Ταξίδι: Hot vibes στο Ρέικιαβικ

Στη νεανική πρωτεύουσα της Ισλανδίας πιστεύουν πως τα πάντα είναι μουσική, design και άνετο living.

Στη νεανική πρωτεύουσα της Ισλανδίας πιστεύουν πως τα πάντα είναι μουσική, design και άνετο living.


Στην κερήθρα του αρχιτέκτονα

Στο παλιό λιμάνι το βλέμμα αιχμαλωτίζει ο συναυλιακός και συνεδριακός χώρος Harpa. Η γυάλινη δομή μοιάζει με πολύχρωμη κερήθρα και προέκυψε από τη συνεργασία του εικαστικού Olafur Eliasson με τους αρχιτέκτονες Henning Larsen και Batteriid, για την οποία μάλιστα έλαβαν το βραβείο Mies van der Rohe 2013. Αξίζει να πάτε με αφορμή τη μουσική ή για φαγητό με θέα τη θάλασσα στο εστιατόριο Kolabrautin και ψώνια στο design shop Epal.

Take me to the church

Ο ύψους 72 μέτρων ενοριακός ναός Hallgrímskirkja που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Guðjónn Samúelsson αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον κάθε Πέμπτη, με τις συνεδρίες διαλογισμού που οργανώνονται υπό τους ήχους του εκκλησιαστικού οργάνου. Ανεβαίνοντας στον πύργο του, θα απολαύσετε την πιο φημισμένη θέα στο πολύχρωμο Ρέικιαβικ. Σαν να βγήκαν από το κουτί της Μονόπολης, τα μεταλλικά γεωμετρικά σπίτια δίπλα στις μεγάλες γυάλινες φόρμες επιδεικνύουν μια έξυπνη αρχιτεκτονική που λαμβάνει υπόψη την ψυχολογία των κατοίκων και την ενεργειακά βιώσιμη θέρμανση.


Blue lagοon

Παράδοξη αλλά εξαιρετικά όμορφη, η φύση της Ισλανδίας εντυπωσιάζει τον επισκέπτη μόλις 40 λεπτά έξω από την πόλη, εκεί όπου βρίσκονται τα λουτρά Blue Lagοon. Τα ζεστά νερά του φυσικού spa ανακουφίζουν από τις δερματοπάθειες –και όχι μόνο– καθώς περιέχουν μέταλλα. Για απόλυτη χαλάρωση, μην παραλείψετε να κλείσετε μια συνεδρία μασάζ πίνοντας σαμπάνια κοντά στο τζάκι του εσωτερικού spa.


Design shopping στο παλιότερο κτίριο της πόλης

Με ένα πέρασμααπό τον κεντρικό εμπορικό δρόμο Laugavegur, θα καταλάβετε πως το design είναι τρόπος ζωής στην Ισλανδία. Ωστόσο, το καλύτερο design shop φιλοξενείται στην οδό Aðalstræti 10. Ονόματι Kraum, διαθέτει μια συλλογή με έπιπλα, φωτιστικά, αντικείμενα τέχνης και ρούχα από 200 Ισλανδούς σχεδιαστές. Το κτίριο –το παλιότερο σωζόμενο στο Ρέικιαβικ– χτίστηκε το 1762 από έναν αξιωματούχο του Δανικού Στέμματος και ήταν το πρώτο εργαστήρι μαλλιού όταν η χώρα εμπορευόταν μόνο ψάρι. Οι αρχιτέκτονες που το ανακαίνισαν έλαβαν το 2007 το ισλανδικό βραβείο αρχιτεκτονικής.


Ψάρι και θαλασσινά στο MAR

Η αρχαία ισλανδική κουζίνα έχει άρωμα θαλασσινών και προετοιμασία που κρατάει από τους Βίκινγκ. Οι νέοι σεφ σέβονται την παράδοση και δίνουν έμφαση στα ντόπια και ποιοτικά υλικά. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο εστιατόριο MAR, που παραπέμπει στα παλιά ξύλινα σπίτια και την ιστορία των ψαράδων του νησιού και όπου τα φωτιστικά είναι τυλιγμένα σε δίχτυα.


Λευκές νύχτες στο ξενοδοχείο 101

Δίχρωμο αλλά καθόλου πληκτικό, το ξεχωριστό design hotel του Ρέικιαβικ παίζει στη σκακιέρα του άσπρου και του μαύρου αποτίοντας φόρο τιμής στους αιώνιους πάγους και τα ηφαιστειογενή πετρώματα της χώρας. Τα έπιπλα ακολουθούν τις γραμμές των ’60s, το ακατέργαστο ξύλο φέρνει τη φύση εντός και η εκκεντρική τέχνη –όπως τα ασημένια αγάλματα εξωγήινων– προσθέτει πόντους στη γοητεία του.


Στο μπαρ του λιμανιού

Σχεδόν κάθε νύχτα στο Ρέικιαβικ αξίζει να κλείσει με ένα ποτό στην περιοχή του κέντρου και του παλιού λιμανιού. Στην οδό Skúlagata το design hostel KEX διοργανώνει συναυλίες που δικαιώνουν τις προσδοκίες εκείνων που θέλουν να ανακαλύψουν τη μουσική της πατρίδας των Sigur Rós και της Björk.


Οργανωθείτε για εκδρομή

Η παραμονή στο Ρέικιαβικ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δείτε τo βόρειο σέλας, τους καταρράκτες Gullfoss, τον πίδακα ατμού Geysir, το εθνικό πάρκο Thingvellir και τα γεωθερμικά λουτρά Fontana. Η Reykjavik Excursions πραγματοποιεί μονοήμερες ή και πολυήμερες εκδρομές, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

www.re.is


Στο Μουσείο Τέχνης

Από τα αρχαία έπη μέχρι τις βραβευμένες ταινίες, το σχεδιασμό, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το fashion design και τη μουσική, η ισλανδική τέχνη υπερηφανεύεται για τον ιδιαίτερο, αναγνωρίσιμο χαρακτήρα της. Πάρτε μια γεύση στα τρία διαφορετικά κτίρια του κέντρου –Hafnarhús, Kjarvalsstaðir και Ásmundarsafn– που συνιστούν το Μουσείο Τέχνης του Ρέικιαβικ.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Διακριτικά πολυτελές

MUST READ