Presens, μία έκθεση για τη σχέση της ύλης, της μνήμης και του χώρου

ο Staffan Holm εξελίσσεται σε έναν από τους πλέον επιδραστικούς Σουηδούς στο χώρο της αρχιτεκτονικής και του interior design. Η τελευταία του έκθεση με τίτλο Presens στο μουσείο Vandalorum έχει κύριο αντικείμενο τη σχέση ύλης-χώρου και είναι ένα ακόμα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση

Όταν ένα παιδί προσπαθεί να αντιληφθεί ένα καινούριο αντικείμενο το εξερευνά με τα χέρια. Κάποιες φορές το καινούριο αντικείμενο σπάει σε κομμάτια, αποσυντίθεται, διαλύεται. Αυτή την πορεία ακολουθεί ο Staffan Holm στην τελευταία του έκθεση Presens στο μουσείο Vandalorum της Σουηδίας.  

Presens, μία έκθεση για τη σχέση της ύλης, της μνήμης και του χώρου
Staffan Holm 

Κεντρικά στοιχεία του Presens είναι τα μεγάλα panels που μοιάζουν να αιωρούνται. Έχουν διαστάσεις 6Χ1,3 μέτρα, είναι μεταλλικά και ντυμένα με μια πολύ λεπτή πλαστική glossy επιφάνεια στο χρώμα του χαλκού. Είναι τόσο λεπτά που κινούνται με τον αέρα καθώς κάποιος επισκέπτης της έκθεσης περνάει δίπλα τους. Αυτός ήταν και ο στόχος του Staffan: τα panels να αντικατοπτρίζουν τους επισκέπτες και να "αντιδρούν" στην κίνηση τους, να είναι σε διάδραση μαζί τους, να "νιώθουν" την παρουσία τους. 

Αυτή ακριβώς είναι και η κεντρική ιδέα της όλης έκθεσης. Η ανθρώπινη παρουσία στο χώρο. Όλα τα αντικείμενα, τα σχήματα, οι φόρμες που συγκροτούν την έκθεση πλαισιώνουν την ανθρώπινη παρουσία και την καταγράφουν. Την ερμηνεύουν. Μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για τον επισκέπτη με την "σκηνοθετική" ματιά ενός ειδικού του χώρου, δηλαδή ενός αρχιτέκτονα. 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ