Συνέντευξη με τους Marcante Testa

Η αρχιτεκτονική ιστορία της Βενετίας, οι εικόνες, η αισθητική ταυτότητά της γίνονται σημεία αναφοράς για το αρχιτεκτονικό δίδυμο Marcante Testa, που φέρνει στο σήμερα με τρόπο μοναδικό το εσωτερικό ενός κτιρίου του 19ου αιώνα στην καρδιά της πόλης.

Το εξαιρετικό αρχιτεκτονικό παρελθόν της Βενετίας –η μοναδική στον κόσμο ταυτότητα της πόλης– συχνά γίνεται εμπόδιο στην ενσωμάτωση οποιουδήποτε σύγχρονου στοιχείου. Οτιδήποτε καινούργιο μπορεί να μοιάζει παραφωνία. Οτιδήποτε σημερινό μπορεί να καταλήγει ενοχλητικό. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Βενετίας, η μοναδικότητα της, μπορεί να γίνει και το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εξέλιξή της.

Αυτό ακριβώς το εμπόδιο προσπάθησε να ξεπεράσει το αρχιτεκτονικό δίδυμο των Andrea Marcante και Adelaide Testa στην περίπτωση του κτιρίου του 19ου αιώνα στο sestiere San Marco – την πιο κεντρική περιοχή της Βενετίας. Οι δύο αρχιτέκτονες δούλεψαν πατώντας γερά στις παραδόσεις και την ταυτότητα της Βενετίας, ερμηνεύοντας όμως τα πάντα μέσα από μια σύγχρονη ματιά. Οι κοινόχρηστοι χώροι, αλλά και το διαμέρισμα που ανακαίνισαν δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται πουθενά αλλού παρά στη Βενετία. Μια Βενετία του 2017, σύγχρονη και δημιουργική όσο ποτέ. Με αφορμή το project αυτό στη Βενετία μιλήσαμε με το νέο ανερχόμενο δίδυμο της ιταλικής αρχιτεκτονικής.

-Με ποιο τρόπο ξεκινάτε όταν δουλεύετε ένα καινούργιο project;

Κάθε φορά λαμβάνουμε υπόψη δύο στοιχεία: τον τόπο στον οποίο βρίσκεται το project και τους ανθρώπους που θα το ζήσουν. Από αυτές τις δύο αφετηρίες συνθέτουμε μια αφήγηση –διαφορετική στην κάθε περίπτωση–, που περιλαμβάνει το χώρο, το φως, τα χρώματα, τα custom-made έπιπλα, και ολοκληρώνουμε με τα έτοιμα έπιπλα και αντικείμενα από την αγορά.

-Στην περίπτωση του project "Another Venice" ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Η προσπάθεια να διηγηθούμε τη Βενετία με ένα λεξιλόγιο σύγχρονο.

-Πώς θα περιγράφατε το δικό σας στυλ;

Μας αρέσει να σκεφτόμαστε πως το ύφος μας είναι ταυτόχρονα σοβαρό και ανάλαφρο, ρουστίκ και κοσμοπολίτικο, δημοκρατικό και εκλεκτικιστικό, στιβαρό και εύθραυστο. Ενθουσιαζόμαστε όταν το τελικό αποτέλεσμα απηχεί την ισορροπία ανάμεσα στις αντικρουόμενες πλευρές του χαρακτήρα μας. Τότε θεωρούμε ότι έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε τις ενοχλητικές αντιφάσεις μας σε κάτι όμορφο.

-Ποιοι είναι οι maestri του design που σας έχουν επηρεάσει;

Η βάση μας είναι το Τορίνο, οπότε έχουμε δυνατές επιρροές από τον Carlo Mollino, τα έργα του οποίου βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης. Από τους πιο πρόσφατους μας αρέσει πολύ η δουλειά του Tony Cordero. Άλλα ονόματα που σαφώς πρέπει να αναφέρουμε είναι ο Piero Portaluppi, ο Carlo Scarpa, ο Luigi Caccia Dominioni και ο Umberto Riva.

-Μπορείτε να δώσετε έναν ορισμό του σημερινού ιταλικού στυλ;

Θα λέγαμε ότι τα χαρακτηριστικά μιας "σύγχρονης ιταλικότητας" όπως αυτή μας εκφράζει είναι η κομψότητα σε συνδυασμό με την ειρωνεία αλλά και την ικανότητα να μην παίρνεις τον εαυτό σου πολύ σοβαρά.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σας projects;

Μόλις ολοκληρώσαμε το Liberamensa, το εστιατόριο της φυλακής του Τορίνου. Θέλουμε –και ελπίζουμε– να προκύψουν κι άλλα έργα που έχουν να κάνουν με χώρους για τους πιο αδύναμους. Ταυτόχρονα έχουμε ξεκινήσει συνεργασίες με ορισμένους από τους σημαντικότερους οίκους, σχεδιάζοντας διάφορα αντικείμενα, από χαλιά και κεραμικά, μέχρι ταπετσαρίες. Θα παρουσιαστούν όλα στο επόμενο Salone del Mobile του Μιλάνου, τον Απρίλιο του 2018.

Οι αρχιτέκτονες

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Η πισίνα

MUST READ