Ταξίδι στο Μαρακές των αντιθέσεων

Το αφρικανικό vibe της πλατείας Djemaa el Fna και της Medina διακόπτεται από την ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα στην περιοχή Gueliz και τη βιομηχανική συνοικία, λίγο πριν η πόλη παραχωρήσει τη γη στα βερβερίνικα χωριά και τις κάσμπες. 

Το αφρικανικό vibe της πλατείας Djemaa el Fna και της Medina διακόπτεται από την ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα στην περιοχή Guéliz και τη βιομηχανική συνοικία, λίγο πριν η πόλη παραχωρήσει τη γη στα βερβερίνικα χωριά και τις κάσμπες.

Βόλτα στον κήπο των θαυμάτων

Ένα από τα most-visited σημεία του Μαρακές είναι ο κήπος του παλιού σπιτιού και ατελιέ του Yves Saint Laurent, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο ισλαμικής τέχνης. Η ενέργεια ρέει γύρω και μέσα στη λαμπερή μπλε βίλα με τα art-déco, οριεντάλ και μαυριτανικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Ένα σύνολο από εικαστικά φυτεμένα μπαμπού, κάκτους, κοκκοφοίνικες και νούφαρα στις πισίνες ολοκληρώνει το θαύμα που επιμελήθηκαν δύο γενιές εικαστικών της οικογένειας Majorelle έως τη δεκαετία του ’30.

Διαμονή στην πόλη του βασιλιά

Θα μπορούσε να είναι μουσείο, όμως το παλάτι Royal Mansour έγινε ξενοδοχείο και φιλοξενεί τους ταξιδιώτες που αντέχουν το κόστος της βασιλικής χλιδής του. Χτίστηκε με εντολή του Μοχάμεντ του 6ου και απασχόλησε για την κατασκευή του πάνω από 1.500 τεχνίτες. Έτσι, τα ζωγραφιστά στούκο gebs, τα χαραγμένα πάνελ moucharabieh και τα μωσαϊκά zelij δεν αφήνουν ούτε χιλιοστό ακάλυπτης επιφάνειας σε μια τεράστια έκταση που θυμίζει μια δεύτερη παλιά πόλη μέσα στη Medina. Αν και ο προϋπολογισμός του έργου δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, οι μνημειακές διαστάσεις του προδίδουν την υπερβολή.

Ψώνια στην Παλιά Πόλη

Μια βόλτα στα δρομάκια της Medina σημαίνει shopping, οπότε καλό είναι να ξεκινήσετε αγοράζοντας μια τσάντα ή ένα καλάθι από ψάθα κοκκοφοίνικα για να κουβαλήσετε τα σουβενίρ σας. Βασικές αρτηρίες, η Souk Semmarine –ένα παζάρι που περιλαμβάνει και αντίκες– και η Souk Mouassine – μια πιο ήσυχη οδός με χαριτωμένες και εξευρωπαϊσμένες μπουτίκ. Οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν διαστάσεις τελετουργικού και εμπνέουν ένα ευχάριστο socializing στα καταστήματα που πωλούν μεταξύ άλλων djellabas (ρόμπες), μεθυστικά μπαχαρικά, babouches (παντόφλες), βερβερίνικα χαλιά και ριχτάρια αλλά και κεραμικά.

Meet the hipsters

Ομογενείς, τουρίστες, χίπστερ, φιλότεχνοι και εικαστικοί πίνουν το ποτό τους και παρακολουθούν μικρές εκθέσεις μοντέρνας τέχνης στο Kechmara. Το μοναδικό ίσως μέρος της πόλης, διακοσμημένο με το μοντερνιστικό design των '50s, βοηθάει να ξυπνήσετε με έναν καλό εσπρέσο, προτείνει ένα διεθνές διάλειμμα από τις εξωτικές γεύσεις το μεσημέρι και το βράδυ ρίχνει αργά την αυλαία μετά από αρκετά κοκτέιλ στην ταράτσα ή την μπάρα του.

Design στη βιομηχανική ζώνη

Με μια πρώτη ματιά μπορεί να μη βλέπετε το λόγο για να επισκεφθείτε τη βιομηχανική ζώνη Sidi Ghanem, όμως εδώ βρίσκονται τα περισσότερα καταστήματα των Γάλλων και Μαροκινών σύγχρονων σχεδιαστών. Απαραίτητες στάσεις το Maison Fenyadi (www.fenyadi.com) για τα υπέροχα κεραμικά της Akkal, το Magasin Général για αποικιακού στυλ κειμήλια και η μπουτίκ Topolina για εκρηκτικά χαρούμενη μόδα.

Εκδρομή στα κάσμπαχ και τα όρη

Το δροσερό καταφύγιο από τη ζέστη και τη σκόνη της πόλης έχει καταρράκτες, κοιλάδες, πήλινες πολιτείες και τον πολιτισμό των Βερβερίνων. Η εκδρομή στα βουνά Άτλας επιφυλάσσει εμπειρίες που δεν σβήνουν ποτέ από τη μνήμη, όπως η ποδηλατάδα ή η βόλτα στη ράχη μιας καμήλας πλάι στη λίμνη της πόλης Lalla Takerkoust, τα βερβερίνικα χωριά και τα κάσμπαχ της κοιλάδας Ourika, η πανοραμική θέα στη Σαχάρα από το χωριό Armed, τελευταίο τόπο ανθρώπινου πολιτισμού πριν από την κορυφή Toubkal.

Ραντεβού στην πλατεία

Γητευτές φιδιών, επί πληρωμή ποιητές, θεραπευτές βοτανολόγοι, άπειροι τουρίστες και κάτοικοι της πόλης δημιουργούν το παράδοξο μείγμα της πλατείας Djemaa el Fna. Όταν πέφτει το σκοτάδι η κύρια πλατεία του Μαρακές, τόσο παλιά όσο και η ίδια η πόλη, ρέπει ακόμη περισσότερο προς το παράδοξο, καθώς τις γωνίες της καταλαμβάνουν μάγοι, χορευτές, μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες που μαγεύουν τα μάτια και παγιδεύουν το πορτοφόλι.


Στα δημόσια λουτρά για χαμάμ

Μέσα στον ατμό του παραδοσιακού χαμάμ και λουτρού, στους χώρους του παλιού δημαρχείου, νιώθεις πραγματικός Μαροκινός. Το πολυτελές spa Les bains de Marrakech δίνει την ιδανική δικαιολογία για να ξεφύγετε από την πολύβουη Medina, με ένα μασάζ νερού ή σιάτσου, καθαρισμό με ατμό ή σάουνα, αλλά και να προμηθευτείτε τη δική του σειρά προϊόντων περιποίησης.


Πετάξτε πάνω από το Μαρακές

Ο καθαρός, ανέφελος ουρανός σε μια πόλη που δεν βρέχει σχεδόν ποτέ ανέδειξαν το Μαρακές σε προορισμό για τους λάτρεις του αερόστατου. Η Ciel d'Afrique (www.cieldafrique.info) σάς προκαλεί να δοκιμάσετε αξημέρωτα μαζί με τους ειδικούς της ένα αερόστατο κι από εκεί να δείτε τα πάντα αφ' υψηλού.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Casa Cavia

Επόμενο άρθρο

Μόδα και εσπρέσσο

MUST READ