Εργένικο loft στο κέντρο της Αθήνας

Στο εργένικο διαμέρισμα ενός βιομηχανικού σχεδιαστή στο κέντρο της Αθήνας, το design γίνεται προσωπική υπόθεση, με αναφορές στην αισθητική της δεκαετίας του '80

Η επιστροφή στο κέντρο ήταν ζωτικής σημασίας για τον product designer, που επέλεξε ένα διαμέρισμα σ' ένα κτίριο γραφείων στα Εξάρχεια για να το μετατρέψει σε χώρο ευρηματικού design και εφηβικής νοσταλγίας για τα '80s. "Το design χωράει με μεγάλη ευκολία σ' ένα μικρό χώρο. Μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί που αφαιρούν εναλλακτικές. Όμως αυτές που απομένουν είναι ισχυρές", εξηγεί.

Για όλο το εγχείρημα της αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης, η λέξη-κλειδί είναι η ενοποίηση των χώρων ώστε κάθε σημείο του σπιτιού να είναι ορατό από παντού. Η επίπλωση στηρίζεται σε tailor-made κατασκευές, όπως το χώρισμα ανάμεσα στο καθιστικό και την κρεβατοκάμαρα, το κρεβάτι, οι βιβλιοθήκες, τα ράφια και το γραφείο. Μοναδικό κλασικό κομμάτι η '70s πολυθρόνα του Βραζιλιάνου designer Percival Lafer, την οποία βρήκε πεταμένη στην Κηφισιά. "Αν το σπίτι ήταν σκηνικό, θα ήταν το ονειρικό παιδικό δωμάτιο από την κωμική σειρά "Webster” ή το σπίτι του Κλέι στην ταινία "Λιγότερο από μηδέν”" επισημαίνει, υπενθυμίζοντας τόσο την οικογενειακή όσο και την εργένικη αισθητική του Χόλιγουντ των '80s. Πιστός στη συγκεκριμένη αισθητική, δημιούργησε ένα χώρο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, χωρίς συμβιβασμούς. "Ήθελα ένα θερμό αποτέλεσμα και μια αίσθηση καταφυγίου, σαν κουκούλι. Ο χαμηλός φωτισμός και το καφέ χρώμα συνέβαλαν." Σε αντίθεση με τις ματ επιφάνειες έρχεται το glossy δάπεδο που επιστρώθηκε με ρητίνη. Στην κουζίνα, το ευέλικτο κόντρα πλακέ θαλάσσης αντικατέστησε το ξύλο.

Με το δικό τους έντονο χρώμα, το στυλ του σπιτιού καθορίζουν οι μινιατούρες του Darth Vader και του Ronald McDonald, τα πόστερ από το παιδικό σόου "Σουσάμι άνοιξε", μία αφίσα του Andy Warhol, καθώς και τα συλλεκτικά αθλητικά αντικείμενα. H ατμόσφαιρα παραπέμπει στην αμερικανική κουλτούρα, παρατήρηση που ο ιδιοκτήτης σπεύδει να διορθώσει. "Συνολικά το στυλ είναι μάλλον αθηναϊκό – προαστιακό. Μια φαντασίωση της Αμερικής και ένα κολάζ αναμνήσεων. Γεννήθηκα το 1973 και βίωσα την οπτικά έντονη δεκαετία του '80, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες και τα ταξίδια στο χρόνο στην ταινία "Επιστροφή στο μέλλον”." Για εκείνον η Αθήνα των παιδικών και εφηβικών του χρόνων, η πόλη που "απαρνιόταν" τόσο έντονα την Αμερική, μάλλον χρησιμοποιούσε την ομοιοπαθητική. Έτσι, οι κυρίαρχες αθηναϊκές εικόνες που έχει από το παρελθόν είναι τα συνοικιακά φαστ φουντ και τα drive-in, το μπόουλινγκ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα σίριαλ και το MTV, τα εμπορικά κέντρα και τα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, τα δυτικά casual και τα αθλητικά ρούχα.

Εργένικο loft στο κέντρο της Αθήνας

Τα περισσότερα συλλεκτικά αντικείμενα σχετίζονται με την κουλτούρα των sneakers. Στο επίκεντρό της, η συλλογή αθλητικών παπουτσιών που γεννήθηκε με την ανάδυση του Μάικλ Τζόρνταν. "Τα αθλητικά παπούτσια που κοσμούν ποικίλες γωνίες του σπιτιού αποκτήθηκαν με κόπο και επιμονή, από πηγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό", μας πληροφορεί. Η συλλογή του συνάδει με την άποψή του ότι το design υπάρχει παντού, αρκεί ο κόσμος να είναι διατεθειμένος να το δει.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ