Οne Athens

Στο Κολωνάκι, το ιστορικό κτίριο Δοξιάδη ξαναζεί με την ολοκλήρωση του συγκροτήματος κατοικιών One Athens, το οποίο επαναφέρει στην επικαιρότητα τις αρχές του Μοντέρνου Κινήματος αλλά και το μητροπολιτικό τρόπο ζωής.

Στο Κολωνάκι, το ιστορικό κτίριο Δοξιάδη ξαναζεί με την ολοκλήρωση του συγκροτήματος κατοικιών One Athens, το οποίο επαναφέρει στην επικαιρότητα τις αρχές του Μοντέρνου Κινήματος αλλά και το μητροπολιτικό τρόπο ζωής.

Φωτογραφίες: Bαγγέλης Πατεράκης / www.studiopaterakis.com

Ένα σύγχρονο συγκρότημα κατοικιών με υπηρεσίες πεντάστερου ξενοδοχείου –όπως συνηθίζεται στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα του κόσμου– είναι μεγάλο θέμα για την πόλη. Και γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν αναπτύσσεται σε ένα κτίριο-ορόσημο για τη μεταπολεμική μοντερνιστική αρχιτεκτονική της Αθήνας. Μετά από πολλές περιπέτειες, το κτίριο που στέγαζε τη σχολή και το τεχνικό γραφείο του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη, στο Κολωνάκι, ξαναζεί με την κατασκευή του συγκροτήματος Οne Athens, που ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν ότι η Σχολή Δοξιάδη δεν ήταν ένα κτίριο αλλά τέσσερα, τα οποία σήμερα ενοποιούνται με τη δημιουργία ενός κεντρικού αίθριου. Εδώ το αρχιτεκτονικό γραφείο Divercity, το οποίο ανέλαβε το σχεδιασμό –την κατασκευή πραγματοποιεί η εταιρεία J&P Άβαξ–, εφαρμόζει εκείνες τις αρχές του Μοντέρνου Κινήματος που στοχεύουν στην ενίσχυση της συλλογικότητας και της κοινωνικής ζωής μέσω της ανάπτυξης κοινόχρηστων χώρων. Έτσι, στο κεντρικό αίθριο προβλέπονται αίθουσες για διάφορες χρήσεις, αλλά και μόνιμος εκθεσιακός χώρος στη μνήμη του μοντέρνου αρχιτέκτονα. Φτιαγμένο από μάρμαρο Αλιβερίου και με έντονη την παρουσία του νερού –αναφορά στις πηγές του ποταμού Ηριδανού–, το κεντρικό αίθριο αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας του αρχικού κτιρίου που διατηρήθηκαν. Στην ίδια λογική διασώθηκαν τα κυκλικά κλιμακοστάσια, μέσα στα διαμερίσματα οι οροφές με τα εμφανή φατνώματα, τα δάπεδα ψαροκόκαλο και ο δομικός κάνναβος στις εξωτερικές όψεις του αρχικού κτιρίου, που σήμερα έχει δώσει τη θέση του σε pixels, τα οποία αποκαλύπτουν ή κρύβουν μερικώς τη θέαση στο λόφο του Λυκαβηττού, την Ακρόπολη και την Αθήνα. Αυτή η παρέμβαση του Divercity είναι ενδεικτική της φιλοσοφίας του αρχιτεκτονικού γραφείου, το οποίο πιστεύει ότι η διατήρηση της μνήμης δεν μπορεί να είναι μια μονοσήμαντη έννοια.

Στο εσωτερικό των διαμερισμάτων, η διαρρύθμιση είναι λειτουργική, η διακόσμηση φλερτάρει με τη σύγχρονη αστική αισθητική και η τεχνολογία δηλώνει το «παρών» με πάνελ από φωτοδιαπερατό σκυρόδεμα, τα οποία χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτυπώνουν με εντυπωσιακό τρόπο την κίνηση στο χώρο μέσα από σκιές που δημιουργούνται πάνω στην όψη του κτιρίου.

www.oneathens.gr

Σε αριθμούς

--Οι 26 κατοικίες διαθέτουν από 77 μέχρι 721 τετραγωνικά μέτρα.

--Χωρίζονται σε penthouses με swimming spa, οροφοδιαμερίσματα, στούντιο αλλά και town houses με ανεξάρτητη είσοδο στον περιφερειακό του Λυκαβηττού.

--Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται Roof Garden, Wellness Centre με γυμναστήριο, πισίνα, τζακούζι και σάουνα, playroom για τα παιδιά, Club room για προβολή ταινιών και Business Suite.

--Στις υπηρεσίες concierge προβλέπονται κρατήσεις σε θέατρα και εστιατόρια, αεροπορικά εισιτήρια, υπηρεσίες catering, dry cleaning, baby sitting κ.ά.

Η ιστορία του κτιρίου

--Άρχισε να κατασκευάζεται το 1957 και ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του '70.

--Για το σχεδιασμό συνεργάστηκαν με τον Δοξιάδη οι Τίτος Κουραβέλος και Αρθούρος Σκέπερς.

--Το 2008 το κτίριο περνάει στην ιδιοκτησία του Δάκη Ιωάννου και του συνεταίρου του, Μίλτου Καμπουρίδη.

--Το 2010 οι αντεγκλήσεις μεταξύ του αρχιτεκτονικού γραφείου και της κίνησης πολιτών Μonumenta παίρνουν τέλος με το χαρακτηρισμό του από το υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού ως μνημείο λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας του.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Στο σκάφος του αρχιτέκτονα

Επόμενο άρθρο

Γλυκιά παράδοση

MUST READ