Ένα πρωτοποριακό ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο

Η καινοτόμα και ευρηματική αρχιτεκτονική -πάντα βασισμένη στη δημιουργικότητα, στην έρευνα και στον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος- αποτελούν το σχεδιαστικό στίγμα της Potiropoulos+Partners που σήμερα κλείνει 30 χρόνια πρωτοπορίας στην ελληνική αρχιτεκτονική

Το γραφείο Potiropoulos + Partners ιδρύθηκε το 1989 από τον Δημήτρη Ποτηρόπουλο και την Λιάνα Νέλλα-Ποτηροπούλου και πλέον είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία αιχμής στην Ελλάδα, με διεθνή παρουσία. Η avant garde σχεδιαστική φιλοσοφία του γραφείου το οποίο υπογράφει σημαντικό μέρος της πιο προηγμένης αρχιτεκτονικής που σχεδιάζεται και κτίζεται σήμερα στη χώρα μας, έχει συμβάλει στην εδραίωση της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του ταυτότητας. Στα 30 χρόνια της πορείας του πολυάριθμα έργα του ξεχώρισαν και διακρίθηκαν. 

Σήμερα, η δημιουργική ομάδα ταλαντούχων αρχιτεκτόνων της Potiropoulos+Partners απευθύνεται πλέον στην διεθνή αγορά, εξετάζοντας μέσα από το καινοτόμο έργο της νέες προσεγγίσεις αρχιτεκτονικής σκέψης και έκφρασης. Η πρόσφατη συμμετοχή στην ομάδα της δεύτερης γενιάς, αυτή του Ρήγα Ποτηρόπουλου, προσδίδει νέα πνοή στη δουλειά του γραφείου, βασισμένη στην έρευνα και την νεωτερικότητα, στοιχεία άλλωστε, που από την ίδρυσή του διαμόρφωσαν διαχρονικά το σχεδιαστικό του στίγμα. Φιλοδοξία του γραφείου Potiropoulos+Partners είναι να συμβάλλει στη νέα αισθητική της Ελλάδας του 21ου αιώνα, με έναν αρχιτεκτονικό λόγο ποιητικό, ευρηματικό, καινοτόμο, και ταυτόχρονα ευαισθητοποιημένο απέναντι στο περιβάλλον και τις σύγχρονες ανθρώπινες ανάγκες.

Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Technische Hochschule Darmstadt, ενώ η Λιάνα Νέλλα–Ποτηροπούλου, μετά την αποφοίτησή της από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Pennsylvania. "Η αρχιτεκτονική αποτελεί κομβικό συνδετικό στοιχείο της σχέσης μας", δηλώνουν οι ίδιοι. 

Το γραφείο Potiropoulos+Partners εδώ και 30 χρόνια έχει δημιουργήσει σειρά σημαντικών έργων που εκτείνονται σε όλο το φάσμα των αρχιτεκτονικών επιλογών, όπως κατοικίες, ξενοδοχεία, τουριστικά συγκροτήματα, συνεδριακά και εμπορικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, εξοχικές κατοικίες, γραφεία, κτίρια εκπαίδευσης, μουσεία, δημαρχεία κ.λπ. Στα έργα του γραφείου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: η Μαρίνα του Φλοίσβου, οι Εξοχικές Κατοικίες Navarino Residences στην Costa Navarino, το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης στο ΟΑΚΑ, το Κτιριακό Συγκρότημα της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος", το πολυβραβευμένο Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, κ.α.

Το γραφείο Potiropoulos+Partners έχει επανειλημμένα τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (μεταξύ των οποίων το 1ο βραβείο για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Σάμο, το 3ο βραβείο για το Συγκρότημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο Μαρούσι κ.α), ενώ παράλληλα έχει αποσπάσει σημαντικά διεθνή βραβεία (όπως το Βραβείο "Architizer A+" για το "Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών" το 2016 και για την "Beach Front Villa – Navarino Residence" το 2017). Επίσης προτάθηκε από το Ιδρύμα "Mies van der Rohe" για τα Βραβεία "Mies van der Rohe 2015 - Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Σύγχρονη Αρχιτεκτονική".

Με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του γραφείου Potiropoulos+Partners, ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος και η Λιάνα Νέλλα-Ποτηροπούλου, μεταξύ άλλων, δήλωσαν: "Υπάρχει μία άποψη στην χώρα μας, που θέτει το ψεύτικο δίλημμα ανάμεσα σε ένα αδιάφορο κτίριο και σε έναν σχεδιασμό εφήμερο, της μόδας. Αυτό αποτελεί μία υπεραπλούστευση που πρέπει να αποφεύγουμε. Η αρχιτεκτονική δεν είναι ένα αναλώσιμο προϊόν που παύει να υπάρχει αφού χρησιμοποιηθεί. Αντίθετα, ο σύγχρονος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός καλείται να επανερμηνεύσει τα πολλαπλά και ευαίσθητα δυναμικά πεδία που απελευθερώνει η ίδια η εξέλιξη της κοινωνίας, εξετάζοντας πιο βαθιές οπτικές γωνίες νοηματοδότησης του αρχιτεκτονικού χώρου, εκδήλωσης της φαντασίας, ενεργοποίησης των αισθήσεων και των συναισθημάτων".

Kαινοτόμα και ευρηματική αρχιτεκτονική, βασισμένη στη δημιουργικότητα, στην έρευνα και στον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν το σχεδιαστικό στίγμα της Potiropoulos+Partners. Το γραφείο δημιουργεί έργα υψηλής ποιότητας για τους πελάτες του, μέσω ενός σχεδιασμού που συμπυκνώνει πολύπλευρες νοηματικές, συντακτικές και φαντασιακές προθέσεις. Το γραφείο ιδρύθηκε το 1989 από τον Δημήτρη Ποτηρόπουλο και την Λιάνα Νέλλα-Ποτηροπούλου και έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία αιχμής στην Ελλάδα, με έδρα την Αθήνα και το Λονδίνο. Σήμερα, με 30 χρόνια εμπειρία, και την συμμετοχή πλέον του γιου τους Ρήγα Ποτηρόπουλου, η δημιουργική αυτή ομάδα ταλαντούχων αρχιτεκτόνων απευθύνεται στην διεθνή αγορά, παρέχοντας πλήρεις υπηρεσίες σχεδιασμού, σε όλο το φάσμα και τις κλίμακες των αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών έργων.

 

Δημήτρης Ποτηρόπουλος

Λιάνα Νέλλα Ποτηροπούλου

Το Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών

Ρήγας Ποτηρόπουλος

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ