Ολική αναμόρφωση

Ένα διαμέρισμα της δεκαετίας του '30 στο Κολωνάκι μετατρέπεται σε σύγχρονο loft και μας βάζει ιδέες για ανακαινίσεις εντός budget.

Μια σύγχρονη ανακαίνιση μπορεί να κινηθεί σε δύο άξονες: Αφενός το κλασικό σπίτι συντηρείται ως έχει και τα μοντέρνα έπιπλα επιδοκιμάζουν τις αντιθέσεις, αφετέρου το κέλυφος αλλάζει εξ ολοκλήρου, με τα παλαιικά μορφολογικά στοιχεία να εξουδετερώνονται. Τη δεύτερη, αντισυμβατική μέθοδο επέλεξε η interior designer Ισμήνη Παναγιωτάρου για την ανακαίνιση ενός ρετιρέ μιας πολυκατοικίας του '36 στην οδό Τσακάλωφ.

"Στο σπίτι κατοικεί μία μητέρα με τα δύο παιδιά της και τους σκύλους τους. Καθώς το διαμέρισμα είχε την πρωταρχική του διαρρύθμιση, ήταν αναγκαία η καλύτερη αξιοποίηση των τετραγωνικών μέτρων, αλλά και να δοθεί ανάλαφρη όψη στον κουρασμένο χώρο. Για το σκοπό αυτό άλλαξε εντελώς η κάτοψη", λέει η designer. Η κουζίνα, ως σημείο συνάντησης, γίνεται ο ομφαλός του σπιτιού και παίρνει χώρο από το μεγάλο σαλόνι και το χολ. Τα υπνοδωμάτια των παιδιών μοιράστηκαν το χώρο της κρεβατοκάμαρας της ιδιοκτήτριας, που εγκατέστησε το υπνοδωμάτιό της στο δώμα. Έτσι, τα μέλη της οικογένειας μπορούν να βρεθούν μαζί, αλλά και να απομονωθούν όταν το επιθυμούν."

Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες νόρμες, από την εμπειρία της η κυρία Παναγιωτάρου έχει επισημάνει ότι η αλλαγή γίνεται αντιληπτή όταν είναι ανατρεπτική. Γι' αυτό το λόγο οι βαριές ξύλινες πόρτες και οι επενδύσεις των τοίχων, όπως και τα παλιά έπιπλα, απομακρύνθηκαν και έδωσαν τη θέση τους στο λευκό καμβά και σε κομμάτια όπως το γλυπτό coffee table του αρχιτέκτονα Δημήτρη Τσίγκου. Τα μόνα στοιχεία που κρατήθηκαν από το χθες, ως φόρος τιμής στην ιστορικότητα του κτιρίου, είναι το τζάκι, οι ξύλινες πολυθρόνες και το ξύλινο δάπεδο του καθιστικού. Όλα τα υπόλοιπα δάπεδα έγιναν από τσιμεντοκονία, η οποία προτιμήθηκε επίσης για τους τοίχους στα μπάνια των παιδιών και για την επιφάνεια του τραπεζιού της κουζίνας. Λογικό, καθώς η σχεδιάστρια αγαπάει τα "σκληρά" υλικά: τσιμέντο, μάρμαρο και μέταλλο. Στην ερώτηση αν πιστεύει στη μόδα, απαντά ότι οι τάσεις υπάρχουν αλλά υπαγορεύονται από ένα συλλογικό ασυνείδητο. Για παράδειγμα, το λευκό, που σήμερα είναι μόδα και κυριαρχεί στο διαμέρισμα, ήρθε για να ξεκουράσει από τα ανάμεικτα χρώματα, όπως το γκρι, το μπεζ και το μελιτζανί, που ήταν προηγουμένως must. Παρ' όλα αυτά, η ανακαίνιση έχει στόχο τη δημιουργία ενός χώρου που θα φτιάχνει τη διάθεση των ενοίκων και το λευκό είναι ιδανικό. "Ένα total black look ή η χαρούμενη φλυαρία του μπαρόκ μπορεί να είναι υπέροχα στο μάτι, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αντέξει να κατοικήσει σε αυτά", συμπληρώνει.

Ολική αναμόρφωση

Υπάρχει τρόπος για μια ολική ανανέωση με ελεγχόμενο budget; Σύμφωνα με την Ισμήνη, "ένα μυστικό για low-budget ανακαίνιση είναι ο συνδυασμός design κομματιών με ειδικές κατασκευές, στις οποίες τα οικονομικά υλικά αναβαθμίζονται με τον έξυπνο ποιοτικό σχεδιασμό". Η εφαρμογή της φιλοσοφίας αυτής στο διαμέρισμα αντικατοπτρίζεται στα tailor-made γραφεία των παιδιών με τις design καρέκλες και στην επώνυμη τραπεζαρία με το μαρμάρινο πάγκο στο σαλόνι. Για να κρατηθεί χαμηλά ο προϋπολογισμός της ανακαίνισης προτείνει ακόμη να ανακαλύψουμε τα καινούργια και οικονομικά υλικά, όπως την τσιμεντοκονία και τη ρεπουλίνη για τους τοίχους των λουτρών. Συμβιβασμοί δεν πρέπει να γίνονται στη σωστή μελέτη φωτισμού, που είναι η καλύτερη εγγύηση ενίσχυσης του φυσικού φωτισμού.

 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ
Προηγούμενο άρθρο

Δυνατή γεωμετρία

Επόμενο άρθρο

Wood land

MUST READ