Ταξίδι στην μποέμ Πράγα

Με τον όρο «μποέμ» χαρακτηρίζουμε μεταφορικά τους ανέμελους καλλιτέχνες, κυριολεκτικά τους κατοίκους της Βοημίας και φυσικά την πρωτεύουσά της, που έχει τη δημιουργικότητα στο DNA της.

Με τον όρο «μποέμ» χαρακτηρίζουμε μεταφορικά τους ανέμελους καλλιτέχνες, κυριολεκτικά τους κατοίκους της Βοημίας και φυσικά την πρωτεύουσά της, που έχει τη δημιουργικότητα στο DNA της.

Με τα πρώτα βήματα στα στενά της Παλιάς Πόλης, η φαντασία αρχίζει να καλπάζει. Νομίζεις πως βλέπεις μεσαιωνικές κυρίες να χτενίζουν την κόμη τους πίσω από τα περίτεχνα παράθυρα, πρίγκιπες με τις ακολουθίες τους να ζωντανεύουν στους δρόμους και χωρικούς να σέρνουν αργά τα καρότσια με τις πραμάτειες τους στη θρυλική πλατεία Staroměstské náměstí. Η ιστορία έχει αφήσει τα ίχνη της σε κάθε γωνιά της Πράγας και οι αναρίθμητοι θησαυροί του παλιού κόσμου γίνονται πηγή έμπνευσης για τους κατοίκους, που κουβαλούν τη δημιουργικότητα στα γονίδιά τους.

Βόρεια ή νότια;

Η καλύτερη διαμονή για όσους αγαπούν την ατμόσφαιρα αλά «Υπέροχος Γκάτσμπι» είναι στο ξενοδοχείο Art Deco Imperial Hotel. Αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για να ανακαλύψετε το βόρειο τομέα της Παλιάς Πόλης, κοντά στη Σχολή Καλών Τεχνών, με τις γκαλερί και τα design shops. Στην Křehký Gallery εκθέτει η αφρόκρεμα της τσεχικής design σκηνής, ενώ η Artěl παρουσιάζει τις παραδοσιακές δημιουργίες από γυαλί. Η ιδρύτρια της δεύτερης, μάλιστα, Karen Feldman εγκατέλειψε την πατρίδα της, τις ΗΠΑ, για να εξελίξει την τέχνη του κρυστάλλου Βοημίας στην Πράγα. Μετά από τόσες πολύχρωμες εικόνες επιβάλλεται ένας καφές στο μινιμαλιστικό Proti Proudu. Το ολόλευκο μπιστρό έχει διακοσμηθεί με μαύρα καλώδια κάνοντας αναφορά στον εφευρέτη και ηλεκτρολόγο μηχανικό František Křižík, που υπήρξε ο ιθύνων νους του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Για εκείνους που θα προτιμήσουν να κινηθούν στη νότια πλευρά της Παλιάς Πόλης, αξίζει μια στάση στην αυλή του εμπορικού κέντρου Quadrio. Εκεί στήθηκε το «Κ», ένας γιγάντιος μεταλλικός ανδριάντας του Φραντς Κάφκα από τον David Cerny. Ο Κάφκα είναι ούτως ή άλλως το καμάρι της πόλης και η μορφή του κυκλοφορεί σε ποικίλα σουβενίρ, ωστόσο ο γλύπτης θέλησε να αποδώσει μια πιο κονσεπτική πλευρά της προσωπικότητάς του. Για φαγητό συνιστάται το αυθεντικό αργεντίνικο steak house Gran Fierro στην οδό Vorsilska. Μοιραστείτε με την παρέα σας μια ποικιλία picada, καθισμένοι στις δερμάτινες καρέκλες της Charlotte Perriand, μέσα στο χώρο που διακόσμησε το στούντιο Formafatal.

Στην design Vinohrady

Η λέξη «μποέμ» πρωτοχρησιμοποιήθηκε στη Γαλλία για να περιγράψει τους καλλιτέχνες που έκαναν ανέμελη, αντισυμβατική ζωή. Δεν είναι τυχαίο που στην κυριολεξία αφορά τους κάτοικους της Βοημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Πράγα. Σήμερα η μποέμικη καρδιά της πόλης χτυπά στη συνοικία Vinohrady, όπου κατά το 14ο αιώνα ευδοκιμούσαν οι αμπελώνες. Ως άξιος απόγονός τους, ο κήπος του concept store Styl a Interier είναι σημείο συνάντησης των designers καθώς φημίζεται για τα γλυκά και τη φρέσκια λεμονάδα του. Τον χωρίζει μικρή απόσταση από το Modernista Vinohradský Pavilon, ένα κατάστημα που θυμίζει μικρό μουσείο. Οι συλλογές του από αυθεντικά έπιπλα και επανεκδόσεις τσεχικού κυβισμού έχουν φιλοξενηθεί μεταξύ άλλων στο μουσείο V&A του Λονδίνου και το Metropolitan της Νέας Υόρκης. Μόλις πέσει η νύχτα, η πτώση της θερμοκρασίας απαιτεί ένα ποτό στο καφέ-μπαρ Boheme. Οι τοίχοι του ντύθηκαν στα συννεφιασμένα χρώματα της ταπετσαρίας «Nuvolette» από τη Fornasetti δικαιολογώντας τη φετινή του βράβευση ως Best Interior Czech Bar. Μη φοβηθείτε το hangover: Το γειτονικό Fusion Hotel Prague διαθέτει εξαιρετικό εστιατόριο με σούπες Soup in the City.

Στην άλλη όχθη

Η παράδοση λέει πως, για να περάσετε στην απέναντι όχθη, πρέπει να διασχίσετε τη γέφυρα Karlův. Οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες που συχνάζουν εκεί πάντως ζεσταίνουν την υγρή παγωνιά του ποταμού Μολδάβα. Η περιήγηση στο Κάστρο της Πράγας, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη και οικία της τσεχικής δυναστείας από τον 9ο αιώνα, είναι άλλο ένα καθήκον κάθε καλού ταξιδιώτη. Αμέσως μετά σειρά παίρνει η επίσκεψη στο βιομηχανικό πολυχώρο Meet Factory. Το πρώην ατελιέ του David Cerny μετατράπηκε σταδιακά σε γκαλερί, στούντιο ηχογράφησης, συναυλιακό χώρο, καφέ, κλαμπ, θέατρο και εκδοτικό οίκο της παγκόσμιας εναλλακτικής κουλτούρας. Για λίγο περισσότερο «ό,τι συμβαίνει τώρα στην πόλη», η ανερχόμενη γειτονιά Holešovice είναι το ιδανικό μέρος. Στο κέντρο μοντέρνας τέχνης DOX, για παράδειγμα, μέχρι τον Ιούνιο τρέχει η έκθεση «The soul of money», όπου Τσέχοι καλλιτέχνες κρίνουν τη σημερινή αποικιοκρατία του χρήματος. Για φαγητό μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα στο κομψό μπιστρό Kidó και το σκανδιναβικού στυλ Phill’s Twenty7. Το πρώτο αντιμετωπίζει την κουζίνα ως αγρο-πολιτιστική δραστηριότητα και μαγειρεύει με φαγόπυρο, κριθάρι, λάχανο και παντζάρια, ενώ το δεύτερο συγκεντρώνει τους κοσμοπολίτες και τους hipsters της Πράγας.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ