Τραπεζαρία: 7 ιδέες ανακαίνισης

Προτάσεις για να αλλάξεις την παραδοσιακή εικόνα που έχεις για την τραπεζαρία. Ιδιαίτερα έπιπλα, έξυπνες ιδέες και tips διακόσμησης.


Προτάσεις και ιδέες για να αλλάξεις την εικόνα που έχεις για την τραπεζαρία


Ήρθε επιτέλους η στιγμή να ξεφύγεις από την τετριμμένη τραπεζαρία σε ξύλο οξιάς με τις ασορτί καρέκλες! Οι νέες τάσεις ανακατεύουν τις δεκαετίες, επιτάσουν mix & match των υλικών και προσαρμόζονται στα διαθέσιμα τετραγωνικά.


Ο μοναστηριακός πάγκος

Τραπεζαρία: 7 ιδέες ανακαίνισης



Ο τρόπος με τον οποίο ένας μασίφ ξύλινος, μοναστηριακός πάγκος μπορεί να συνδυαστεί με κλασικά κομμάτια του design όπως η καρέκλα Panton (του οίκου Vitra) είναι μια πολύ καλή αφορμή για συζητήσεις. Η αντίθεση του αμιγώς βιομηχανικού στυλ με τις έθνικ λεπτομέρειες που αποπνέουν έντονη προσωπικότητα δημιουργεί ζεστούς, φιλόξενους χώρους. Φτιάχνοντας το σπίτι σου μην ξεχνάς ότι τα ξύλινα έπιπλα αποκτούν την τελική τους απόχρωση μετά από περίοδο δύο χρόνων και επηρεάζονται από το φυσικό φως και την υγρασία που υπάρχει σε κάθε σπίτι! Για το λόγο αυτό άλλωστε έπιπλα διαφορετικής απόχρωσης τείνουν να αποκτούν τον ίδιο τόνο. Η ακατέργαστη υφή του ξύλινου πάγκου δίνει ένα ιδιαίτερα γήινο τόνο, δημνιουργώντας ένα ζεστό, φιλόξενο χώρο.


Στα λίγα τετραγωνικά



Εάν τα τετραγωνικά του διαμερίσματος σου δεν σου επιτρέπουν μια υπερμεγέθη εκδοχή της τραπεζαρίας, κλέψε το χώρο ακολουθώντας μικρά tips! Αντικατέστησε τις καρέκλες με σκαμπό ή πάγκους όπως έχουν κάνει οι σχεδιαστές Jeff Halmos and Sam Shipley στο σπίτι τους στη Νέα Υόρκη. Αποθηκεύονται εύκολα κάτω από τραπέζι εκμηδενίζοντας το χώρο που καταλαμβάνουν. Προτίμησε τραπέζι με γιάλινο καπάκι καθώς δίνει την αίσθηση του "αόρατου" και δεν γεμίζει ασφυκτικά το χώρο.


Το statement piece



Θέλεις να αναβαθμίσεις την αισθητική ενός λιτού, μίνιμαλ χώρου με έπιπλα διαχρονικής αισθητικής; Χρησιμοποίησε ένα statement piece όπως ένα πολυέλαιο, ένα καθρέφτη ή ένα επιδαπέδιο φωτιστικό που θα δώσει ένα διαφορετικό τόνο στο χώρο. Προτίμησε πάντα να αξιοποιήσεις τη διάσταση του χώρου που σε ευνοεί περισσότερο, είτε αυτό είναι το ύψος είτε το μήκος ή κάποιο στοιχείο όπως ένα μεγάλο παράθυρο.


Multifunctional χώρος



Τα μικρά διαμερίσματα, όπως αυτά που συνήθως συναντάμε στις μεγάλες πόλεις δεν σου επιτρέπουν να αξιοποιήσεις ένα δωμάτιο μόνο ως τραπεζαρία! Για το λόγο αυτό πρέπει να παίξεις με τη διαρύθμιση και να δώσεις στο χώρο πολλούς λειτουργικούς χαρακτήρες! Ένα δωμάτιο μπορεί να είναι συγχρόνως γραφείο, τραπεζαρία ή ακόμα και ξενώνας! Χρησιμοποιήσε ράφια κατά μήκος του τοίχου για να επωφεληθείς σε αποθηκευτικό χώρο και προτίμησε ένα επεκτεινόμενο τραπέζι που θα λειτουργεί ως πάγκος εργασίας και τραπεζαρία για να υποδέχεται τους φίλους σου. Μία πολυθρόνα που μετατρέπεται σε κρεβάτι σου επιτρέπει να το χρησιμοποιείς και ως ξενώνα.

Βιομηχανική κουζίνα



Ο πάγκος της κουζίνας μπορεί να εξελιχθεί σε τραπεζαρία και να φιλοξενήσει ακόμα και τα πιο επίσημα δείπνα σου! Ζήτησε από τον κατασκευαστή να επεκτείνει τον πάγκο εργασίας προς το μέρος του καθιστικού ακολουθώντας την αισθητική του υπόλοιπου χώρου. Μείνε πιστή στις κατευθυντήριες γραμμές αισθητικής της κουζίνας ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία διακόσμησης. Χρησιμοποίησε τα ίδια φωτιστικά που έχεις και στην κουζίνα για να πετύχεις την αίσθηση της συνέχειας.


High Fashion



O Azedine Alaia μας δίνει τη δική του οπτική σχετικά με το ζήτημα της ultra chic τραπεζαρίας μέσα από τα διαμερίσματα που σχεδίασε και νοικιάζει στην περιοχή Marais του Παρισιού. Σε ένα λευκό καμβά, επιλέγει vintage έπιπλα και χρώματα που αποπνέουν '60s ατμόσφαιρα. Στόχος του είναι να πετύχει την αίσθηση της ευρυχωρίας και της άνεσης, να μην πνίξει το χώρο με περιττά διακοσμητικά αντικείμενα. Δείχνει σαφώς την προτίμηση του σε design icons του περασμένου αιώνα όπως είναι η καρέκλα Stadard που σχεδίασε ο Jean Prouve το 1934.Τα κομμάτια αυτά μπορεί να μην είναι budget friendly αλλά η αξία τους αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και δεν είναι ποτέ "εκτός μόδας".


Indust... real



Η βιομηχανική αισθητική μπολιάζεται με την αγάπη για το vintage δημιουργώντας μίνιμαλ χώρους με ισχυρή προσωπικότητα. To cafe-bar Atelier Mecanic στο Βουκουρέστι που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Corvin Cristian είναι ένα πολύ γλαφυρό παράδειγμα της τάσης. Ένα τραπέζι ραπτομηχανής και δυο καρέκλες από τα '70s γίνονται τραπέζαρία για δύο με φόντο το τσιμεντένιο πάτωμα.  Η χρωματική ισορροπία στους τόνους από την ψυχρή παλέτα συμβάλει στην σισθητική αρμονία του αποτελέσματος. Μήπως ήρθε η στγμή να αλλάξεις την ταπετσαρία από τις καρέκλες της γιαγιάς σου και να της αξιοποιήσεις στο καινούριο σου σπίτι;


Shopping Time

1. Επιδαπέδιο φωτιστικό με ένα ανοιγόμενο βραχίονα σε χρώμα γκρι και καπέλο από καμβά με μεταλλική βάση. Interni 797 ευρώ 2. Τραπεζαρία Samburu Casa Di Patsi  3. Μεταλλική καρέκλα inart.gr 4. Μπουφές με ενσωματωμένο ηχοσύστημα. Συνδέεται με ipod homad.eu 5. Επεκτεινόμενο τραπέζι φαγητού (με 1 επιπλέον φύλλο καθίζει 4-6 άτομα) ΙΚΕΑ 259 ευρώ 6. Ρολόι κούκος σε σχέδιο του Naoto Fukasawa 243,54 ευρώ 2ndfloor.gr 7. Καρέκλα Rose με κοπτικό τύπου "dantelle" το οποίο δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα 64 ευρώ Neoset 8. Καθρέφτης (σε διάφορα σχήματα και σχέδια) από τη Seletti 255 ευρώ designshop.gr

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ