που συζητιέται πολύ τόσο για τις γεύσεις της, όσο και για το στυλ της.

Τα τραπέζια στρώνονται ήδη από τις 9.30 για το πρωινό που πηγαίνει έως τις 14.00. Στη συνέχεια σερβίρεται δείπνο από τις 19.00 το απόγευμα έως τις 00.30. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο pairing των γεύσεων με ελληνικά κρασιά. Σε συνεργασία με τον sommelier Άρη Σκλαβενίτη η Μαργιώρα διαθέτει μια ευρεία γκάμα του ελληνικού αμπελώνα. 

Κεντρική φιλοσοφία του μενού της "Μαργιώρας" που έχει επιμεληθεί ο chef Άρης Ρούσσος είναι η ανάδειξη των ποιοτικών και παραδοσιακών κυκλαδίτικων πρώτων υλών και γεύσεων. Πάντα με έναν σύγχρονο και δημιουργικό τρόπο. Παράλληλα με το δείπνο αλλά και κατά τις πιο βράδυνες ώρες λειτουργίας της, η "Μαργιώρα” προσφέρει μια πλήρη λίστα cocktail και αποσταγμάτων, την οποία έχει επιμεληθεί ο Πάνος Κανατσούλης.

Στο εσωτερικό του σπιτιού, στην παλιά "κυριακάτικη σάλα” που έχει διαμορφωθεί ανάλογα, λειτουργεί ένα πολύ καλά ενημερωμένο μικρό delicatessen με προϊόντα επιλεγμένων Ελλήνων παραγωγών. Ο επισκέπτης μπορεί εδώ να βρει και να προμηθευτεί πολλά από τα προϊόντα που απόλαυσε στο τραπέζι του.

Το επιβλητικό αρχοντικό του 1866 ήταν το σπίτι της Μαργιώρας, ή αλλιώς της Μαρίας Βλαστάρη, μιας ισχυρής γυναίκας και εμβληματικής παρουσίας στην ζωή της Κύθνου κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Η Μαργιώρα, ήταν η προγιαγιά του Φώντα, του ενός εκ των δύο ιδιοκτητών. Σήμερα ο εγγονός της ο Φώντας (Διαλεισμάς) και ο συνεταιρός του Μιχάλης (Δανεσσής) ανακαίνισαν πλήρως το εξαιρετικό αυτό κτήριο, επαναφέροντας το στην αρχική του μορφή. Το αρχιτεκτονικό ύφος αλλά και η διαρρύθμιση του έγιναν απολύτως σεβαστά. Για παράδειγμα, η παλιά κουζίνα του σπιτιού φιλοξενεί σήμερα την κουζίνα της "Μαργιώρας". 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ