Έξυπνη αρχιτεκτονική

Μία νέα κατοικία στην Κάτω Κηφισιά, ξεπερνά τα προβλήματα των επίπεδων προαστίων με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Τηλέμαχου  Ανδριανόπουλου και του Κώστα Μαύρου του γραφείου TAN: άπλετο φως, χώρος, στυλ και ιδιωτικότητα.

Μία νέα κατοικία στην Κάτω Κηφισιά, ξεπερνά τα προβλήματα των επίπεδων προαστίων με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Τηλέμαχου Ανδριανόπουλου και του Κώστα Μαύρου του γραφείου TAN: άπλετο φως, χώρος, στυλ και ιδιωτικότητα.

Το να χτίσεις μία μοντέρνα κατοικία σε ένα συμβατικό, προαστειακό, επίπεδο οικόπεδο δεν είναι εύκολο. Αποτελεί αρχιτεκτονική πρόκληση, στην οποία απάντησαν οι Τense Αrchitecture Νetwork στο νέο τους project στην Κάτω Κηφισιά. Σε ένα μικρό οικόπεδο, στο οποίο το γειτονικό κτίριο φράσσει το νότο, δημιούργησαν μία αυστηρή δομή κεντρικά υποστυλωμένη, η οποία αιωρείται πάνω από το έδαφος και απελευθερώνει το ισόγειο. Πρώτη κίνηση, ο ορισμός μιας περιοχής, μέσα στην οποία θα αναπτύσσεται το σπίτι. Τρεις μεταλλικοί στύλοι εξαντλούν το μέγιστο ύψος και υποστηρίζουν ένα πλέγμα από συρματόσχοινα με αναρριχώμενα φυτά. Παράλληλα λειτουργούν σαν κάθετος κήπος και παραπέτασμα που προφυλάσσει την ιδιωτική ζωή, έτσι ώστε ο χώρος κατοίκησης να διεκδικήσει όλο το πεδίο. Στο ισόγειο χρησιμοποιήθηκαν γυάλινα πετάσματα που όταν υποχωρούν, η συγχώνευση με το ύπαιθρο είναι πλήρης. Το καθιστικό βρίσκεται στο ψηλό και διαμπερές μέρος του ισογείου, σε επαφή με τον κήπο. Αντίθετα ο χώρος φαγητού και προετοιμασίας βρίσκεται σε πιο χαμηλό και προστατευμένο επίπεδο. Ο όροφος εδράζεται σε ένα υποστύλωμα το οποίο αγκυρώνεται στο έδαφος μέσα από μια λιμνούλα που ανακλά το νοτιοδυτικό φως στην οροφή. Σχεδιάστηκε ως ένα μονόχρωμο, αυστηρό ησυχαστήριο, με τρεις μικρούς, ιδιωτικούς χώρους ύπνου στους οποίους φτάνεις από την ανηρτημένη μεταλλική σκάλα.
Σε όλο το σπίτι κυρίαρχο υλικό είναι το ανεπίχριστο σκυρόδεμα με το διάφανο σκούρο χρώμα. Η πράσινη όψη-όριο στην οποία αναπτύσσονται τα φυτά θα εμβολίζεταιμόνο από το μαύρο υποστύλωμα του αιωρούμενου όγκου.
Ο τρόπος διαχείρισης του τεχνητού φωτισμού, γίνεται με προσοχή ώστε να μην ακυρώνεται η νύχτα και η οικειότητα που προσφέρει το ημί-φως.

Φωτογραφίες: FILIPPO POLI - ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΡΑΚΗΣ

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ