Γεωμετρικές φόρμες

Mε έμφαση στους όγκους και το φυσικό φως, ο σχεδιασμός μιας κατοικίας στον Ορνό της Μυκόνου επαναπροσδιορίζει την παράδοση της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής

Το σπίτι έχει σχεδιαστεί με βάση τους άξονες της δύσης σε όλες τις εποχές του χρόνου, λειτουργώντας και σαν ημερολόγιο με τον τρόπο που οι ακτίνες του ήλιου προβάλλονται στο δάπεδο. Αυτές οι κατευθύνσεις επηρέασαν την αρχιτεκτονική μορφή του συνόλου, ακόμα και του περιβάλλοντα χώρου. Πολλές από τις επιμέρους χαράξεις του αρχιτέκτονα Θοδωρή Ζουμπουλάκη ακολουθούν τη σύγκλιση αυτών των αξόνων – από το σχήμα του κτιρίου και της πισίνας μέχρι τα δοκάρια της πέργκολας και τα σχήματα των χτιστών καθιστικών.

Πρωταρχικής σημασίας για τον σχεδιασμό ήταν η ενδυνάμωση των ιδιαιτεροτήτων του φυσικού τοπίου και των συναισθημάτων που προκαλούν αυτές μέσω της ενσωμάτωσης τους στο αρχιτεκτονικό έργο. Πέτρινοι και άσπροι ασβεστωμένοι όγκοι εναλλάσσονται μεταξύ τους και διεισδύουν ο ένας στον άλλον ακολουθώντας τις διαφορετικές στάθμες του εδάφους και δημιουργώντας ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες συναρμογής. Για παράδειγμα, ο ψηλότερος όγκος, που περιλαμβάνει το καθιστικό, είναι πέτρινος συνεχίζοντας το φυσικό βραχώδες περιβάλλον δίπλα του και δημιουργώντας ιδιαίτερους εξωτερικούς χώρους ανάμεσά τους.

"Το φυσικό φως που διαχέεται μέσω των ανοιγμάτων είναι ένα θέμα που πάντα πρέπει να μελετηθεί σωστά όσο και να αποτελέσει σημαντικό στοιχείο του κάθε κτιρίου” επισημαίνει ο Θοδωρής Ζουμπουλάκης. Στην προκειμένη περίπτωση, οι γυάλινοι σύνδεσμοι που ενώνουν τις πτέρυγες του σπιτιού –λόγω της διαφάνειάς τους– μπορείς να πεις ότι ανήκουν συγχρόνως και στο εσωτερικό και στον περιβάλλοντα χώρο ανατρέποντας τα συνήθως στεγανά όρια ενός κελύφους.

To οικόπεδο βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερο, βραχώδες τοπίο κι έχει δυτικό προσανατολισμό με θέα στη Δήλο και τον κόλπο του Ορνού. Διαρρύθμιση, υλικά και χρώματα επιλέχθηκαν για να διευκολύνουν τη μετάβαση από τους εσωτερικούς στους εξωτερικούς χώρους, ενοποιώντας τους. Οι λιθοστρώσεις συνεχίζουν το βραχώδες ανάγλυφο του οικοπέδου, ενοποιούν τους βραχόκηπους και ενισχύουν την αίσθηση του κήπου που χαρακτηρίζεται από άγρια, μεσογειακή βλάστηση. Το κεντρικό τμήμα περιλαμβάνει την είσοδο και τον εξωτερικό χώρο διημέρευσης, το βόρειο τμήμα τους χειμερινούς χώρους διημέρευσης, ενώ το νότιο φιλοξενεί τρία υπνοδωμάτια με θέα στη θάλασσα ακόμα και μέσα από τους καθρέφτες των μπάνιων.

Η λογική πίσω από την εσωτερική διαμόρφωση ήταν "barefoot luxury". Μορφολογικά τα σπίτια έχουν την πλαστικότητα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, προσαρμοσμένης όμως στη σύγχρονη αντίληψη. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι λιτά, αδρά, βιομηχανικά, σχεδιασμένα και εφαρμοσμένα με μεγάλη λεπτομέρεια και ποιότητα, αντανακλώντας μια αόρατη πολυτέλεια.

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ