Ένα εκλεκτικό καταφύγιο μέσα στο πράσινο

Μέσα σε έναν καταπράσινο κήπο στα βόρεια προάστια, η κατοικία αυτή αποτελεί ένα κομψό καταφύγιο

Ένα σπίτι που θα μπορούσε άνετα να είναι το εξοχικό τους δεδομένου ότι το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ο κήπος. Το κτίσμα είναι τοποθετημένο στο κέντρο του οικοπέδου, πράγμα παράδοξο για μια κατοικία που βρίσκεται σε αστικό ιστό. Μπορεί να μη φαίνεται η αρχιτεκτονική του από τον δρόμο, αλλά οι ένοικοί του απολαμβάνουν στο έπακρο τον κήπο που το περιβάλλει. Ο Αλέξανδρος Βαρβέρης, CEO του group Moda Bagno, και η Μελίσσα Μεταξά του Free Shop και του οίκου Wildwood μαζί με τα δύο παιδιά τους έχουν δημιουργήσει ένα σπίτι που τους χαρακτηρίζει και εξελίσσεται συνεχώς σαν ζωντανός οργανισμός.

Η κατοικία αναπτύσσεται σε ένα επίπεδο, με τους χώρους υποδοχής να βλέπουν στο μπροστινό μέρος, όπου βρίσκεται και η είσοδος. Η κουζίνα βλέπει στο πίσω μέρος, με την πισίνα και το υπέροχο δέντρο με τους λωτούς να κλέβουν την παράσταση. Εκεί βρίσκεται και η εξωτερική τραπεζαρία, όπου γίνονται τα barbecue και τα καλέσματα στον κήπο όταν ο καιρός το επιτρέπει. Τα υπνοδωμάτια βλέπουν και αυτά στο πίσω μέρος του κήπου, ώστε τα μέλη της οικογένειας να απολαμβάνουν την ιδιωτικότητα και την ησυχία που προσφέρει το περιβάλλον.

Το interior συνδυάζει design έπιπλα και φωτιστικά με vintage αντικείμενα και αντίκες – πολλά από αυτά προέρχονται από τα ταξίδια της οικογένειας και συνδέονται με αναμνήσεις. Το σκηνικό συμπληρώνουν τα έργα τέχνης μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων, όπως ο Αλέκος Φασιανός και ο Γιώργος Σικελιώτης, ενώ δε λείπουν και σύγχρονες αναφορές με έργα της εικαστικού Marnie Weber και φωτογραφίες του Γιώργου Κορδάκη.

Η αρμονία του φυσικού περιβάλλοντος επεκτείνεται και στο εσωτερικό, με το σκηνικό να βασίζεται σε μια παλέτα γήινων αποχρώσεων, όπου το μπεζ, το λευκό και το γκρι τονίζονται από πράσινα και vieux rose στοιχεία. Τα πάντα είναι επιλεγμένα με προσωπική φροντίδα και έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε να μη διακόπτονται η θετική ροή και η αρμονία του χώρου. Ακατέργαστο ξύλο και χειροποίητες μεταλλικές επιφάνειες συνδυάζονται με δέρμα και υφάσματα από λινό, βαμβάκι και κασμίρι δημιουργώντας αίσθηση οικειότητας και άνεσης.

"Μας ξελογιάζει η καινοτομία στο design και μας καθοδηγεί η αυθεντικότητα, η υφή της χειροποίητης επιφάνειας που αιχμαλωτίζει το φυσικό φως. Αγαπάμε τα φυσικά υλικά, την πραγματική πολυτέλεια και την απλότητα που αποκαλύπτει η μοναδικότητά τους. Αγαπάω τις λάμπες, όχι μόνο τα κομμάτια που έχουμε αποκτήσει από δημοπρασίες, αλλά και τα πιο απλά, που έχουν να κάνουν με τις τάσεις της σεζόν" εξηγεί ο Αλέξανδρος Βαρβέρης. "Αλλά τελικά αυτό που έχει σημασία είναι το συναίσθημα που προκαλούν η κάθε γωνία και το κάθε αντικείμενο, ο ρόλος τους στην καθημερινότητα της οικογένειάς μας".

Το σπίτι είναι φτιαγμένο για να το απολαμβάνουν η οικογένεια και οι φίλοι τους. Οι χώροι υποδοχής αναπτύσσονται σε δύο καθιστικά που βλέπουν στην μπροστινή μεριά του μεσογειακού κήπου. Στο πρώτο ένας μεγάλος καναπές του οίκου Minotti σε μπεζ τόνους συνδυάστηκε με vintage λευκές δερμάτινες πολυθρόνες του οίκου Baxter και ένα εντυπωσιακό χαλί του οίκου CC-Tapis. Στο δεύτερο καθιστικό ο καναπές του οίκου De Padova με το ύφασμα με τα εξωτικά μοτίβα κλέβει την παράσταση. Στο πίσω μέρος η πρακτική κουζίνα με την άψογη αισθητική και εργονομία –είναι κυρίαρχος χώρος του σπιτιού, αφού η οικογένεια περνάει πολύ χρόνο εκεί– συνδέεται από τη μια πλευρά με την τραπεζαρία και από την άλλη επικοινωνεί με τον πίσω κήπο.

Σίγουρα πρόκειται για ένα σπίτι με ψυχή, κομψό, άνετο και λειτουργικό, που εξελίσσεται και μεγαλώνει με τους ενοίκους του, που απολαμβάνουν στο έπακρο τον προστατευμένο μικρόκοσμο της οικογένειάς τους.

Κείμενο: Ιωάννα Ζάγκα 

Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ