Cool Lisbon

Η ταινία «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα» με τον Τζέρεμι Άιρονς γίνεται η αφορμή για ένα ταξίδι στην πορτογαλική πρωτεύουσα με την παλιά γοητεία και το καινούργιο design.

Η ταινία «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα» με τον Τζέρεμι Άιρονς γίνεται η αφορμή για ένα ταξίδι στην πορτογαλική πρωτεύουσα με την παλιά γοητεία και το καινούργιο design.




Ηλιόλουστοι δρόμοι με ανθισμένες μπιγκόνιες, μνημειώδη παλάτια, κάστρα και εκκλησίες, ψηφιδωτοί πεζόδρομοι με κρυμμένα μπαράκια. Η ιδανική στιγμή για να μπεις στο παραμυθένιο σκηνικό της Λισαβόνας είναι το ηλιοβασίλεμα, όταν οι στέγες από τερακότα αντανακλούν το χρώμα του σε όλη την πόλη. Ανεβείτε σε ένα από τα ξύλινα τραμ που σκαρφαλώνουν στους δύο λόφους της πόλης με κατεύθυνση την παλαιότερη συνοικία, τη μαυριτανική Αλφάμα. Ανηφορίστε στα σοκάκια της που θυμίζουν την Πλάκα αλλά με φόντο το μπλε του Ατλαντικού για να φτάσετε στο οχυρό του Καστέλο ντε Σάο Χόρχε. Τα καλντερίμια του, από τον 9ο αιώνα, έχουν δει όλη την ιστορία της πόλης: Βησιγότθους κατακτητές, Μαυριτανούς, βασιλείς να διαδέχονται ο ένας τον άλλο... Βρίσκεστε στο υψηλότερο σημείο της πόλης και μπορείτε να θαυμάσετε πανοραμικά όλη την πόλη ως τον ποταμό Τάγο και τη γέφυρα της 25ης Απριλίου, η οποία συνδέει τη Λισαβόνα με την υπόλοιπη χώρα.


Για να συνεχίσετε την περιήγησή σας στο παραμυθένιο σκηνικό της πόλης, κατηφορίστε στη θάλασσα και την προκυμαία της Μπελέμ. Η περιοχή ζει ακόμα στην εποχή της πανίσχυρης αποικιακής αυτοκρατορίας της Πορτογαλίας με μνημεία όπως το πλούσιο μοναστήρι Μοστέιρο ντος Τζερόνιμος, ο πύργος της Μπελέμ, που χτίστηκε ως οχυρωμένος φάρος, και τα εντυπωσιακά αγάλματα που «κοιτάζουν» προς τη θάλασσα. Όλα μοιάζουν να αποτίνουν φόρο τιμής στον Βάσκο Ντα Γκάμα και τους άλλους εξερευνητές που ξεκινούσαν από εδώ τα ταξίδια τους για να ανακαλύψουν τη θαλάσσια οδό προς την Ινδία.


Κλάμπινγκ στις αποβάθρες της Μπελέμ


Κάντε μια στάση στο ιστορικό καφέ Pastéis de Belém (www.pasteisdebelem.pt). Θα το ξεχωρίσετε από τους άφθονους θαμώνες, ντόπιους και επισκέπτες. Όλοι σταματούν εκεί για να δοκιμάσουν την τάρτα κρέμας, το εθνικό γλυκό της Πορτογαλίας. Οι ντόπιοι θα σας προτείνουν να παραγγείλετε χωρίς τύψεις από δύο κομμάτια επειδή θα χρειαστείτε ενέργεια για τη βραδιά στη Λισαβόνα, που ξεκινάει από τα πέτρινα δρομάκια της μποέμ γειτονιάς Μπάιρο Άλτο. Στα άφθονα fado και wine bars της περιοχής, με επίκεντρο τη Rua Nova do Carvalho, θα σας πάει το τρόλεϊ 28 από την Πλατεία Camões. Όσο η νύχτα προχωράει, τα πλήθη αποχωρούν και κατευθύνονται ξανά προς τη θάλασσα, στις αποβάθρες της Μπελέμ. Οι αποθήκες τους φιλοξενούν τα πιο in κλαμπ, τα οποία μένουν ανοιχτά μέχρι την αυγή. Είναι η ώρα που οι θαμώνες χαλαρώνουν στις ξαπλώστρες τους απολαμβάνοντας τις πρώτες πρωινές ηλιαχτίδες. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτούς τους ρυθμούς, το καλύτερο αντίδοτο hangover είναι ο αναζωογονητικός αέρας του Ατλαντικού στις ανεμοδαρμένες παραλίες των σέρφερ, την Guincho, την Adraga και την Grande. Απέχουν περίπου μισή ώρα από το κέντρο με κατεύθυνση προς Κασκαΐς και Εστορίλ. Εναλλακτικά, μείνετε στην πόλη και περπατήστε στο Jardim da Estrela, το πιο γνωστό και εξωτικό πάρκο της Λισαβόνας.


Design, μόδα και παράδοση


Στο Chiado, τη σημαντικότερη εμπορική γειτονιά της Λισαβόνας, τα παραδοσιακά καταστήματα μπερδεύονται με τα μοντέρνα. Αναζητήστε το κατάστημα A Vida Portuguesa (www.avidaportuguesa.com) που με το σλόγκαν «desde sempre» («ανέκαθεν») ειδικεύεται στα ιδιαίτερα αντικείμενα που παράγονται εδώ και χρόνια μόνο στην Πορτογαλία. Στη Rua da Misericórdia στο concept store We Three μπορείτε να απολαύσετε ένα κούρεμα αφού ψωνίσετε τις τοπικές δερμάτινες τσάντες «Muu», τα ρούχα της TM και τα παπούτσια της Catarina Martins. Τα παραμύθια των σχεδιαστών João Branco και Luís Sanchez γίνονται συλλογές μόδας στο Story Tailors (www.storytailors.pt). Στο showroom στην Calçada do Ferragial τα φορέματα εμπνέονται από μία Σταχτοπούτα που ταξιδεύει στο χρόνο, την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων που μετατρέπει τα τριαντάφυλλα σε ψωμί για τους φτωχούς.
Επιθυμήσατε τη σύγχρονη ατμόσφαιρα; Κινηθείτε προς τη φουτουριστική περιοχή Parque das Nações για να δείτε το σταθμό Gare do Oriente του Santiago Calatrava και να περπατήσετε στον πεζόδρομο του ποταμού, απέναντι από το Oceanário de Lisboa (www.oceanario.pt).

Κοιμηθείτε...


...σε ξενοδοχεία από 10 ως 500 ευρώ!


--Στο Palácio Belmonte (www.palaciobelmonte.com), ένα παλάτι 6 αιώνων, πίσω από το Καστέλο ντε Σάο Χόρχε.
--Στο ντιζαϊνάτο Lisbon Lounge Ηostel (www.lisbonloungehostel.com) στην καρδιά της πολύβουης Baixa!
--Στο Bairro Alto Hotel (www.bairroaltohotel.com) με τα υπέροχα κοκτέιλ στη φημισμένη για τη θέα της ταράτσα.
--Στο θαλασσινό Altis Belém Hotel & Spa (www.altishotels.com).


Γευτείτε...


... τη σπιτική πορτογαλική κουζίνα στις ταβέρνες και τα hip εστιατόρια.


--Στο εστιατόριο Pharmacia η διακόσμηση θυμίζει vintage φαρμακείο και οι σερβιτόροι με τις ιατρικές ρόμπες σερβίρουν νοστιμότατα petiscos, την πορτογαλική έκδοση των tapas.
--Στις παλιές αποθήκες της Rua Rodrigues Faria, η 1300 Taberna (www.1300taberna.com) συνδυάζει το industrial look με τα απροσδιόριστα αντικείμενα.
--Στο Σιάντου, το πλήθος των fashionistas γευματίζει στο Cantinho do Avillez, γοητευμένο από την design αλλά ανεπίσημη ατμόσφαιρα και την κουζίνα του σεφ José Avillez. (www.cantinhodoavillez.pt).
--Δοκιμάστε τον μπακαλιάρο μαγειρεμένο με κάθε πιθανό τρόπο: bacalhau à br á s, oγκρατέν και παναρισμένο στις αυθεντικές ντόπιες ταβέρνες.
--Στο δρόμο να αγοράσετε από ένα φούρνο τα σάντουιτς με κρέας bifana ή prego.
--Νωρίς το πρωί προτιμήστε τα τοστ torrada στο Café A Brasileira, με την αναλλοίωτη art-deco αισθητική από το 1905.


Δείτε...


...την ιστορία της χώρας μέσα από την τέχνη.


--Στο Palácio Fronteira από το 1640 (www.fronteira-alorna.pt) τα πλακάκια azulejos παρουσιάζουν εικόνες από μάχες μέχρι μυθολογικά θέματα.
--Στο μουσείο μόδας και design MUDE (www.mude.pt) βρίσκεται μεταξύ άλλων η ιστορική κολεξιόν «New Look» του Dior (1947) και κομμάτια των Starck, Eames και Jacobsen.
--Στο Palácio Nacional da Ajuda (www.palacioajuda.pt) εκτίθενται ιστορικά έπιπλα, φωτογραφίες, αντικείμενα και ζωγραφική.
--Στο Museu Coleção Berardo ( www.museuberardo.pt) «κατοικούν» η μοντέρνα και η σύγχρονη τέχνη μέχρι το μεταμινιμαλισμό και την arte povera.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Ταξίδι στο Τόκιο

MUST READ