Η παράδοση της αφαίρεσης

Παράδοση και μινιμαλισμός συνυπάρχουν με κομψό τρόπο σε μια σύγχρονη κατοικία για κάθε εποχή του χρόνου στην Αράχoβα

Από την αμφιθεατρική θέα στο δελφικό τοπίο και τον ελαιόκαμπο μέχρι και την τελευταία υπερσύγχρονη κατασκευαστική λεπτομέρεια, είναι φανερό ότι η κατοικία αυτή είναι προνομιούχα. Στα όρια του διατηρητέου οικισμού, η αρχιτέκτων Σοφία Απέργη και ο μηχανικός Βασίλης Καραβάς της τεχνικής εταιρείας Airtec χρησιμοποίησαν διεθνώς πιστοποιημένα υλικά και σύγχρονη τεχνολογία για να πετύχουν τη σύνδεση του παραδοσιακού με το αφαιρετικό και την υψηλή ποιότητα. Η αρχιτεκτονική φλερτάρει με τις λιτές φόρμες και τα γραμμικά στοιχεία (το πεζούλι από εμφανές μπετόν και το περιμετρικό δοκάρι όπου ακουμπάει η στέγη). Τα μοντέρνα υλικά, όπως η τσιμεντοκονία, αναμειγνύονται πρωτοποριακά με τα παραδοσιακά, όπως το ξύλο και η πέτρα.

Η παράδοση της αφαίρεσης

Σε απόσταση αναπνοής από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, τις παραλίες της Κίρρας στην Ιτέα και το Γαλαξίδι, το σπίτι διαμορφώθηκε έτσι ώστε να κατοικείται όλο το χρόνο. Βασικό αισθητικό μέλημα ήταν η εναρμόνιση του κτιρίου με το φυσικό περιβάλλον. Έτσι, η εξωτερική επιφάνεια επενδύθηκε με τοπική πέτρα και για τη στέγη επιλέχθηκαν κεραμίδια στο χρώμα του άνθρακα. Τα ξύλινα κουφώματα στις όψεις αφήνουν ανεμπόδιστη τη θέα και ταυτόχρονα με θερμομονωτικά ενεργειακά τζάμια διατηρούν τη θερμοκρασία του σπιτιού. Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο -πίσω από την κύρια είσοδο- βρίσκεται το καθιστικό με το τζάκι, η κουζίνα, η τραπεζαρία και η στεγασμένη βεράντα με το μπάρμπεκιου. Μια ξύλινη εσωτερική σκάλα οδηγεί στο δεύτερο επίπεδο με τις τέσσερις κρεβατοκάμαρες, που έχουν θέα στο δελφικό τοπίο, τα λουτρά και τους βοηθητικούς χώρους τους. Στη σοφίτα στεγάζεται το γραφείο, μία βιβλιοθήκη και ένα μικρό καθιστικό. Στο χαμηλότερο επίπεδο φιλοξενούνται τα πάρκιν και οι βοηθητικοί χώροι.

Στη διακόσμηση κυριαρχούν τα φυσικά υλικά στα κομμάτια που επέλεξε αλλά και σε αυτά που σχεδίασε η αρχιτέκτων Σοφία Απέργη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οροφή με τους εμφανείς κορμούς και το γραφείο, που συνδυάζει έντεχνα την αδρότητα του ξύλου με το μαύρο σίδερο και τη λαμαρίνα. Η τσιμεντοκονία στους τοίχους ταιριάζει με το δάπεδο από καπνισμένη δρυ και το τζάκι από τοπική πέτρα με τις γκρι κουρτίνες.

Στα υπνοδωμάτια, τα κρεβάτια έχουν καλυφθεί με ζεστά υφάσματα, γάζες και φανέλες. Στα παράθυρά τους στήθηκε ένα μικρό καθιστικό με μαξιλάρια, ιδανικό σημείο για ρεμβασμό. Στα λουτρά τους, οι πέτρινοι χειροποίητοι νιπτήρες της Moda Bagno επικάθονται στους παλαιωμένους δρύινους πάγκους.

 

 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ