Απόδραση στο Αμβούργο

 Τι χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας; Η βιομηχανική παράδοση, η αρχιτεκτονική ιστορία αλλά και μια ζωντανή καθημερινότητα στις προβλήτες και στα νησάκια του Έλβα.

Τι χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας; Η βιομηχανική παράδοση, η αρχιτεκτονική ιστορία αλλά και μια ζωντανή καθημερινότητα στις προβλήτες και στα νησάκια του Έλβα.

25hours

Το απαγορευμένο εμπνέει το design στο ξενοδοχείο 25hours HafenCity (www.25hours-hotels.com), στην πιο δημοφιλή περιοχή του Αμβούργου. Οι αρχιτέκτονες Böge Lindner δημιούργησαν έναν κόσμο που αναπαράγει την παραβατική ζωή του ναύτη Kuttel Daddeldu από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Joachim Ringelnatz του 1920. Το σεμνό κέλυφος του κτιρίου δεν προϊδεάζει για τη δουλειά της σκηνογράφου Conni Kotte, που «έχτισε» τις σουίτες σε στυλ καμπίνας χρησιμοποιώντας εμπορευματοκιβώτια και αντίκες. Το εστιατόριο Heimat σερβίρει πιάτα όπως ομελέτα με καπνιστό χέλι, ενώ η θέα στο λιμάνι δεν είναι πουθενά καλύτερη απ’ ό,τι στη σάουνα της στέγης.

Διαμονή σε εργοστάσιο γκαζιού

Πώς είναι ένα πραγματικό γερμανικό loft; Η ξεχωριστή περίπτωση του ξενοδοχείου Gastwerk (www.gastwerk.com) δίνει την καλύτερη εκδοχή. Το εργοστάσιο γκαζιού μεταμορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Κlaus Peter Lange σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο, με την κάποτε τερατώδη μηχανή του 19ου αιώνα να έχει γίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Κόκκινα τούβλα, αψίδες, μια γυάλινη οροφή και δωμάτια με θέα στο σταματημένο ρολόι του λόμπι είναι μερικά από τα στοιχεία που προσελκύουν τον ένοικο σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Για τη διακριτική ασιατική αισθητική υπεύθυνες είναι οι designers Regine Schwethelm και Sibylle von Heyden, που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν μηχανικές συσκευές ως μέρος της διακόσμησης. Εξαιρετικό meeting point με τους ντόπιους, το εστιατόριο Mangold.

Eργαστήρια στο ποτάμι

Τις όχθες του Έλβα έχουν προτιμήσει οι designers για να δουλέψουν. Το κέντρο Designxport (www.designxport.de) είναι ένα ολοζώντανο εργαστήρι στο οποίο οι έξυπνες αφίσες και οι εικαστικές εγκαταστάσεις συνυπάρχουν με συσκευασίες εγχώριας σούπας, μπισκότων και μπίρας. Εδώ πάντα «μαγειρεύεται» κάτι νέο, μιας και οι Αμβουργέζοι αντιμετωπίζουν το design ως βιωμένη διαδικασία με άπειρες εφαρμογές και κοινωνικές ευαισθησίες. Μάλιστα, δεν κρατούν μυστικά και μοιράζονται τα συμπεράσματά τους σε περιοδικές εκθέσεις, ντεφιλέ, ακόμα και στις γεύσεις του καφέ Ideenkiosk. Στο πωλητήριο θα βρείτε one of a kind αναμνηστικά.

Δείπνο στην τράπεζα

H must διεύθυνση του γαστρονομικού Αμβούργου είναι η μπρασερί Die Bank (www.diebank-brasserie.de). Περικυκλωμένο από ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφους και high-end καταστήματα, το ίδιο το κτίσμα αποτελεί έναν καλό λόγο για να του αφιερώσετε ένα βράδυ. Πρόκειται για ένα παλάτι που χτίστηκε το 1897 από τον τότε επικεφαλής του δημοτικού σχεδιασμού στο Βερολίνο Wilhelm Martens και για εκατό χρόνια λειτούργησε ως τράπεζα. Το εστιατόριο καταλαμβάνει το χώρο των ταμείων και φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων SEHW. Τα πιάτα προτείνει ο βραβευμένος με αστέρι Michelin, Thomas Fischer.

Αρχιτεκτονική βόλτα στη HafenCity

Στα νησάκια του ποταμού Έλβα, και συγκεκριμένα στην περιοχή HafenCity, χτυπά η καρδιά της αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Κάποτε τόπος εκτέλεσης πειρατών και χωράφια και αργότερα λιμάνι, σήμερα μετατρέπεται σε κέντρο επιχειρηματικότητας, ευζωίας, τέχνης και αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας. Μια βόλτα ανάμεσα στους γερανούς της προκυμαίας θα σας οδηγήσει στο νέο κτίριο της όπερας Elbphilharmonie (www.elbphilharmonie.de) από τους Herzog & De Meuron. Eδώ βρίσκονται τα γραφεία της «Spiegel» και της Unilever, που αξίζει να επισκεφθείτε για το καφέ-μπαρ Langnese. Οι νεογκόθικ δομές από κόκκινο τούβλο του αρχιτέκτονα Andreas Meyer βρίσκουν την κορύφωσή τους στο Διεθνές Ναυτικό Μουσείο του Αμβούργου.

Στο Κunst und Gewerbe

Ένα σύγχρονο μουσείο οφείλει να είναι διασκεδαστικό. Στο Museum für Kunst und Gewerbe (www.mkg-hamburg.de) η τέχνη ξεκινά από τα αρχαία χρόνια για να προχωρήσει στον Μεσαίωνα και στην Αναγέννηση, στο μπαρόκ και στον κλασικισμό, στην art nouveau και στο μοντερνισμό. Με τις απαραίτητες έθνικ νότες, πραγματοποιεί στάσεις στον ισλαμικό και στο βουδιστικό κόσμο, ενώ το design, η γραφιστική και η μόδα πλάι στις αίθουσες εποχής, στα μουσικά όργανα και στα κεραμικά προσφέρουν μια συγκεντρωτική θεώρηση της τέχνης όλων των εποχών, όλου του πλανήτη. Οι συγκρίσεις και οι συνειρμοί είναι καλοδεχούμενοι!

Street life στην προβλήτα

Το St. Pauli φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των τουριστικών οδηγών, και όχι άδικα. Σε αυτή την προβλήτα θα δείτε τις πολύχρωμες πινακίδες νέον στα μπαρ της Grosse Freiheit –για μια τελευταία μπίρα Astra και ένα currywurst, δηλαδή χοτ ντογκ με κάρι στους υπαίθριους πάγκους–, την ιστορική red-light district της Reeperbahn, την Chinatown και την έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας St. Pauli. Μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τη γειτονιά στους τρίωρους περιπάτους που ξεκινούν καθημερινά, στις 11, από τα Starbucks του Δημαρχείου (starbucksgermany.com).

«Φωτογραφίζοντας» την τέχνη

Το γεγονός ότι το Deichtorhallen (www.deichtorhallen.de) είναι ένα από τα μεγαλύτερα εκθεσιακά κέντρα της Ευρώπης έχει από μόνο του την αξία του. Εδώ στεγάζονται οι σπουδαιότερες συλλογές μοντέρνας τέχνης και φωτογραφίας από το 19ο αιώνα έως τις μέρες μας. Όμως, ακόμα και τα δίδυμα κτίριά του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χρονολογούνται από το 1910 και αποτελούν σπάνιο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής που διασώθηκε από την εποχή της μετάβασης της art nouveau στο στυλ του Μεσοπολέμου. To βραβευμένο εστιατόριο Fillet of Soul (www.fillet-of-soul.de) φημίζεται για τη μεταφορά της μοντέρνας τέχνης στην κουζίνα. Το πωλητήριο διαθέτει πάρα πολύ καλές εκδόσεις.

Design shopping

Ο βασικότερος λόγος για να ενδώσετε σε αγορές design είναι ο τρόπος που οι ντόπιοι στυλίστες συνδυάζουν τα διεθνή και, συχνά, πολυφορεμένα αντικείμενα σε ένα αυθεντικό αμβουργέζικο mix and match. Θα βρείτε συλλογές Magis, Tom Dixon, Droog και Muuto στο concept store Luv Interior (www.luv-hamburg.com). Δεύτερη επιλογή για λίγο περισσότερο design από τη Moroso, την Established & Sons, τη Nanimarquina αλλά και νέα ταλέντα στο concept store Sleeping Dogs (www.sleepingdogs.de).

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Απόδραση στην Κοπεγχάγη

Επόμενο άρθρο

Rough luxury

MUST READ