Η Θεσσαλονίκη κοιτάζει δυτικά

Μια πρωτοβουλία της ALUMIL, ο Ανοιχτός Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών ArXellence 2, έγινε η αφορμή και το πλαίσιο για την ανάδειξη του καινοτόμου σχεδιασμού ως της ιδανικής προσέγγισης για τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης και για τη βιώσιμη ανάπλαση του δυτικού παράλιου μετώπου της πόλης.

Με 1.464 εγγραφές από 90 χώρες και 173 κατατεθειμένες προτάσεις, η διεθνής αρχιτεκτονική κοινότητα ανταποκρίθηκε θερμά στο κάλεσμα της εταιρείας και ανέδειξε, μέσα από τις μελέτες που υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση, τη μεγάλη σημασία επανασχεδιασμού της ιστορικής αλλά εδώ και δεκαετίες υποβαθμισμένης αυτής περιοχής, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας.

Από τις 11 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021 η επίσημη έκθεση των αρχιτεκτονικών προτάσεων πραγματοποιείται στην καρδιά της δυτικής εισόδου της πόλης, στα Παλαιά Σφαγεία. Oι 173 αρχιτεκτονικές προτάσεις παρουσιάζονται στον εξωτερικό χώρο του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων – Cisco (DT&S), εγκαινιάζοντας έναν "διάλογο" με την ίδια την περιοχή, τη σημερινή εικόνα της και τις μαρτυρίες των ανθρώπων της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι επισκέπτονται την έκθεση μπορούν να λάβουν μέρος στη Διαδικτυακή Ψηφοφορία (https://vote4arxellence2.gr/) και να επιβραβεύσουν με την ψήφο τους την πρόταση που τους άρεσε περισσότερο. Στόχος αυτής της ψηφοφορίας είναι να δοθεί βήμα στο κοινό της πόλης, ώστε να εκφράσει την προτίμησή του για τη μορφή που επιθυμεί να έχει η δυτική είσοδος.

Παράλληλα με την έκθεση, που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 26 Σεπτεμβρίου, υλοποιείται μια σειρά θεματικών περιπάτων στη Δυτική Είσοδο - την περιοχή ενδιαφέροντος του διαγωνισμού - που έχουν ως στόχο την ανάδειξη της περιοχής, μέσα από περιήγηση στα εμβληματικά κτίρια του παρελθόντος και την επαφή των πολιτών με την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η τοποθεσία όπου καταλήγουν οι θεματικοί περίπατοι είναι ο χώρος της έκθεσης, στον οποίο οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία, μετά την ολοκλήρωση της ιδιαίτερης βόλτας τους στο παρελθόν και το σήμερα της περιοχής, να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της, μέσα από τα σχέδια διεθνών αρχιτεκτονικών γραφείων.

Η Θεσσαλονίκη κοιτάζει δυτικά

Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αλλά και της εντοπιότητάς της, η ALUMIL έχει στόχο να θέσει τα θεμέλια ώστε ο διαγωνισμός, η έκθεση των προτάσεων αλλά και οι παράλληλες δράσεις που θα λάβουν χώρα να υπογραμμίσουν - μέσω της αρχιτεκτονικής και του σύγχρονου πολεοδομικού σχεδιασμού - το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη ανήκει στην πρώτη γραμμή των πόλεων του κόσμου, που έχουν τη δυναμική να πρωταγωνιστήσουν στο κοντινό μέλλον. Μια πόλη που θα μπορεί να είναι περήφανη, όχι μόνο για επιχειρηματικές εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου, αλλά και για ζώνες που θα συνδυάζουν την εμπορική δραστηριότητα με υψηλής ποιότητας οικιστική χρήση.

 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ