Άρτος και design

Γιατί το ζύμωμα του ψωμιού είναι πλέον τέχνη


Στο παρελθόν, το ζύμωμα του ψωμιού ήταν μια καθημερινή, απλή διαδικασία. Σήμερα θεωρείται τέχνη κι αυτό εξηγεί το γιατί τα αρτοποιεία δηλώνουν το upper προφίλ τους με όχημα το design.


Στην Ελλάδα, η επιβεβαίωση έρχεται από το αρτοποιείο Ble στη Θεσσαλονίκη. Χτίστηκε με λευκό πηλό φερμένο από την Κρήτη και τη Μήλο, που αναμείχθηκε με άμμο και άχυρα, όπως το φαντάστηκαν οι αρχιτέκτονες του στούντιο Claudio Silvestrin Giuliana Salmaso.


Ξεχωρίζει για το μεγαλύτερο φούρνο με ξύλα στον κόσμο, ύψους 12 μέτρων με σχήμα σαν ηφαίστειο, που φαίνεται από τη βιτρίνα στο δρόμο προσελκύοντας τους πελάτες με την ιδέα του σπιτικού φαγητού. Δύο ώρες μακριά από τη Θεσσαλονίκη, στην Έδεσσα, βρίσκεται ο φούρνος Ηλέκτρα.


Άρτος και design


Το αρτοποιείο Ble στη Θεσσαλονίκη


Ο μικρός χώρος των 35 τετραγωνικών μέτρων θυμίζει κοσμηματοπωλείο, με το μεγάλο μαρμάρινο πάγκο έκθεσης των αρτοποιημάτων και την προσεγμένη μελέτη φωτισμού. Μέρος μιας αλυσίδας οικογενειακών φούρνων, ανακαινίστηκε από τους αρχιτέκτονες Studioprototype και θα λειτουργήσει σαν πιλότος για τα υπόλοιπα καταστήματα.


Στην Ιταλία, ο φούρνος VyTA στο Τορίνο έχει διακοσμηθεί με καλειδοσκοπικά μοτίβα που μιμούνται τους σχηματισμούς στο ψωμί που έτρωγαν οι εργάτες του 16ου αιώνα. Η glossy πολυτέλεια που τον χαρακτηρίζει υπογράφεται από την αρχιτέκτονα Daniela Colli.



D. Chirico, Μελβούρνη


Με παλαιωμένους τοίχους και προθήκες με έμπνευση από τη γλυπτική, ο φούρνος του τεχνίτη του ψωμιού Daniel Chirico στη Μελβούρνη είναι σε rough ύφος. O Chirico, trendsetter στον τομέα της αρτοποιίας στην Αυστραλία επέλεξε για τη διαμόρφωση των καταστημάτων του το αρχιτεκτονικό στούντιο March.



Vyta, Ιταλία


Ακόμη πιο ψυχρό ντεκό διαμορφώνουν οι Ιάπωνες αρχιτέκτονες Ninkipen σε μια χώρα όπου το ψωμί δεν αποτελεί παράδοση αλλά γκουρμέ προϊόν της σύγχρονης εποχής. Στα 26 τετραγωνικά μέτρα της γκαλερί ψωμιού Panscape 2jo στο Κιότο κυριαρχούν τα ψυχρά υλικά, όπως το τσιμέντο και το αλουμίνιο, ενώ μια γωνίτσα σαν φωτεινή τρύπα ποντικού ζεσταίνει με χιούμορ την ατμόσφαιρα.


Στη Δανία, οι αρχιτέκτονες SPACE Copenhagen επέλεξαν τις αποχρώσεις του απαλού γκρι για να πετύχουν την καλύτερη έκθεση των προϊόντων στον φούρνο Lagkagehuset.


Οι Autoban, με την υπογραφή τους στα πιο σύγχρονα πολυτελή projects στην Κωνσταντινούπολη, δούλεψαν με λευκά τούβλα και ξύλο βελανιδιάς για την αλυσίδα των 60 καταστήματων Komsufirin. Θέλησαν έτσι να αναπαραστήσουν την αίσθηση της αρχαίας τέχνης του ζυμώματος ως αντιστάθμισμα στα προψημένα προϊόντα του φούρνου.


Πηγή: deconow.gr


Διάβασε επίσης:

Με θέα την Ακρόπολη

Ο Jamie Oliver δεν κάθεται καλά

Τα μυστικά των κεριών


MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ