Από το κέντρο της πόλης

Με φόντο τον Εθνικό Κήπο, τη Βουλή και την Ακρόπολη ένα κομψό penthouse ενσωματώνει δύο αυτόνομα, λειτουργικά διαμερίσματα

Η μελέτη για τη δημιουργία ενός penthouse στο κεντρικότερο σημείο της Αθήνας με θέα τον πράσινο καμβά του Εθνικού Κήπου αποτέλεσε πρόκληση για το αρχιτεκτονικό γραφείο Zege architects των Ζέππος - Γεωργιάδη. Οι ιδιοκτήτες, δύο νέοι άνθρωποι, μέλη μιας οικογένειας, είχαν ως ζητούμενο τη δημιουργία δύο αυτόνομων διαμερισμάτων και οι αρχιτέκτονες το αντιμετώπισαν ως αντικείμενο ολικού σχεδιασμού. Έτσι, ξεκινώντας από την ανατροπή της αρχικής διαμερισματοποίησης των χώρων κατέληξαν σε δύο αυτόνομα διαμερίσματα με κοινή είσοδο, το καθένα σε διαφορετικό όροφο και με διαφορετική σχεδιαστική λογική.

Στον άνω όροφο, η κεντρική ιδέα της διαμόρφωσης του διαμερίσματος συνοψίζεται σε έναν ενιαίο χώρο όπου η μία λειτουργία διαδέχεται την άλλη. Η λογική υλοποιήθηκε με τη χάραξη του κεντρικού καθιστικού, της κύριας κρεβατοκάμαρας και του en-suite μπάνιου σε έναν κεντρικό άξονα κίνησης, με διαχωριστικά συρόμενα πάνελ να δίνουν τη δυνατότητα απομόνωσης της κρεβατοκάμαρας. Ως βασικό πλεονέκτημα της τοποθεσίας, η θέα επηρέασε το σχεδιασμό των ανοιγμάτων, που μοιάζουν με φυσικά κάδρα. Το κρεμαστό τζάκι πρωταγωνιστεί στο χώρο και σε συνδυασμό με την οριζόντια ειδική κατασκευή στο κάτω μέρος του επιτρέπει ανεμπόδιστα τη θέαση του κτιρίου της Βουλής και του κήπου. Στη θέα συνηγορούν και τα ευρύχωρα υπαίθρια καθιστικά, τα οποία είναι σε άμεση επαφή με την κουζίνα, που βρίσκεται σε ξέχωρη περιοχή του ορόφου για τη σωστή και αυτόνομη λειτουργία της. Για τη δημιουργία καθαρών επιφανειών και την ενοποίηση των χώρων, οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν ενιαία δρύινα πατώματα και κοινό χρωματισμό στις ξύλινες επενδύσεις και σε όλα τα εσωτερικά κορυφώματα.

Από το κέντρο της πόλης

Στον κάτω όροφο, επιλέχθηκε μια πιο κλασική διαμόρφωση, με το υπνοδωμάτιο και την κουζίνα να είναι απομονωμένα από τον κυρίως χώρο του καθιστικού και της τραπεζαρίας. Εδώ το πρωτοποριακό στοιχείο είναι μία τραπεζαρία που θυμίζει γραφείο. Αυτό επειδή περιλαμβάνει δύο τραπέζια της MDF με τις ιδιαίτερες καρέκλες της Arper και τα φωτιστικά της Light Years μπροστά από τη βιβλιοθήκη, που ανατρέπουν την κλασική αντίληψη για τη διάταξη της τραπεζαρίας. Tα δύο διαμερίσματα επικοινωνούν με μία γραμμική ξύλινη σκάλα με ελεύθερα πατήματα, η οποία στο κάτω μέρος της φιλοξενεί ένα γραφείο.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης 

 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Η παράδοση της αφαίρεσης

Επόμενο άρθρο

Με θέα το Λυκαβηττό

MUST READ