Στη χώρα των βερβερίνων

Περιπέτεια ή χλιδή; Από την πολύχρωμη γοητεία της πόλης του Μαρακές μέχρι την αγριότητα της ερήμου και της οροσειράς του Άτλαντα, η συγκεκριμένη διαδρομή στο Μαρόκο τα έχει όλα.

Περιπέτεια ή χλιδή; Από την πολύχρωμη γοητεία της πόλης του Μαρακές μέχρι την αγριότητα της ερήμου και της οροσειράς του Άτλαντα, η συγκεκριμένη διαδρομή στο Μαρόκο τα έχει όλα.

Ένα παλιό μαροκινό ρητό λέει ότι «όλα είναι πιθανά, αλλά τίποτα δεν είναι βέβαιο», περιγράφοντας ίσως μοναδικά το Μαρακές –την Κόκκινη Πόλη όπως την αποκαλούν–, που εμπνέει για πλήθος ιστορίες. Στους λαβυρίνθους της έχουν «χαθεί» προσωπικότητες –από τον Winston Churchill ως τον Yves Saint Laurent– απολαμβάνοντας το μεθυστικό άρωμα από τα άνθη πορτοκαλιάς, τον καπνό ή το κύμινο. Ακόμη κι αν νιώσετε αποπροσανατολισμένοι μέσα στα σουκ –τις τοπικές αγορές–, στην πραγματικότητα δεν έχετε χαθεί, καθώς όλοι περίπου οι δρόμοι καταλήγουν στην πασίγνωστη Jemaa el-Fna, τη μεγαλύτερη πλατεία της Αφρικής. Περικυκλωμένη από τους πύργους του τζαμιού Koutoubia και πλημμυρισμένη από τις μυρωδιές των φαγητών που πουλάνε οι πλανόδιοι, είναι το σημείο όπου οι ντόπιοι συναντιούνται με τουρίστες, Βερβερίνους και διεθνείς jet-setters. Οι τελευταίοι κατοικούν σε boutique ξενοδοχεία όπως το Dar Darma (www.dardarma.com) ή το El Fenn (www.el-fenn.com), ενώ οι Γκουίνεθ Πάλτροου, Σάλμα Χάγιεκ και Ζιλιέτ Μπινός προτιμούν το θρυλικό art-deco παλάτι La Mamounia (www.mamounia.com) και οι σεΐχηδες επιζητούν την ησυχία τους στο Royal Mansour (www.royalmansour.com) με το διάσημο spa.

Σήμερα η εικόνα των σουκ με τα γυάλινα σερβίτσια τσαγιού, τα φανάρια και τις κεντημένες παντόφλες διακόπτεται από upscale μπουτίκ, όπως η Hanout (hanout.ma) του σχεδιαστή μόδας Meriem Rawlings με τα μοντέρνα καφτάνια και τις μεταξωτές τουνίκ, τα χρυσά κοσμήματα της Stéphanie Jewels (stephaniejewels.com) και το κατάστημα Bloom, που αναδημιουργεί τις παραδοσιακές τσάντες και παντόφλες. Στη μοντέρνα περιοχή Guéliz, που σχεδίασε ο αρχιτέκτων Henri Prost στις αρχές του 20ού αιώνα τα πολύβουα καφέ συνυπάρχουν με αίθουσες τέχνης όπως η Galerie 127 (www.galerienathalielocatelli.com), αφιερωμένη στους Μαροκινούς φωτογράφους. Βόρεια, στη βιομηχανική περιοχή Sidi Ghanem πίσω από τις μουντές προσόψεις δουλεύουν πρωτοπόροι καλλιτέχνες, όπως ο Γάλλος designer Laurence Landon (www.laurencelandon.com) που ειδικεύεται σε art-deco καθρέφτες και φωτιστικά. Αν είστε από τους επισκέπτες αυτής της εναλλακτικής γειτονιάς, επιβραβεύστε τον εαυτό σας με ένα γεύμα στο Le Zinc, το μπιστρό του Γάλλου σεφ Damien Durand, που πειραματίζεται με τη γαλλική κουζίνα και τα μαροκινά μπαχαρικά.

Η πιο μικρή και κομψή γειτονιά του Μαρακές εξελίσσεται γύρω από τον κήπο Majorelle (www.jardinmajorelle.com) και το μπλε στούντιο του εικαστικού Jacques Majorelle, το οποίο είχε αγοράσει και αναστηλώσει ο Yves Saint Laurent και σήμερα στεγάζει το μουσείο των Βερβερίνων. Στον αριθμό 33 της Rue Majorelle (33ruemajorelle.com) βρίσκεται το πρώτο concept shop της πόλης, με μία συλλογή προσεκτικά διαμορφωμένη από τη στυλίστρια Monique Bresson. Τελευταία γειτονιά που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι η La Palmeraie, όπου κατοικεί μεταξύ άλλων η Paloma Picasso. Νεόδμητη, με πολυτελέστατους κήπους και ανοιχτούς χώρους, ήταν κάποτε ένας απομονωμένος παράδεισος για λίγους. Κάντε στάση στο Taj Palace Marrakech (www.tajhotels.com) όπου έχουν γυριστεί σκηνές από το Sex and the City 2 και το πιο χαλαρό Great Getaway Marrakech Hotel & Spa (www.the-great-getaway.com).

Road trip στην έρημο

Αφήνοντας πίσω το λαμπερό Μαρακές, μπροστά σας ανοίγεται η νοτιοδυτική άγρια πλευρά του Μαρόκου, με την οροσειρά του Άτλαντα και τους αμμόλοφους της Σαχάρας, χώρα των Βερβερίνων. Εκεί θα συναντήσετε τα πρώτα κάσμπαχ, τα κάστρα-σύμβολα κύρους, δύναμης και πλούτου – κάποτε, μόνο η κοιλάδα Dades αριθμούσε περισσότερα από χίλια. Οι κινηματογραφιστές λατρεύουν αυτό το μέρος όπου έχουν γυριστεί σκηνές της ταινίας «Λόρενς της Αραβίας». Στην καρδιά αυτού του άνυδρου και αφιλόξενου τοπίου βρίσκεται η Ouarzazate, η επονομαζόμενη «Πόρτα της Ερήμου», που χτίστηκε τη δεκαετία του '20 για τους Γάλλους στρατιώτες, αλλά δεν έχει τίποτα γαλλικό. Βαμμένη στο ροζ της ερήμου, φιλοξενεί τις τελευταίες πισίνες και ξενοδοχεία πριν από την άμμο, όπως το Berbere Palace Hotel, το κατάλυμα των διάσημων ηθοποιών. Δοκιμάστε τοπική κουζίνα μαζί με τους οδηγούς της ερήμου που βρίσκονται σε διάλειμμα από το ταξίδι τους στο Hôtel-Restaurant La Rose du Sable (www.larosedusable.com/morocco). Την επόμενη μέρα η δροσιά της όασης Fint θα σας προσφέρει μια αναζωογονητική ώθηση στην πορεία προς την πόλη Zagora. Αξίζει να επισκεφθείτε το χωριό Amezrou –μόλις 2 χιλιόμετρα από το κέντρο– και τη μελάχ του, την εβραϊκή συνοικία όπου οι τεχνίτες δημιουργούν φυλαχτά σύμφωνα με τη βερβερίνικη παράδοση. Ξεκουραστείτε καλά για να είστε προετοιμασμένοι για πρωινή πεζοπορία στο βουνό Jebel Zagora πάνω από τη χαράδρα Oued Drâa, με το Club Alpin Français (www.ffcam.fr) για να ανακαλύψετε τα ερείπια ενός φρουρίου από τον 11ο αιώνα. Εναλλακτικά, μπορείτε να διοργανώσετε σαφάρι ή να πάρετε μια γεύση από τη ζωή των Βερβερίνων διασχίζοντας την έρημο επάνω στην πλάτη μιας καμήλας και περνώντας τις νύχτες σε σκηνές στις εκδρομές που οργανώνει η Caravane du Sud και η Caravane de Rêve (www.caravane-de-reve.com ). Η μέρα αλλάζει πολλές φορές χρώματα, από το κόκκινο στο χρώμα της σκουριάς, στο χρώμα του καπνού και σε ένα μαγευτικό μοβ μέχρι το πράσινο στις μεγάλες οάσεις της Skoura! Κάντε μια στάση στο ξενοδοχείο Sawadi (www.sawadi.ma) όπου θα γευτείτε καλή γαλλομαροκινή κουζίνα προτού κατευθυνθείτε προς την «άγρια» Δύση και την Κοιλάδα των Τριαντάφυλλων, τα οποία χρησιμεύουν στην παραγωγή των διάσημων μαροκινών αρωμάτων που πωλούνται στο δρόμο, με ονόματα όπως «Sexy Man» και «Love Port». Από εκεί, όλοι οι δρόμοι φαίνεται σαν να τελειώνουν στο ανήλιαγο φαράγγι Todra – καλύτερο σημείο για να εισέλθετε είναι η πόλη Tinerhir. Ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι το φαράγγι Dades, το οποίο χαρτογραφήθηκε το 1933 από το γαλλικό στρατό. Μετά την πεζοπορία, ανακτήστε δυνάμεις τρώγοντας βερβερίνικη ομελέτα δίπλα στη φωτιά στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Camping Berbère de la Montagne (berbere-montagne.com). Για να ολοκληρώσετε το ταξίδι σας με μια δόση λιτής πολυτέλειας, επισκεφθείτε την ήρεμη πόλη Taroudant, αγαπημένο «κρησφύγετο» της Μαντόνα και του Μικ Τζάγκερ.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Urban Joungle

Επόμενο άρθρο

Urban Jungle

MUST READ