Στην άκρη του κόσμου

Σε ένα -αρχαίο- νησί στον βόρειο Ατλαντικό, το πεντάστερο Fogo Island Inn διαμορφώθηκε για ταξιδιώτες που αναζητούν την εμπειρία μακριά από κλισέ.

Σε ένα -αρχαίο- νησί στον βόρειο Ατλαντικό, το πεντάστερο Fogo Island Inn διαμορφώθηκε για ταξιδιώτες που αναζητούν την εμπειρία μακριά από κλισέ.

Το αυστηρό τοπίο, που μένει ίδιο εδώ κι εκατομμύρια χρόνια, προκαλεί δέος και απαιτεί παράτολμους ταξιδιώτες για τη βορειοανατολική ακτή Newfoundland του Καναδά. Το πεντάστερο Fogo Island Inn βρίσκεται στο ομώνυμο μικρό νησί και αποτελεί έναν ψαγμένο προορισμό, που έχει αποσπάσει διθυράμβους από τα διεθνή ταξιδιωτικά μέσα, γιατί σου δίνει τη δυνατότητα να ζήσεις στην άκρη του κόσμου χωρίς να σου λείψει τίποτα.

Δύο μακρόστενα λευκά κτίρια, που στηρίζονται πάνω σε στύλους και σχηματίζουν ένα Χ, μινιμαλιστικής λογικής, από τον Καναδό αρχιτέκτονα Todd Saunders, συνθέτουν το κτίριο. Στο εξίσου μινιμαλιστικό εσωτερικό έχουν διαμορφωθεί 29 σουίτες, με μεγάλες τζαμαρίες για απεριόριστη θέα στον Ατλαντικό Ωκεανό και απλή διακόσμηση που τιμά την τοπική χειροτεχνία, βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος, μπαρ-εστιατόριο και σάουνα νορβηγικού τύπου – κι εξωτερική στην οροφή για τους θαρραλέους. Στο νησί, οι εποχές είναι επτά, καθώς στις κλασικές τέσσερις προστίθενται η εποχή του πάγου (Μάιος), η εποχή των μπέρις (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος) κι η εποχή της παγίδας (Ιούνιος). Ανάλογα με την εποχή που θα πας, το πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει κάτι διαφορετικό: από σεμινάρια ζωγραφικής μέχρι να μάθεις να φτιάχνεις ψωμί με δάσκαλο τον σεφ. Για παράδειγμα, αν θέλεις να χαζέψεις τα παγόβουνα να περνάνε, καλύτερα να πας την εποχή του πάγου που προσφέρεται και για σκι και σκέτινγκ. Το καλοκαίρι μπορείς να ψαρέψεις μπακαλιάρο στον ωκεανό, να μαζέψεις βατόμουρα και μανιτάρια μαζί με τους ντόπιους και, φυσικά, να κάνεις κανό, καγιάκ, να περιηγηθείς σε αρχαία μονοπάτια ή στην ακτή συντροφιά με τον Make και τον Break, τα δύο σκυλιά-οδηγούς του ξενοδοχείου. Με παραδοσιακές αναφορές είναι κι η κουζίνα, η οποία στηρίζεται σε τοπικές συνταγές και πρώτες ύλες (ψάρια, θαλασσινά, μανιτάρια και berries). Μάλιστα έχει βραβευτεί πρόσφατα για τα πιάτα της, που υπηρετούν τη φιλοσοφία “νέοι τρόποι αξιοποίησης των παλιών συνταγών”. Και φυσικά, ο απαιτητικός ταξιδιώτης θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι οι τιμές ξεκινούν από 650 δολάρια τη βραδιά για τη μικρότερη σουίτα των 100 τετραγωνικών μέτρων!

Αναμενόμενο, αν σκεφτεί κανείς ότι το πανδοχείο είναι το τελευταίο εγχείρημα του Ιδρύματος Shorefast Foundation που δημιουργήθηκε από τη δισεκατομμυριούχο ντόπια επιχειρηματία Zita Cobb, για να τονώσει την τοπική οικονομία. Μόλις πριν από λίγα χρόνια εγκαινίασε στο νησί έξι στούντιο φτιαγμένα από τον ίδιο αρχιτέκτονα για καλλιτέχνες που αναζητούν την έμπνευση στην άκρη του Ατλαντικού!

Credit photo

Alex Fradkin (λήψη με το παγόβουνο, Paddy Barry).

www.fogoislandinn.c

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Στο Απόγειο των Αλπεων

Επόμενο άρθρο

Αrchitectural trends

MUST READ