Numeroventi, ένα palazzo στη Φλωρεντία γίνεται creative hub για νέους καλλιτέχνες

Τί είναι ακριβώς το Numeroventi; Ένας new generation ξενώνας; Ένα αναπαλαιωμένο palazzo - φυτώριο νέων καλλιτεχνών; Ένας άλλος τρόπος να ζήσεις την εμπειρία ενός ταξιδιού στην Φλωρεντία; Ο καλύτερος να απαντήσει είναι σίγουρα ο δημιουργός του, ο Martino di Napoli Rampolla

Το Palazzo Galli Tassi χτίστηκε το 1510 και αφού πέρασε από διάφορους ιδιοκτήτες και άλλαξε διάφορες χρήσεις το 1832 το απέκτησε ο Girolamo Pagliano, θείος της γιαγιάς του Martino. Από τότε είναι στην ιδιοκτησία της οικογένειας του. Ένας χώρος που ο ίδιος θυμάται από τα παιδικά του χρόνια, ένας χώρος που μάλλον τον προβλημάτισε όταν κλήθηκε να αποφασίσει για το μέλλον του, ο οποίος κατέληξε να γίνει ένα πραγματικό creative hub στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας, το Numeroventi. Μια ιστορία με πολύ ενδιαφέρον όπως την διηγείται ο ίδιος ο Martino:  

Ποιο είναι το παρελθόν του Palazzo;

Ζούσε η γιαγιά μου εδώ, την οποία σαν παιδί την επισκεπτόμουν τακτικά. Να πω την αλήθεια, το θυμάμαι σαν ένα άσχημο σπίτι, τεράστιο, παλιό με μια βαριά, σκοτεινή αύρα. Μετά το θάνατο της γιαγιάς μου μετακόμισα εδώ ενώ σπούδαζα. Το κτίριο ήταν πολύ ταλαιπωρημένο τότε και αν και εκτιμούσα πλέον την ομορφιά του και την ευρυχωρία του, εξακολουθούσα να μην το νιώθω φιλικό. 

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του Numeroventi;

Περνούσα μια περίοδο της ζωής μου που αντιμετώπιζα διάφορα θέματα σε σχέση με το τι κάνω στη Φλωρεντία. Επιπλέον θεωρούσα ότι έλειπαν από την πόλη μέρη ενδιαφέροντα για δημιουργικούς ανθρώπους. Αυτό με έκανε να σκεφτώ να κάνω κάτι ο ίδιος, κάτι που θα ήταν ανοιχτό σε επισκέπτες και που θα είχε να κάνει με τα δύο μεγαλύτερα μου ενδιαφέροντα, την τέχνη και το design. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Numeroventi. Κάποιος φίλος μου μίλησε για τις "artists' residencies" στο εξωτερικό, σπίτια ειδικά για καλλιτέχνες. Μπήκα αμέσως στο amazon και αγόρασα το πρώτο βιβλίο που βρήκα. Αν και το μισό ήταν γραμμένο στα ιαπωνικά έμαθα τα πάντα. Εξηγούσε ότι ένας καλλιτέχνης μπορεί σε ανταπόδοση για τη φιλοξενία που του παρέχεται να αφήσει στο χώρο ένα δικό του έργο. Εξηγούσε ακόμα πώς μπορεί η διαδικασία αυτή να επηρεάσει τη σχέση ανάμεσα στον καλλιτέχνη, το κοινό του, το χώρο και τελικά την πόλη όπου ο χώρος αυτός βρίσκεται.  

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες κατά την ανακαίνιση του palazzo;

Το άγχος μήπως κάνω κάτι λάθος. Δεν υπάρχει κανένα render ικανό να σου δώσει την αίσθηση του πώς θα είναι να ζεις τελικά σε αυτό τον χώρο, τί θα είναι σωστό και τί λάθος. 

Πως χαρακτηρίζεις το interior design του Numeroventi; 

Είναι πάντα σε εξέλιξη, κινητήριος δύναμη της οποίας είναι η αναζήτηση του φωτός. Γι αυτό θα το έλεγα "φωτεινό με ένα mix & match παλιού και καινούριου". Τα έπιπλα είναι από ολόκληρο τον κόσμο. Άλλα από τα ταξίδια μου και άλλα αγορασμένα online. "Μαλακώσαμε" τον κλασικό χαρακτήρα του χώρου επιλέγοντας κυρίως σύγχρονα, vintage και σκανδιναβικά έπιπλα. Χάρη στους λευκούς τοίχους και τα μεγάλα παράθυρα έχουμε εξαιρετικό φως παντού, πράγμα πολύ σημαντικό για τους καλλιτέχνες. Και βέβαια η αίσθηση του interior συνεχώς αλλάζει ανάλογα και με τα έργα τέχνης των καλλιτεχνών. Όλο αυτό δημιουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι.

Photo credits: Marina Denisova 

 

 

 

Martino di Napoli Rampolla / photo credits: Esther Chang

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ