Ταξίδι στο Τόκιο

Τα διαστημικά gadgets, η ακραία μόδα ακόμα και στην τέχνη, οι τελετουργικοί τρόποι και το υπέροχο φαγητό είναι μόνο τα πρώτα συστατικά της μαγείας του Τόκιο.

Τα διαστημικά gadgets, η ακραία μόδα ακόμα και στην τέχνη, οι τελετουργικοί τρόποι και το υπέροχο φαγητό είναι μόνο τα πρώτα συστατικά της μαγείας του Τόκιο.

Η πατρίδα του αλλόκοτου παντρεύει χρόνια τώρα τον φουτουρισμό υπό τα εκτυφλωτικά φώτα νέον με τους μαγικούς κήπους και τους αρχαίους ναούς. Για να πάρετε τη σωστή γεύση από το Τόκιο το μυστικό κρύβεται στους σωστούς συνδυασμούς. Αρχής γενομένης με μία βόλτα στα πάρκα. Οπωσδήποτε το πάρκο Yoyogi δεν είναι το πιο όμορφο στο Τόκιο, είναι σίγουρα όμως το πιο προκλητικό. Ως τόπος συγκέντρωσης όλων των “φυλών”, μοιάζει με παρδαλό θεατρικό σκηνικό που συμμετέχουν ροκαμπιλάδες των αμερικάνικων 50's, χορευτές χιπ χοπ, γκόθικ λολίτες, έφηβοι σαν χαρακτήρες anime, αλλά και μικροσκοπικά σκυλάκια ντυμένα εκκεντρικά . Βοριοδυτικά του πάρκου μπορείτε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο και να αναζητήσετε το περίπτερο με τα παγωτά. Στον αντίποδα του Yoyogi τοποθετείται ο εθνικός κήπος Shinjuku Gyoen, που με τη βοήθεια ενός χάρτη θα σας αποκαλύψει ανάμεσα σε πλήθος περίτεχνων κήπων ένα αγγλικό και ένα γαλλικό τοπίο, ένα παραδοσιακό τεϊποτείο και το “Δάσος της Μητέρας και του Παιδιού”. Μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε ένα πικ νικ κάτω από τις κερασιές ή να διαβάσετε ένα manga στα αγγλικά, από το κοντινό βιβλιοπωλείο Kinokuniya ( www.kinokuniya.com ). Επίσης όμορφο είναι το αιωνόβιο πάρκο Hama-rikyu, παλιά ιδιοκτησία ενός φεουδάρχη. Κατευθυνθείτε στις όχθες του ποταμού Sumida όπου θα βρείτε το καραβάκι Yakatabune ( harumiya.co.jp ) για μία βόλτα στο ποτάμι. Τελικός προορισμός το Asakusa, προάστιο με βουδιστικά ιερά και γκέισες, ή το τεχνητό και άκρως τουριστικό νησί Odaiba.

Βόλτα για αρχάριους

Στο Τόκιο, μία πόλη 30 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι εύκολο να χαθείτε. Για να το ζήσετε συναρπαστικά και ανέμελα το πολυτελές συγκρότημα κατοικιών και εμπορικό κέντρο Roppongi Hills (www.roppongihills.com) προσφέρεται. Θα το βρείτε να ξεχωρίζει στον ορίζοντα πάνω από την red light district, τα κλαμπ αλλά και τις πρεσβείες της περιοχής Roppongi. Στον πύργο του Mori, το παρατηρητήριο Tokyo City View θα σας μαγέψει με την καλύτερη πανοραμική θέα στο Τόκιο. Δίπλα του το μουσείο τέχνης Mori φλερτάρει με το παράδοξο και αποτελεί πόλο έλξης των φιλότεχνων. Αν επιλέξετε να φάτε εκεί, το εστιατόριο Pintokona σερβίρει σούσι χωρίς απόδειξη, μιας και ο λογαριασμός υπολογίζεται από τα ενσωματωμένα μικροτσίπ στα πιάτα! Μιας και είναι παράληψη να βρίσκεστε στο Τόκιο και να μην συμμετάσχετε σε καραόκε, το Lovenet, επίσης στο Roppongi Hills, έχει τη λύση. Στα διάφορα πριβέ lounge του, με θέματα όπως “Candy”, “Sunshine” και “Heaven”, το τραγούδι συνεχίζεται και μεταμεσονύκτια. Κοντά στο Roppongi Hills βρίσκεται το ξενοδοχείο από την διάσημη ταινία “χαμμένοι στην μετάφραση”. Για μία low budget εμπειρία στο Park Hyatt Tokyo πιείτε ένα ποτό στο μπαρ New York. Αν θέλετε να ξοδέψετε περισσότερα το εστιατόριο Kozue έχει μοναδική θέα που τις καλές μέρες ανοίγεται μέχρι και τη σιλουέτα του βουνού - σύμβολο της χώρας, το Fuji.

Fooding around

Σε μία από τις παγκόσμιες πρωτεύουσες του φαγητού, το δίλημμα είναι αν θα προτιμήσετε ένα από τα high end εστιατόρια ή το street food και την εμπειρία της βόλτας στις διάφορες γειτονιές. Οι λάτρεις των αρχαίων τελετουργικών θα πρέπει να ξεκινήσουν από τα πρώτα, στην περιοχή Minato. Ο βραβευμένος με αστέρια Michellen σεφ Seiji Yamamoto εφαρμόζει μοντέρνες ιδέες στην κουζίνα του Nihon Ryori Ryugin ( www.nihonryori-ryugin.com ), του εστιατορίου που διακόσμησαν εικαστικοί με ζωγραφιστούς τοίχους, ταπετσαρίες και τραπεζομάντηλα. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το ιστορικό Νodaiwa ( www.nodaiwa.co.jp ), το οποίο στεγάζεται σε ένα ξύλινο, επαρχιακού τύπου αγρόκτημα και σερβίρει επί 200 χρόνια πιάτα με χέλι στην καλή κοινωνία. Άλλη μία αντίθεση στην καρδιά του φουτουρισμού προκαλεί το Tofuya Ukai (www.ukai.co.jp). Μέσα στον παραδοσιακό κήπο με τις λιμνούλες η χαμηλή ξύλινη δομή του δεν έχει κεντρική τραπεζαρία αλλά μία σειρά από πριβέ κάμαρες. Οι περισσότερες έχουν δάπεδα tatami και χαμηλά τραπέζια, για να είναι όλοι οι συνδαιτυμόνες ίσοι. Στο επίσης κοντινό Akasaka Kikunoi ( kikunoi.jp), έναν μικρόκοσμο του παραδοσιακού Κιότο, οδηγείστε μέσα από ένα δρομάκι πλαισιωμένο με μπαμπού και φανάρια στο χώρο που σερβίρει τις αρχαίες γεύσεις. Εδώ το παραδοσιακό δείπνο μπορεί να κρατήσει ως και 3 ώρες!

Φυσικά μπορείτε πάντα να επιλέξετε μία πιο σύντομη πρόταση γεύματος που διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα και υπόσχεται τροφή και για τα μάτια σας. Δοκιμάστε λοιπόν την ψαραγορά Tsukiji ( www.tsukiji-market.or.jp/tukiji_e.htm ), ένα από τα πιο φημισμένα – κι όμως! - αξιοθέατα του Τόκιο. Αξημέρωτα σχεδόν, ο πλειστηριασμός για τους φρεσκοψαρεμένους τόνους είναι ένα αγαπημένο θέαμα των επισκεπτών που έπειτα παίρνουν πρωινό με το φρέσκοτερο σούσι στους αμέτρητους πάγκους ή στα εστιατόρια προς την μεριά της λαχαναγοράς. Για τις ευαίσθητες μύτες η εναλλακτική βρίσκεται στην εξωτερική αγορά του Tsukiji , έναν κυκεώνα από στενά δρομάκια γεμάτα με πάγκους που πωλούν φρέσκα θαλασσινά και άλλα τοπικά προϊόντα, όπως το πραγματικό wasabi. Συνδυάστε το φαγητό με το shopping μιας και εδώ θα βρείτε κεραμικά μπολάκια και μαχαίρια sashimi. Φεύγοντας μπορείτε να πάρετε το μετρό προς το κέντρο για να βρεθείτε σε χρόνο ρεκόρ στον παλιότερο ναό στο Τόκιο, τον Sensoji και την αγορά της οδού Nakamise με καταστήματα από το 1603 ως το 1867. εναλλακτικά κατευθυνθείτε στη Μέκκα του σύγχρονου shopping, την περιοχή Ginza.

Για περιηγήσεις με ατμόσφαιρα όπως στην ταινία “Blade Runner” και street food οι τολμηροί επισκέπτες καταφεύγουν στην άλλοτε κακόφημη γειτονιά Omoide Yokocho. Το όνομά της σημαίνει δρομάκι των αναμνήσεων, αν και οι περισσότεροι ντόπιοι την ονομάζουν Piss Alley και εκπλήσσει με τα χαμηλά της κτίρια και τις σκάλες που οδηγούν ή στον σταθμό των τρένων ή στο πουθενά. Στην Omoide Yokocho δεν ισχύουν οι νόμοι κατά του καπνίσματος και η μυρωδιά του τηγανιτού είναι μόνιμη λόγω μαγαζιών όπως το Horaiya από το 1947 και το Isuzu από το 1948. Το εκλεπτυσμένο υβρίδιο της Omoide Yokocho, είναι η νεανική γειτονιά Ebisu που είναι γνωστή και για τα ποτάδικά της. Εδώ το street food σερβίρεται μέσα σε μικρά κιόσκια και πάγκους, καθένας με τη δική του ατμόσφαιρα και décor και με μία κουρτίνα για χώρισμα. Η φράση κλειδί για σας είναι "Osusume" που σημαίνει “ότι συστήνετε”.

Συνεχίστε τη βόλτα σας στον διάσημο κόμβο έξω από τη στάση του μετρό Shibuya και αντικρίστε το οργανωμένο “χάος” από πλήθος ανθρώπων και αυτοκινήτων που ζωντανεύουν ή παγώνουν σύμφωνα με τα προστάγματα των φαναριών. Ακολουθήστε τους εφήβους hipsters στον σταθμό στο Tokyu Food Show για να δοκιμάσετε ψητό χέλι, τηγανητό χοιρινό ή χταπόδι σε σουβλάκι. Οι πωλητές θα σας καλωσορίσουν λέγοντας "Irashaimasen!"

Low budget

Το γεγονός ότι τα χρήματα μοιάζουν να εξατμίζονται από το πορτοφόλι δεν προκαλεί απορία στο Τόκιο, μία από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι η εμπειρία σταματά. Οι πιο οικονομικές ακούν στο όνομα Willer Express (willerexpress.com), το ροζ λεωφορείο που συνδέει όλες τις Ιαπωνικές πόλεις. Το χαμηλό budget είναι καλή αφορμή για να δειπνίσετε σε

ένα από τα 82 fast food εστιατόρια Nakau (www.nakau.co.jp). Απλώς αγοράζετε ένα εισιτήριο στο αυτόματο μηχάνημα κοντά στην είσοδο και διαλέγετε ποιο πιάτο θέλετε να δοκιμάσετε, ενώ οι σερβιτόροι θα σας κεράσουν ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι. Για τον ύπνο πως σας φαίνεται η ιδέα του ξενοδοχείο- κάψουλα; Από τα ελάχιστα μεικτά, όπου επιτρέπουν και γυναίκες, αλλά και τα ασφαλέστερα είναι το Hotel Asakusa & Capsule όπου μπορείτε να μείνετε με περίπου 30 ευρώ την ημέρα.

Οπωσδήποτε

  • Περάστε από το κατάστημα με κιμονό Daimaru στον δέκατο όροφο του ομώνυμου κτιρίου. Όσο οι Ιαπωνέζες κυρίες παραγγέλνουν τα custom-made κιμονό τους μπορείτε να δοκιμάσετε τις οικονομικότερες βαμβακερές ρόμπες, στολισμένες με γεωμετρικά μοτίβα για τους άντρες και ορχιδέες για τις γυναίκες.

  • Η σωστή μέρα για να επισκεφθείτε τον ναό Meiji είναι η Κυριακή, καθώς μπορεί να πετύχετε παραδοσιακούς γάμους. Στην αυλή θα δείτε τη νύφη να φοράει λευκό κιμονό και τον γαμπρό επίσημη μαύρη ρόμπα κάτω από μία κόκκινη ομπρέλα.

  • Επισκεφθείτε τις αντισυμβατικές γκαλερί τέχνης. Σε ένα μοντερνιστικό κτίριο των 30's το μουσείο σύγχρονης τέχνης Hara (haramuseum.or.jp) φιλοξνεί έργα των Nara Yoshitomo και Tatsuo Miyajima. Η πρωτοποριακή Ιαπωνική φωτογραφία σας περιμένει στην γκαλερί Taka Ishii ( haramuseum.or.jp ), ενώ οι καλλιτέχνες που εμπνέονται σύγχρονα έργα από την αρχαία ζωγραφική nihonga εδράζουν στην γκαλερί Mizuma ( mizuma-art.co.jp ) . Οι ποπ διαθέσεις εικαστικών όπως ο Shinro Ohtake στεγάζονται στο Take Ninagawa ( takeninagawa.com ) , ενώ ο νεοϋορκέζικος αέρας πνέει στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Watari ( watarium.co.jp ). Ο πιο ευχάριστος, σουρεαλιστικός και παράλληλα ζεν εκθεσιακός χώρος είναι το SCAI The Bathhouse ( scaithebathhouse.com ) και το πρώτο design μουσείο της πόλης είναι το 21_21 Design Sight, από τον αρχιτέκτονα Tadao Ando.

  • Εξαιτίας των μικρών διαμερισμάτων στο Τόκιο οι περισσότεροι κάτοικοι δεν έχουν ζώα. Έτσι δημιουργήθηκαν ειδικά καφέ όπου μπορείτε να περάσετε χρόνο παίζοντας με γάτες. Ένα χαρακτηριστικό είναι το Nekorobi ( www.nekorobi.jp )

  • Αφήστε την πόλη για μία εκδρομή στο Hakone, το εθνικό ηφαιστειακό πάρκο, μόλις 70 λεπτά έξω από το Τόκιο. Φημίζεται για τα δημόσια θερμά λουτρά, τους βοτανικούς κήπους και τους παραδοσιακούς ξενώνες ryokan.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Ραντεβού στου κυρίου Μπλε

Επόμενο άρθρο

Cool Lisbon

MUST READ