Απόδραση στην Κοπεγχάγη

Τα έχει όλα: Ιστορία, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, design, μπίρα Pilsner, νοοτροπία huggy –που σημαίνει ζεστή, ανοιχτή διάθεση– και πολλά κεράκια. Στην Κοπεγχάγη, ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου, και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Τα έχει όλα: Ιστορία, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, design, μπίρα Pilsner, νοοτροπία huggy –που σημαίνει ζεστή, ανοιχτή διάθεση– και πολλά κεράκια. Στην Κοπεγχάγη, ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου, και αυτό δεν είναι τυχαίο.

«Στην Κοπεγχάγη η ζωή είναι slow και οι άνθρωποι είναι δημιουργικοί αλλά και προσγειωμένοι», ισχυρίζεται η Louise Campbell, βιομηχανική σχεδιάστρια της νέας γενιάς, που δηλώνει περήφανη για την πόλη της. Απολύτως θεμιτό, αν σκεφτεί κανείς ότι οι Δανοί θεωρούνται οι πιο ευτυχισμένοι πολίτες στον κόσμο –καλά διαβάσατε: του κόσμου– σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Κολούμπια στην Αμερική. Πώς γίνεται αυτό σε μια χώρα που έχει ηλιοφάνεια μόλις 7 ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια του μακρύ χειμώνα; Εκτός από τις υγιείς πεποιθήσεις τους για το περιβάλλον και τη σημασία μιας global νοοτροπίας, οι Δανοί έχουν τη δική τους παράδοση, που τους επιτρέπει να περνάνε πολύ καλά το χειμώνα. Πρόκειται για την ιδέα του huggy, δηλαδή τη χαλαρή και ανοιχτή διάθεση με την οποία αντιμετωπίζουν το σκοτεινό κρύο οργανώνοντας ζεστές βραδιές υπό το φως των κεριών με φίλους ή την οικογένεια και μπίρα Pilsner, τη δική τους βιομηχανική μπίρα. Ένα city break στο λιμάνι της Κοπεγχάγης θα σας προσφέρει λευκές νύχτες από κάθε άποψη και θα σας μυήσει στο huggy. Χιόνια, κεριά, αναμμένα φωτάκια και socialising τόσο στο κανάλι Nyhavn με τα μπαράκια όσο και στις ανερχόμενες περιοχές Vesterbro, με τις γκαλερί, τα έθνικ παντοπωλεία, τα trendy καταστήματα, ή Norrebro, όπου διανοούμενοι και μετανάστες –υπάρχουν και αυτοί– ζουν εν ειρήνη. Κι όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς των ντόπιων που κάνουν ποδήλατο παντός καιρού, το μετρό –που λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο– ενδείκνυται για να εξερευνήσει την a list αρχιτεκτονική Κοπεγχάγη: από την παραθαλάσσια Opera House του Henning Larsen μέχρι το Concert Hall του Jean Nouvel ή το Μουσείο Dansk Jødisk του Daniel Libeskind. Προσκύνημα στο Museum of Art & Design (designmuseum.dk) για το αξεπέραστο δανέζικο design μέσα από τα έργα των κλασικών Δανών σχεδιαστών Arne Jacobsen, Hans Wegner, Verner Panton, Poul Henningsen. Τέλος, μάλλον είναι υποχρεωτικό ένα πέρασμα από το Τίβολι, το θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας –το οποίο έδωσε την έμπνευση για τη δημιουργία της Ντίσνεϊλαντ–, όπου μπορεί κανείς να κάνει ακόμη και σνόουμπορντ. Και όσοι αντέχουν μπορούν να πεταχτούν μέχρι τη Σουηδία. Η πόλη Μάλμε απέχει μόλις 35 λεπτά με το τρένο που διασχίζει τη γέφυρα Όρεσουντ, η οποία συνδέει τις δύο χώρες.

Για φαγητό

Στο ατμοσφαιρικό Noma (noma.dk) που κρίθηκε ως το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για τρίτη συνεχή χρονιά και κάνει τους Δανούς να είναι περήφανοι και για κάτι άλλο εκτός από το design – επιτέλους. H κράτηση είναι αναγκαία –για να δοκιμάσετε καβούρι από την ανοιχτή θάλασσα των Νησιών Φερόες ή βοδινό κρέας από τη Γροιλανδία– αλλά όχι και η περιβολή σε στυλ Χόλιγουντ – οι Δανοί είναι άνετοι. Και δεν είναι το μόνο εστιατόριο που επαναπροσδιορίζει τη θέση της Κοπεγχάγης στον διεθνή γκουρμέ χάρτη. Φέτος, δεκαπέντε εστιατόρια τιμήθηκαν με αστέρια Michelin, ανάμεσά τους το Relae (restaurant-relae.dk) και το Geranium (geranium.dk).

Οπωσδήποτε να δοκιμάσετε στο δρόμο ή στα καφέ το smørrebrød, το ανοιχτό σάντουιτς, μια τοπική νοστιμιά.

Για διαμονή

Στο ιστορικό Radisson Blu Royal Hotel, το περίφημο ξενοδοχείο που σχεδίασε και διαμόρφωσε μεταξύ 1956-60 ο Arne Jacobsen για λογαριασμό της σκανδιναβικής αεροπορικής εταιρείας SAS. Αν δεν βρείτε δωμάτιο, πιείτε ένα καφέ στο λόμπι που έγινε η αφορμή για τη δημιουργία της καρέκλας «Egg» και «Swan» (radissonblu.com/royalhotel-copenhagen). Aν πάλι θέλετε να χαρείτε το σημερινό σκανδιναβικό design, κλείστε δωμάτιο στο ολοκαίνουργο και μινιμαλιστικό Skt Petri (sktpetri.com).

Για shopping

Φεύγοντας από την Κοπεγχάγη μπορείτε να πάρετε μαζί σας τη βασιλική πορσελάνη της Δανίας, design σε κάθε δυνατή εκδοχή, αλλά και flødeboller, το ζαχαρωτό με επικάλυψη σοκολάτας που επινόησαν οι Δανοί το 18ο αιώνα...

- Για την επιτομή του σύγχρονου δανέζικου design στο Hay (hay.dk) – εκεί θα βρείτε και καρέκλα της Louise Campbell.

- Σαν τη σπηλιά του Aλή Μπαμπά αλλά σε εκδοχή design, διαθέτει τα πάντα, Normann Copenhagen (normann-copenhagen.com).

- Για τα είδη art de la table από την πατροπαράδοτη πορσελάνη της Royal Copenhagen (royalcopenhagen.com).

- Οπωσδήποτε βόλτα στα μαγαζιά, στον πεζόδρομο του Strøget, με την υπαίθρια αγορά, αλλά και το κατάστημα Georg Jensen (georgjensen.com) με τα ασημένια μαχαιροπίρουνα και το αγαπημένο πολυκατάστημα Illums Bolighus (illumsbolighus.com) με αντικείμενα σπιτιού.

- Για flødeboller αλλά και οργανικές σοκολάτες –η επιτομή της οικολογίας– στο Summerbird (www.summerbird.dk).

Τι διαφορετικό έχει αυτό το ποδήλατο; Toν τροχό της Κοπεγχάγης, που το μετατρέπει με μία κίνηση σε ηλεκτρικό! Ένας τροχός καθόλου τυχαίος αφού έχει άδεια αναγνώρισης από το MIT

(www.superpedestrian.com).

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Στο κέντρο της πόλης

MUST READ