Απόδραση στη Βενετία

Τα κρύσταλλα Murano, το καινούργιο Aman Canal Grande, οι laidback ρυθμοί, το Harry's Bar, το Fondazione Prada, τα ιταλικά και  οι γόνδολες. Η Βενετία είναι ο ορισμός του διαχρονικού προορισμού. 

Τα κρύσταλλα Murano, το καινούργιο Áman Canal Grande, οι laidback ρυθμοί, το Harry's Bar, το Fondazione Prada, τα ιταλικά και οι γόνδολες. Η Βενετία είναι ο ορισμός του διαχρονικού προορισμού.

1 ΗβόλταστοFondazione Prada

To 1995 η Miuccia Prada, ο Patrizio Bertelli και ο Germano Celant δημιούργησαν το Fondazione Prada. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Miuccia για τη σύγχρονη τέχνη την οδήγησε στη δημιουργία του Ιδρύματος, το οποίο από τότε έως σήμερα έχει φιλοξενήσει σημαντικές-σημαντικότατες εκθέσεις φωτογραφίας, design και αρχιτεκτονικής. Στη Βενετία ο χώρος του Fondazione Prada είναι το Ca' Corner della Regina, ένα palazzo του 1728 στο Canal Grande. Το κτίριο λοιπόν από μόνο του αξίζει μια επίσκεψη.

www.fondazioneprada.org

2 Οdesigner made in Venice: Luca Nichetto

Το καινούργιο τρομερό παιδί του ιταλικού design γεννήθηκε στη Βενετία το 1976 και σε ηλικία 30 χρονών, το 2006, ίδρυσε στην πόλη του το Studio Nichetto & Partners. Σήμερα συμπυκνώνει πολλές από τις ελπίδες των Ιταλών για αναγέννηση του ιταλικού βιομηχανικού σχεδιασμού που τα τελευταία χρόνια –η αλήθεια είναι– βλέπει τις πλάτες άλλων, πιο βόρειων σχεδιαστών. Ο Nichetto, πάντως, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο αφού, αφενός έχει ήδη στο ενεργητικό του συνεργασίες με κορυφαίους οίκους (π.χ. Cassina), αφετέρου κάθε Απρίλιο στο design week του Μιλάνου κάνει το κοινό να ψάχνει τις καινούργιες υπογραφές του.

www.lucanichetto.com

3 Το δείπνο στο Quadri

Βρίσκεται σε ένα από τα πιο φωτογραφημένα palazzi της Βενετίας, με εξαιρετική θέα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Tourist central δηλαδή, αλλά με τιμές που κρατούν τους backpackers εκτός. Το δείπνο εδώ θα έχει φόντο 100% βενετσιάνικης αισθητικής (που σημαίνει βαθυκόκκινες ταπετσαρίες, πολυέλαιοι Murano, λινά τραπεζομάντιλα) και γεύσεις με τη λάμψη ενός αστεριού Michelin. «Εμπνευσμένη σύγχρονη εκδοχή της ιταλικής κουζίνας», γράφουν οι Ιταλοί foodies στις κριτικές τους...

www.alajmo.it

4 A piece of crystal art

Σχεδόν 100 χρόνια πριν, το 1921, ο Paolo Venini –ένας Μιλανέζος δικηγόρος– και ο Giacomo Cappellini –ένας Ενετός art dealer– ίδρυσαν στη Βενετία τον οίκο Venini. Σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα ονόματα στο χώρο των κρυστάλλων Murano, το οποίο επιπλέον έχει καταφέρει να κάνει το υλικό αυτό –που ομολογουμένως είχε φύγει για κάποια χρόνια από την επικαιρότητα– να επανέλθει δυναμικά. Συνεργασίες με σχεδιαστές και αρχιτέκτονες όπως ο Tadao Ando επισφραγίζουν το comeback του Μurano με ένα φρέσκο, διαφορετικό τρόπο. Μια βόλτα από τα δύο showrooms του οίκου (το ένα κοντά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και το άλλο στο νησάκι Murano) επιβάλλεται.

www.venini.com

5 Το ποτό στο Harry'sBar

Το «να πιεις ένα Bellini στο Harry's Bar» είναι στις λίστες με τα «10 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Βενετία» όλων των οδηγών –ίσως ακόμα και του Lonely Planet. Το bar, που άνοιξε το 1931 ο Giuseppe Cipriani, είναι ένα τόσο σημαντικό institution της πόλης που το 2001 το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού το ανακήρυξε «εθνικό μνημείο». Μπορείς να το σνομπάρεις ή να υποκύψεις στο τουριστικό savoir vivre και να το δοκιμάσεις. Δεν μπορείς όμως να μην τοποθετηθείς στο θέμα.

www.cipriani.com

6 ΤοÁmanCanalGrande

Η υπογραφή Áman Resorts δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών. Τα πάντα στο καινούργιο top ξενοδοχείο της Βενετίας είναι φροντισμένα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Το Palazzo του 1550 έχει αποκατασταθεί με σεβασμό και έχει μεταμορφωθεί σε ένα 5άστερο ξενοδοχείο-σύμβολο όλων αυτών που αντιπροσωπεύει η Βενετία. Το δείπνο σε ένα από τα δύο εστιατόρια του Áman Canal Grande (το Yellow Dining Room ή το Red Dining Room) είναι από μόνο του εμπειρία, δυστυχώς όμως και τα δύο είναι προσβάσιμα μόνο στους ενοίκους...

www.amanresorts.com

7 Πρωινό με τον Duchamp, τον Mondrian και τον Klee

Και τον Kandisky, τον Miró, τον Magritte και τα υπόλοιπα ονόματα-θρύλους της σύγχρονης τέχνης που φιλοξενούνται στη συλλογή της Peggy Guggenheim, μιας από τις σημαντικότερες του κόσμου όσον αφορά στην ευρωπαϊκή και αμερικανική τέχνη του 20ού αιώνα, στο Palazzo Venier dei Leoni. Πρόκειται για το περίφημο «ανολοκλήρωτο palazzo», που ξεκίνησε να χτίζεται το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα για την οικογένεια Venier και δεν τελείωσε ποτέ. Η Peggy Guggenheim το αγόρασε το 1948 για να γίνει η κατοικία της στη Βενετία, ενώ σήμερα λειτουργεί ως μουσείο που φιλοξενεί την περίφημη συλλογή της.

www.guggenheim-venice.it

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Στην πόλη των Ανέμων

Επόμενο άρθρο

Fioraio Bianchi Cafe

MUST READ