Λυδία Ξυνογαλά, δύο χαρακτηριστικά της έργα στο Λονδίνο και τη Σκιάθο

Η Λυδία Ξυνογαλά γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Princeton University και διδάσκει στο Columbia University και το City College της Νέας Υόρκης. Μιλάει για δύο καινούρια της έργα που έχουν προκαλέσει μέγαλο ενδιαφέρον στην αρχιτεκτονική κοινότητα και όχι μόνο

Πόσο διαφορετικό είναι να σχεδιάζεις ένα σπίτι σε ένα ελληνικό νησί από ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Λονδίνου;

Διαφέρουν εντελώς η κλίμακα και η διαδικασία. Το σπίτι στις Αχλαδιές της Σκιάθου είναι απόλυτα ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον καθώς το ζητούμενο εδώ ήταν ο σχεδιασμός ενός χώρου μέσα στο τοπίο. Δημιουργήθηκε μέσω μιας διαδικασίας αναμόρφωσης και πρόσθεσης, δίνοντας φόρμα στην αρχιτεκτονική και το έδαφος. Στο Ennismore Gardens του Λονδίνου από την άλλη, είχαμε να κάνουμε με τον επανασχεδιασμό του εσωτερικού ενός σημαντικού Βικτοριανού κτιρίου. Η διαδικασία ήταν σαφώς πιο εσωστρεφής. Εδώ ήταν η αφαίρεση υπερβολικών διακοσμητικών στοιχείων εκείνη που έδωσε νέα πνοή στους ιστορικούς χώρους. Σκοπός του σχεδιασμού ήταν να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο σπίτι με σύγχρονη αισθητική μέσα στο Βικτοριανό κέλυφος. 

Λυδία Ξυνογαλά, δύο χαρακτηριστικά της έργα στο Λονδίνο και τη Σκιάθο
Η Λυδία Ξυνογαλά

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε σε κάθε περίπτωση; 

Κάθε διαφορετικό project έχει τις δικές του μοναδικές προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζω ως ευκαιρία για καινοτομία. Στη Σκιάθο η πρόκληση ήταν να δημιουργήσω ανοίκειες απλές μορφές / γεωμετρίες δουλεύοντας με την τεχνογνωσία των τοπικών τεχνιτών. Στο Λονδίνο ήθελα να δημιουργήσω μια σύνδεση ανάμεσα στους χώρους του σπιτιού και τον υπέροχο κλειστό κήπο απέναντι του, γι΄αυτό τοποθέτησα μια εγκατάσταση με φυτά κατά μήκος των τοίχων, ειδικά κατασκευασμένη για το σπίτι, που δημιουργεί μια οπτική συνέχεια με τον κήπο και σε εντάσσει ήπια στους χώρους του σπιτιού. Μια άλλη πρόκληση ήταν να κάνω το φυσικό φως να φτάσει όσο πιο βαθιά στο εσωτερικό. Η διάτρητη σκάλα δημιουργήθηκε σε αυτή τη λογική. 

Ποιων αρχιτεκτόνων τη δουλειά θαυμάζετε; 

Είναι πολλές οι προσωπικότητες τη δουλειά των οποίων θαυμάζω εντός και εκτός αρχιτεκτονικής. Κάποια ονόματα που μπορώ να αναφέρω είναι η Lina Bo Bardi, η Eileen Gray, η Louise Bourgeois. 

Από που αντλείτε έμπνευση; 

Πηγές έμπνευσης για εμένα είναι η γεωλογία και η βοτανική. Η τέχνη, η λογοτεχνία, η Αθήνα και η Νέα Υόρκη, οι μαθητές μου.

Το σπίτι στις Αχλαδιές της Σκιάθου
Το σπίτι στις Αχλαδιές της Σκιάθου

Πώς θα περιγράφατε το προσωπικό σας ύφος στην αρχιτεκτονική; 

Η προσέγγιση του γραφείου μου ALÓS (Architecture Landscape Object Story / Atelier Laboratory Office Studio) είναι οι tailor made απαντήσεις στις συγκεκριμένες απαιτήσεις του κάθε project. Αντλούμε αναφορές από διάφορες πολιτιστικές πηγές και υλικότητες για να δημιουργήσουμε μορφές και χώρους. Η έρευνα έχει κεφαλαιώδη σημασία για κάθε project, καθώς και οι μακέτες, τα σκίτσα, τα κολάζ... 

Υπάρχουν "τάσεις" στην αρχιτεκτονική; 

Περισσότερο από τις τάσεις, πιστεύω στις ιδέες γιατί δεν χάνουν ποτέ τη συνάφεια τους. Με ενδιαφέρει να καταλάβω γιατί ορισμένες ιδέες γίνονται κυρίαρχες και δημοφιλείς ακόμα και σε διαφορετικές ηπείρους την ίδια, δεδομένη χρονική στιγμή.

Το σπίτι στο Ennismore Gardens στο Λονδίνο
Το σπίτι στο Ennismore Gardens του Λονδίνου

Πώς βλέπετε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από σήμερα;

Να έχω επεκταθεί σε όσα κάνω σήμερα, στην αρχιτεκτονική, design + making, στη διδασκαλία. Να έχω μεγαλώσει την ομάδα μου ALÓS στην Νέα Υόρκη και την Αθήνα, να δουλεύω μεγαλύτερα projects, δημόσια κτίρια, να αναζητώ περισσότερες συνεργασίες.    

Φωτογραφίες για το σπίτι στη Σκιάθο: Yiorgis Yerolympos

Φωτογραφίες για το σπίτι στο Λονδίνο: Nicholas Worley

 

     

 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ