À Paris: ξενοδοχείο Les Bains

Σημείο συνάντησης για τους ιμπρεσιονιστές το 19ο αιώνα και στέκι του διεθνούς τζετ σετ τον 20ό αιώνα, το Les Bains στο Παρίσι επανέρχεται αυτή τη φορά σαν πολυτελές ξενοδοχείο που τιμά το ένδοξο παρελθόν του χώρου.

Σημείο συνάντησης για τους ιμπρεσιονιστές το 19ο αιώνα και στέκι του διεθνούς τζετ σετ τον 20ό αιώνα, το Les Bains στο Παρίσι επανέρχεται αυτή τη φορά σαν πολυτελές ξενοδοχείο που τιμά το ένδοξο παρελθόν του χώρου.

Η ιστορία του Les Bains στο 3ο διαμέρισμα του Παρισιού είναι γεμάτη ενδιαφέρουσες ανατροπές. Τα περίφημα Bains Guerbois –όπως ονομάζονταν τότε– ήταν το πρώτο spa που λειτούργησε στο Παρίσι το 1885, με χαμάμ, ατμόλουτρα και πισίνα. Στεγασμένο σε ένα κομψό κτίριo αρχιτεκτονικής Haussmann στο Μαρέ, τα λουτρά έγιναν το στέκι για τον Μαρσέλ Προυστ, τον Εμίλ Ζολά και τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους της εποχής, ανάμεσα στους οποίους και ο Μανέ, που ζωγράφισε τους τοίχους στο καφέ. Τον 20ό αιώνα, η γαλλική διανόηση έδωσε τη θέση της στο διεθνές τζετ, καθώς το spa μεταμορφώθηκε το 1978 από τον Philippe Starck σε nightclub. Το Les Bains Douche ήταν η παριζιάνικη εκδοχή του Studio 54 και το τιμούσαν οι Ντέιβιντ Μπάουι, Μικ Τζάγκερ, Άντι Γουόρχολ, Ναόμι Κάμπελ κ.ά. μέχρι το 2010 που πέρασε στην απόλυτη παρακμή και στο τέλος της λειτουργίας του. Η ιστορία του, ωστόσο, δεν τελειώνει εδώ, καθώς ο κινηματογραφικός παραγωγός Jean Pierre Marrois αποφασίζει να ασχοληθεί αντιμετωπίζοντας τη διάσωσή του σαν καλλιτεχνικό πρότζεκτ – από το 1960 η ιδιοκτησία του χώρου είχε περάσει στην οικογένειά του.

Κάλεσε τον βραβευμένο αρχιτέκτονα Vincent Bastie που ειδικεύεται στο σχεδιασμό ξενοδοχείων να ασχοληθεί με τη συντήρηση και επαναλειτουργία του κτιρίου ως κλαμπ και ξενοδοχείο με εστιατόριο- μπαρ. Ανέθεσε στον interior designer Tirstan Auer –αγαπημένο διακοσμητή της Σάλμα Χάγιεκ και του Μικ Τζάγκερ– να διακοσμήσει τα 39 δωμάτια και στον Denis Montel, συνεργάτη του οίκου Hermès, να διαμορφώσει το εστιατόριο, τα μπαρ και το πριβέ κλαμπ. Η ομάδα αναβίωσε το ιστορικό περιβάλλον στην επιβλητική είσοδο και το εντυπωσιακό πριβέ κλαμπ. Τα δωμάτια και τα μπάνια ντύθηκαν με ρετρο '50s αισθητική και art-deco στοιχεία. Στο υπόγειο, η μυθική πισίνα γίνεται μέρος της διακόσμησης του κλαμπ στη διάρκεια της νύχτας, ενώ την ημέρα χρησιμοποιείται για να κολυμπήσουν οι ένοικοι του ξενοδοχείου. Ο Jean Pierre Marrois κατάφερε να αιχμαλωτίσει τη μαγεία του Μαρέ χωρίς να δημιουργήσει ένα Μουσείο –όπως ήθελε– αλλά μοιάζει με ειρωνία της τύχης που το σημερινό Hotel Les Bains δεν έχει χώρο spa.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Ένα Hotel Hotel για την Καμπέρα

Επόμενο άρθρο

Design walk με τις Two is company

MUST READ