Τάση: Arty Tropical

Οι εικόνες της ζούγκλας και του δάσους παρασύρουν το design, τη μόδα και το interior design σε ένα νέο τροπικό στυλ που ακολουθεί τα χνάρια των μετα-ιμπρεσιονιστών ζωγράφων.

Οι εικόνες της ζούγκλας και του δάσους παρασύρουν το design, τη μόδα και το interior design σε ένα νέο τροπικό στυλ που ακολουθεί τα χνάρια των μετα-ιμπρεσιονιστών ζωγράφων.

«Το τροπικό design υποσυνείδητα μας ωθεί σε μια ηλιόλουστη, χαρούμενη ζωή, γι' αυτό δεν έπαψε ποτέ να είναι στη μόδα», λέει η Shauna Dennison, creative director του οίκου Cole & Son, που από το 1770 ενσωματώνει στο portfolio του τροπικά σχέδια. Στην Εβδομάδα Design του Λονδίνου, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, ο οίκος εντυπωσίασε με τους πιθήκους και τα φυλλώματα του ζωγράφου Piero Fornasetti στις ταπετσαρίες «Chiavi Segrete» και «Procuratie e Scimmie». «Οι εικόνες της ζούγκλας και του δάσους σε παίρνουν μαζί τους στο παραμύθι που αφηγούνται», συμπληρώνει η Dennison.

Και δεν είναι η μοναδική εταιρεία που αφηγήθηκε ένα τροπικό παραμύθι στο λιμάνι του Τσέλσι και το Design Center. Γνωστός για το ρομαντικό του ύφος, ο Tord Boontje σε συνεργασία με την Porta Romana, δίνει τη δική του εκδοχή για το δάσος με τους αναρριχόμενους κισσούς, τους κορμούς των δέντρων και τα πλούσια κλαδιά να συνθέτουν ένα «οικείο περιβάλλον που αφήνει τη φαντασία ελεύθερη» στη συλλογή «Enchanted Forest». Ο βρετανικός οίκος House of Hackney –ο οποίος έγινε γνωστός με το print «Palmeral» εμπνευσμένο από τα γεωργιανά θερμοκήπια του 19ου αιώνα– συνέχισε στην ίδια λογική αφού «το τροπικό στυλ αρέσει εξίσου σε άντρες και γυναίκες, ταιριάζει σε σύγχρονα αλλά και κλασικά σπίτια και φυσικά γίνεται εύκολα bestseller». Ακόμα και το φαγητό κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Design σερβιρίστηκε μέσα σε ένα... δάσος στο ισόγειο, ενώ στο καφέ η στυλίστρια Alice King επινόησε μια διαδραστική εγκατάσταση σαν ζούγκλα.

Η τροπική φύση ζωντανεύει και στις αίθουσες του μουσείου Palazzo Ducale (palazzoducale.visitmuve.it) στη Βενετία, στην έκθεση του μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Ανρί Ρουσό, μέχρι τον Ιούνιο. «Όταν μπαίνω στα θερμοκήπια και βλέπω τα παράξενα εξωτικά φυτά, νιώθω σαν να ονειρεύομαι», έλεγε μετά τις επισκέψεις του στον κήπο Le Jardin des Plantes στο Παρίσι. Ο ίδιος δεν άφησε ποτέ τη Γαλλία, σε αντίθεση με τον κοσμογυρισμένο Πολ Γκογκέν, τα έργα του οποίου θα βρίσκονται επίσης μέχρι τον Ιούνιο στο μουσείο Fondation Beyeler (www.fondationbeyeler.ch), στη Βασιλεία Ελβετίας.

Με έμπνευση από τη δουλειά των εικαστικών, το νέο τροπικό στυλ δεν χρειάζεται οπτικές υπερβολές, όπως γίνεται φανερό στο νέο ξενοδοχείο του Ace Hotels Group, American Trade, στην εξωτική πόλη του Παναμά. Το γραφείο Commune Design ανέλαβε τη διακόσμηση αξιοποιώντας τις επιρροές από το βιενέζικο ζετσεσιονισμό, τον μεξικάνικο μοντερνισμό και τις αντίκες από την εποχή της αποικιοκρατίας. Στις πασαρέλες της μόδας, το τροπικό στυλ αποθεώθηκε και στην αντρική συλλογή «Tropical Dandies» του Issey Miyake που χρησιμοποίησε υλικά από ίνες μπανανιάς και ανανά.

Be tropical

- Συνδυάστε στους τοίχους ουδέτερα χρώματα –εκρού, μόκα και χακί– με το πράσινο της ελιάς και του φασκόμηλου.

- Επιλέξτε ξύλο μάνγκο, τικ και μπάλσα για το δάπεδο και τα έπιπλα, για τα οποία μπορείτε επίσης να τολμήσετε μπαμπού ή ψάθα.

- Δώστε χαρακτήρα σε μικρές περιοχές με ταπετσαρίες, λευκά είδη και αξεσουάρ με μοτίβα από τη φύση.

- Προτιμήστε αέρινα φωτιστικά από ύφασμα ή χαρτί, αλλά και neo-colonial ανεμιστήρες οροφής.

- Φτιάξτε έναν τροπικό κήπο εντός ή εκτός του σπιτιού, με μπαμπού, ορχιδέες και ιβίσκους.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Check in στο φούρνο

Επόμενο άρθρο

Crystal Palace

MUST READ