Σημείο συνάντησης καλλιτεχνών, πολιτικών, προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και βέβαια "απλών" ανθρώπων, που όλοι τους μοιράζονται την ίδια αγάπη για την ελληνική γαστρονομία. Αυτός είναι ο Βασίλαινας, ένα από τα ελάχιστα (αν όχι το μόνο) εστιατόριο της πόλης που έχει ιστορία 100 χρόνων.
Όλα ξεκίνησαν στον Πειραιά των αρχών του 20ου αιώνα. Ο Θανάσης Βασίλαινας ανοίγει το παντοπωλείο του στην εργατική συνοικία της Αγίας Σοφίας, το οποίο πολύ γρήγορα εξελίσσει σε ταβέρνα για όλους τους εργάτες που δούλευαν στην ευρύτερη βιομηχανική περιοχή. Σύντομα τους εργάτες ακολουθούν οι προϊστάμενοι τους και οι διοικητικοί, οπότε η φήμη του Βασίλαινα αρχίζει να απλώνεται πέρα από τα όρια του Πειραιά, σε ολόκληρη την Αθήνα. Στα μεταπολεμικά χρόνια, ο Τάιρον Πάουερ, συμπρωταγωνιστής της Ρίτα Χέιγουορθ, είναι ο πρώτος διάσημος πελάτης του Βασίλαινα. Το γεγονός καλύπτεται από τον τύπο και ξεκινά αμέσως μια περίοδος όπου διάσημοι καλλιτέχνες, πολιτικοί, επιχειρηματίες και "απλοί" άνθρωποι αναμειγνύονται στο στέκι του Πειραιά που ξεχωρίζει για την εξαιρετική του ελληνική κουζίνα. Η ψαρόσουπα και η ταραμοσαλάτα του γίνονται σύντομα κοινό γαστρονομικό μυστικό.
Σήμερα πλέον το εστιατόριο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Βρασίδα της περιοχής Χίλτον, σε ένα χώρο σαφώς σύγχρονης μητροπολιτικής αισθητικής. που ωστόσο έχει δυνατές αναφορές στις καταβολές του Βασίλαινα και στην ταβέρνα της βιομηχανικής ζώνης του Πειραιά. Τα ακατέργαστα, "ωμά" υλικά παραπέμπουν σε εικόνες γνώριμες στην Ελλάδα προηγούμενων δεκαετιών. Οι τοίχοι από κισσηρόλιθο Σαντορίνης είναι αναφορά στις μάντρες της δεκαετίας του 50 και του 60 που ήταν παντού στα περίχωρα της Αθήνας. Τα πράσινα μπουκάλια κρασιού στην οροφή και η εντυπωσιακή γυάλινη walk-in κάβα στην κεντρική αίθουσα δεν θα μπορούσαν να λείπουν αφού ο Βασίλαινας οταν ξεκίνησε, πριν 100 χρόνια, πουλούσε ρετσίνα Μεγάρων. Τον χώρο υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο Kokkinou - Kourkoulas της Μαρίας Κοκκίνου και του Ανδρέα Κούρκουλα.
Στο τιμόνι της κουζίνας του Βασίλαινα σήμερα βρίσκεται ο βραβευμένος chef Μανώλης Γαρνέλης που με τη δημιουργική του ματιά συνεχίζει και εξελίσσει την παράδοση των 100 χρόνων.