Ολική επαναφορά

Το άνετο, φωτεινό διαμέρισμα στο Κολωνάκι προέκυψε από την έξυπνη ενοποίηση δύο μικρών υπόγειων διαμερισμάτων που λειτουργούσαν σαν αποθήκες

Μπαίνοντας στο ήσυχο διαμέρισμα σε κεντρικό δρόμο του Κολωνακίου είναι αδύνατον να φανταστεί κανείς ότι στην ίδια θέση βρίσκονταν δύο σκοτεινές γκαρσονιέρες με πολύ κακή διαρρύθμιση που μπορούσαν να λειτουργήσουν μόνο σαν αποθήκες. Η μελέτη της ενοποίησης ανατέθηκε στο γραφείο Space Lab Architecture, που με το concept της open-plan διαρρύθμισης πέτυχε φυσικό φωτισμό σε όλους τους χώρους του υπόγειου διαμερίσματος. Αυτό το κατάφεραν μεταμορφώνοντας το φωταγωγό της πολυκατοικίας σε αυλή με φυτά και καθιστικά και τοποθετώντας γύρω της τους χώρους υποδοχής και τα δωμάτια. Το διαμέρισμα των 90 τ.μ. που προέκυψε αποτελείται από ενιαίο χώρο κουζίνας-τραπεζαρίας-καθιστικού, δύο κρεβατοκάμαρες –η μία είναι η κύρια, με en-suite βεστιάριο και μπάνιο– και ακόμα ένα μπάνιο.

Όταν γκρεμίστηκαν οι τοίχοι των παλιών διαμερισμάτων αποκαλύφθηκε ο φέρων οργανισμός, δηλαδή οι κολόνες και τα δοκάρια που οι αρχιτέκτονες άφησαν εκτεθειμένα καλύπτοντας τα με γκρι τσιμεντοκονία. Η παλιά κουζίνα δεν άλλαξε θέση, αλλά επεκτάθηκε κι απέκτησε ντουλάπες εκεί που ήταν κάποτε ο διάδρομος. Τα παράθυρά της βλέπουν στο δεύτερο φωταγωγό της πολυκατοικίας δίνοντας την ψευδαίσθηση ανοιχτού χώρου. Μια ξύλινη κατασκευή καλύπτει τον απορροφητήρα και την οροφή, ενώ ο πάγκος που διαχωρίζει την κουζίνα από την τραπεζαρία έχει επενδυθεί με καθρέφτες για να δείχνει μεγαλύτερος ο χώρος. Κάποια στοιχεία έχουν βαφτεί σε γκρι για να δημιουργήσουν κοντράστ με τις φωτεινές ξύλινες επιφάνειες.

Ολική επαναφορά

Στην τραπεζαρία, το αφαιρετικό ξύλινο τραπέζι συνδυάστηκε με καρέκλες σε στυλ classic modern. To φωτιστικό οροφής της Artemide δημιουργεί ενδιαφέρουσες φωτοσκιάσεις. Ακριβώς δίπλα, το καθιστικό βλέπει στην εσωτερική αυλή, που βάφτηκε σε σομόν χρώμα και γέμισε φυτά σαν ένας μικρός κήπος. Κατά μήκος της μίας πλευράς του καθιστικού αναπτύσσεται σύστημα βιβλιοθήκης από λευκό σίδερο και ξύλο δρυός, που βοηθάει στην οργάνωση του σπιτιού αφού λειτουργεί σαν βιβλιοθήκη και αποθηκευτικός χώρος και φιλοξενεί τηλεόραση και ηχοσύστημα. Ο γωνιακός καναπές και τα στρογγυλά τραπεζάκια του οίκου Pols Potten πατάνε σε ένα χειροποίητο χαλί Bidjar. Ο πίνακες του Αθανασιάδη και του Ψυχούλη από την Γκαλερί Αντωνοπούλου εντείνουν το αστικό στυλ, που συμπληρώνεται από διακοσμητικά-αντίκες της δεκαετίας του '60, όπως είναι τα αυθεντικά πολύχρωμα μπουκάλια Erik Höglund για την Boda Sweeden και το επιδαπέδιο σταχτοδοχείο της Lumenform, όλα από την γκαλερί Antiqua.

Οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να μεταμορφώσουν δύο σκοτεινούς και μη βιώσιμους χώρους σε ένα υπέροχο, φωτεινό διαμέρισμα με τη δύναμη του interior design, αποδεικνύοντας τη δύναμη του έξυπνου σχεδιασμού.

 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ