5 tips για να διατηρείς τα ρούχα σου σαν καινούρια

Σίδερο, πλύσιμο, αποθήκευση. Λέξεις που σε βασανίζουν; Όχι πια!

Σίδερο, πλύσιμο, αποθήκευση. Λέξεις που σε βασανίζουν; Όχι πια!


Είναι ο καιρός που οι ντουλάπες είναι ανοιχτές για να υποδεχτούν τα φθινοπωρινά-χειμερινά ρούχα και τα πάνω ντουλάπια να γεμίσουν χρώμα και λουλούδια από τα καλοκαιρινά σου κομμάτια που με τόση δυσκολία αποχωρίζεσαι. Πάνω στον πανικό σου να μαζέψεις όλο αυτό το χαμό δεν περιποιείσαι τα ρούχα σου με τον σωστό τρόπο με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά αυτά να φαίνονται ταλαιπωρημένα και μη φορέσιμα.


Μην πελαγώνεις και πάρε δραστικά μέτρα. Η Miss Bloom σου προτείνει 5 τρόπους/κανόνες/tips για να συμμαζέψεις την ντουλάπα σου ενώ παράλληλα δε θα κακομεταχειριστείς κανένα κομμάτι και δε θα χάνεσαι κάθε πρωί μέσα σε ένα μπόγο από άχρηστα ρούχα.


1. Μην “μπουκώνεις” τα ντουλάπια


Λίγες από εμάς έχουν την δυνατότητα να έχουν μια ντουλάπα-δωμάτιο, βλέπε Carrie Bradshaw. Πρέπει να αρκεστείς σε ένα έπιπλο, με λίγα ράφια, που ίσως και αυτά να τα μοιράζεσαι. Αυτό δεν είναι λόγος όμως να ξεχνάς τα καλά σου κομμάτια επειδή τα έχεις βάλει πίσω πίσω ούτε να ταλαιπωρείς τα υπόλοιπα που τα έχεις στοιβάξει όλα μαζί. Γίνε, λοιπόν, δημιουργική, έξυπνη και λίγο αδίστακτη.


5 tips για να διατηρείς τα ρούχα σου σαν καινούρια



Το πρώτο πράγμα που έχει να κάνεις είναι να πάρεις μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών και να βάλεις μέσα όσα ρούχα δεν χρειάζεσαι, όσα δεν σου κάνουν πια (έτσι γλιτώνεις και την κατάθλιψη) και όσα έχεις να βάλεις πάνω από ένα χρόνο που αβίαστα συνειδητοποιείς ότι ποτέ τελικά δε θα τους κάνεις την χάρη. Πήγαινε τα στην πλησιέστερη εκκλησία και περίμενε το κάρμα να στο ανταποδώσει. Ίσως, λέω εγώ, να σου δώσει, ως δια μαγείας, λίγο χώρο παραπάνω...



2. Η αποθήκευση είναι η μισή αρχοντιά


Όταν ξέρεις ότι υπάρχουν κομμάτια που δεν υπάρχει απλά καμία περίπτωση να τα βάλεις μέσα στο καταχείμωνο μην τα αφήνεις να σου πιάνουν πολύτιμο χώρο και να μπλέκονται με τα υπόλοιπα. Συσκέυασέ τα σε ειδικές σακούλες (υπάρχουν κάποιες που αφαιρούν τον αέρα από μέσα, κάνοντάς τες ακόμα πιο πρακτικές προσφέροντας παράλληλα περισσότερο ελεύθερο χώρο) ενώ τα πιο ευαίσθητα ρούχα βάλε τα σε συγκεκριμένα ντουλάπια που δεν ανοίγεις συχνά. Οι σακούλες αυτές μπορούν να τοποθετηθούν άνετα κάτω από το κρεβάτι σου γεγονός που συνεπάγεται ακόμα πιο άδεια ντουλάπα αλλά και προστασία των ρούχων από την περιττή σκόνη.



3. Όσο γρήγορα το λερώνεις, τόσο γρήγορα καθάρισέ το


Πόσες φορές σου έχει τύχει να έχεις φορέσει ένα φόρεμα, να το έχεις λερώσει, να έχεις ξεχάσει να το πας καθαριστήριο, να βασίζεσαι επάνω του για την επόμενη εκδήλωση, να σου έχει διαφύγει ότι δεν το έχεις καθαρό, να έρχεται η τελευταία στιγμή, να το συνειδητοποιείς και μετά να μην έχεις πάλι τι να βάλεις και να καταλήγεις σε κάτι μέτριο που δε θα σε κάνει να νιώθεις καλά. Πολλές; Ηθικό δίδαγμα: Όταν το λερώνεις, αμέσως το καθαρίζεις.


Μην παραμελείς τα ρούχα σου και μην αφήνεις έναν λεκέ να εγκατασταθεί στο καλό σου φόρεμα. Όσο περισσότερο τον αφήνεις τόσο πιο δύσκολα φεύγει με κακά αποτέλεσμα για το κάθε ύφασμα. Βάλε πρόγραμμα να πλένεις τα καλά σου ρούχα μετά από κάθε έξοδό σου και να προσέχεις ιδιαίτερα αυτά που απαιτούν συγκεκριμένο τρόπο ή καθαριστήριο. Δεν πλένονται όλα τα ρούχα με τον ίδιο τρόπο γι΄αυτό έχε κάθε “εργαλείο” στο ντουλάπι σου: ειδικό απορρυπαντικό για τα μαύρα, για τα χρωματιστά, για τα πλεκτά, τα ευαίσθητα και ούτω καθ' εξής.



 Διάβασε και άλλα tips στην σελίδα ii




4. “Πάτησέ μου το λίγο”


Το σιδέρωμα είναι η πιο απαιτητική δουλειά της νοικοκυράς. Μπορεί εσύ να μισείς το πλύσιμο των πιάτων γιατί σου χαλάει τα νύχια, αλλά το σιδέρωμα μπορεί να σου χαλάσει τα ρούχα.


Η διαδικασία αυτή είναι τόσο επιρρεπής που απαιτεί μεγάλη προσοχή για να μην βγουν τα μαύρα σου ρούχα με συννεφάκια και τα συνθετικά σου “σκοτωμένα”. Το κάθε ύφασμα έχει τους δικούς του κανόνες και καλό θα ήταν να τους γνωρίζεις.


Καταρχήν,μην αφήνεις ποτέ το νερό στον σίδερο. Αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει λίγο φρόντισε να το αδειάσεις. Όσο νερό μένει τόσο συσσωρεύονται άλατα στο σίδερο σου και μετά αυτά βγαίνουν από εκείνες τις τρυπίτσες πάνω στο καλό σου ρούχο. Συν τοις άλλοις, με αυτόν τον τρόπο καταστρέφεται και το σίδερο σαν συσκευή.




Έπειτα, μάθε τους κανόνες του κάθε υφάσματος και διάβασε το manual της συσκευής. Κάποια ρούχα θέλουν πιο υψηλή θερμοκρασία, άλλα λιγότερο ατμό, μερικά σιδέρωμα από την ανάποδη και τα πουκάμισα πολύ δεξιοτεχνία. Μάθε πιο κουμπί ρυθμίζει την θερμοκρασία και ποιο βγάζει ατμό. Τα σημερινά σίδερα είναι πολύ εξελιγμένα και μπορείς να τα έχεις όλα ρυθμισμένα σωστά με δυο κινήσεις.


Τα βαμβακερά, τα λινά και τα πλεκτά θέλουν πολύ ζεστό σίδεροκαι ατμό. Μην διανοηθείς να σιδερώσεις ένα πουκάμισο ή μια πλισέ φούστα χωρίς να γεμίσεις το σίδερο με νερό και χωρίς να έχεις πατημένο διαρκώς το κουμπί του ατμού. Μην ξεχνάς το κουμπί που πετάει νερό για επίμονα σημεία και κράτησέ το πατημένο μέχρι να στεγνώσει.


Μην ξεχνάς ότι με το σίδερο μπορείς να απομακρύνεις μικρόβια, να βγάλεις το κερί από τα ρούχα και να σιδερώσεις το βελούδο βάζοντας από πάνω του μια πετσέτα.



5. Ο συνδυασμός που σκοτώνει


Μπορεί να ακουστεί λίγο ανόητο αλλά ο συνδυασμός των υφασμάτων και των ινών μπορεί να αποβεί μοιραίος για τα ρούχα.


Μια τσάντα με ένα τραχύ ύφασμα μπορεί να κάνει τα λεγόμενα “κομπάκια” στο πουλόβερ με το οποίο αποφάσισες να την συνδυάσεις. Ένα χρωματιστό τζιν ίσως ξεβάψει πάνω στο άσπρο shirt σου, ενώ αν σφίξεις πολύ μία ζώνη πάνω από ένα μεταξένιο ύφασμα σίγουρα αυτό θα χάσει την φωτεινότητα και τον αέρα του.


Απέφυγε το βαρύ μακιγιάζ όταν φοράς άσπρα ρούχα, μην βάφεσαι αφότου έχεις ντυθεί και μην αφαιρείς τα ζιβάγκο σου όσο είσαι βαμμένη. Επέλεξε να φορέσεις ένα μπλουζάκι με ανοιχτό λαιμό όταν επισκέπτεσαι το κομμωτήριο για να βάψεις τα μαλλιά σου και μην κλαις στον ώμο του καλού σου αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια μάσκαρας.



Δες επίσης:

Style Guide: Sweaters

Επιχείρηση: ντουλάπα

Πως μπορείς να έχεις κέρδος από τα παλιά σου ρούχα;

Shoprano με νέες «επενδύσεις» για την καινούρια season και το εκπληκτικό κραγιόν των Bond girls!

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ