A single house

Ένα ιδιαίτερο σπίτι, απόλυτα προσανατολισμένο στις αρχές της απλότητας, γίνεται το ιδανικό σκηνικό χαλάρωσης με θέα τη Μεσόγειο στην περιοχή Almaza της Αιγύπτου. Με την υπογραφή του γραφείου Minas Kosmidis Architects

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Minas Kosmidis Architects ανέλαβε τον σχεδιασμό μιας εξοχικής κατοικίας στην παραθαλάσσια περιοχή Almaza στην Αίγυπτο. Ένα σπίτι 220 τμ, τοποθετημένο σε απόσταση αναπνοής από την ακτή που αποτελεί μέρος ενός ενιαίου οικοδομικού συγκροτήματος, γι' αυτό και οι παρεμβάσεις περιορίστηκαν κυρίως στη διάταξη του εσωτερικού, καθώς και σε τροποποιήσεις μικρής κλίμακας στο εξωτερικό.

Λαμβάνοντας υπόψη τον περιβάλλοντα χώρο και τον μεσογειακό χαρακτήρα της περιοχής, οι βασικές χαράξεις του σχεδιασμού, ακολουθούν λιτές γραμμές μίνιμαλ φιλοσοφίας, συνθέτοντας ένα χώρο απαλλαγμένο από περιττή πληροφορία, ιδανικό για χαλάρωση.

Η είσοδος στην κατοικία γίνεται μέσω ενός προθαλάμου ο οποίος οδηγεί στο ενιαίο με την τραπεζαρία καθιστικό το οποίο έχει προσανατολισμό στη θάλασσα. Το ίδιο και τα δύο κύρια υπνοδωμάτια. Οι βοηθητικοί χώροι και τα υπόλοιπα υπνοδωμάτια βρίσκονται στο πίσω μέρος, ελαφρώς πιο απομονωμένα.

Η καθαρότητα του λευκού φόντου επιτρέπει στο φυσικό φως να αντανακλάται και να διαχέεται σε κάθε σημείο του σπιτιού. Ο φωτισμός επηρρεάζει καθοριστικά τις αισθήσεις καθώς την ημέρα το σπίτι λούζεται στο φυσικό φως, ενώ το βράδυ μεταλλάσσεται σε ένα υποφωτισμένο, ατμοσφαιρικό περιβάλλον.

A single house

Η τσιμεντοκονία, το ξύλο και το ρατάν αποτελούν τη βασική παλέτα των υλικών που έχουν επιλεγεί, ενώ πλαισιώνονται από διακριτικές μεταλλικές λεπτομέρειες. Οι λευκοί τοίχοι και η αδρή, ακατέργαστη επιφάνεια της οροφής αποτελούν τον καμβά του σχεδιασμού, παραπέμποντας στη μεσογειακή αισθητική. Ουδέτερες, γήινες αποχρώσεις επιλέγονται για τις μεγαλύτερες επιφάνειες της κατοικίας, τονίζοντας έτσι τα έπιπλα, τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης, που δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα χρωματική σύνθεση. Πιο συγκεκριμένα, σε όλους τους χώρους της κατοικίας φιλοξενείται μια πλούσια συλλογή έργων τέχνης καλλιτεχνών της Αιγύπτου.

kosmidis in text 2

Περνώντας στο εξωτερικό, ο υπαίθριος χώρος λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ του φυσικού περιβάλλοντος και της κατοικίας. Η πισίνα ως νοητή συνέχεια της θάλασσας και η πέργκολα ως επέκταση του εσωτερικού, παρέχουν στους κατοίκους ένα ιδιωτικό χώρο χαλάρωσης που μπορούν να απολαύσουν κάθε στιγμή της ημέρας. 

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Minas Kosmidis Architects

Υπεύθυνος Έργου: Χρήστος Καλίγκος

Φωτογράφος: Louay Nasser

Κείμενο: Minas Kosmidis Architects

 

 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ