Γεωμετρική λιτότητα στη Σέριφο

Το πέτρινο σπίτι που σχεδίασε στη Σέριφο ο αρχιτέκτονας Γιώργος Ζαφειρίου ερμηνεύει την τοπική αρχιτεκτονική χωρίς την παραμικρή νύξη φολκλορικών στοιχείων

Βασικός στόχος του αρχιτέκτονα Γιώργου Ζαφειρίου όταν σχεδίαζε την εξοχική κατοικία των φίλων του σε έναν από τους πιο γραφικούς κόλπους της Σερίφου ήταν να την εντάξει απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον. Προτίμησε την πέτρα, αυτονόητη επιλογή σε ένα βραχώδες νησί. Ο Γιώργος Ζαφειρίου δεν μιμήθηκε αλλά ερμήνευσε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού γιατί απεχθάνεται τις "νεοπαραδοσιακές τούρτες", όπως χαρακτηρίζει κάποια νεόκτιστα κτίρια με παράταιρες αναφορές στην παράδοση. Γι' αυτό οι όγκοι του κτιρίου είναι λιτοί και γεωμετρικοί.

"Το κτίριο πρέπει να αναδύεται από το φυσικό τοπίο, αλλά και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, που είναι πολύ διαφορετικές από αυτές του 19ου αιώνα", λέει ο αρχιτέκτονας. Το σπίτι διαθέτει όλα τα απαραίτητα για μια άνετη διαβίωση όλες τις εποχές του χρόνου, όπως εσωτερική θέρμανση και σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές στην κουζίνα. Η άποψη του αποτυπώνεται και στο εσωτερικό του σπιτιού, καθώς ο Γιώργος Ζαφειρίου, εκτός από τη διαρρύθμιση ανέλαβε και τη διακόσμηση. Η λογική της απλότητας είναι παρούσα και εδώ: Το εσωτερικό συνθέτουν ένας μεγάλος διάδρομος κι ένας ενιαίος χώρος, ο οποίος περιλαμβάνει το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα. Χαμηλά τοιχία σε διαφορετικά ύψη οριοθετούν διακριτικά τις επιμέρους χρήσεις του χώρου. Τα υπνοδωμάτια και το μπάνιο βρίσκονται αριστερά και δεξιά στο διάδρομο, ο οποίος αναπτύσσεται σε διαφορετικά επίπεδα που συνδέονται μεταξύ τους με χτιστά σκαλιά. Το λευκό χρώμα στην κάθετη πλευρά τους, στο λεγόμενο "καθρέφτη", παραπέμπει στους στενούς νησιώτικους δρόμους. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τη φυσική κλίση του εδάφους.

Η τσιμεντοκονία στο δάπεδο, το λευκό στους τοίχους και τα λιγοστά έπιπλα -χτιστά τα περισσότερα- ενισχύουν την καθαρή αισθητική και τη δροσερή ατμόσφαιρα του σπιτιού. Η χρωματική παλέτα συμπληρώνεται από τις γήινες και ουδέτερες αποχρώσεις στα έπιπλα και τα υφάσματα, καθώς και τους μπλε και πράσινους τόνους των αντικειμένων.

Τα παλιά αντικείμενα και έπιπλα που έχει συλλέξει ο αρχιτέκτονας από παλαιοπωλεία και ερειπωμένα σπίτια βρίσκουν εδώ μια θέση. Η μαρμάρινη κονσόλα στην κουζίνα, οι καμινάδες παλιών σπιτιών, τα σιδερένια κεφαλάρια κρεβατιών αξιοποιούνται με φαντασία και διακοσμούν το σπίτι πρωτότυπα και νοσταλγικά.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ