Ένα σπίτι ανοιχτό στη φύση

Tο συριανό τοπίο γίνεται η αφορμή για το σχεδιασμό μιας σύγχρονης κυκλαδίτικη κατοικία στην οποία ζει κανείς με ανοιχτές πόρτες

Η καλοκαιρινή κατοικία μιας τετραμελούς οικογένειας βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερο τοπίο, στα Κόκκινα της Σύρου. Η φύση του λόφου, η θέα στο βράχο με τη θάλασσα, ο αιγαιοπελαγίτικος ήλιος, τα μελτέμια αλλά και οι πολεοδομικοί κανόνες του νησιού έθεσαν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι αρχιτέκτονες ξεδίπλωσαν τη δημιουργικότητά τους. Το έργο αποτελείται από την κύρια κατοικία, η οποία περιβάλλεται από τον εξωτερικό χώρο –κατάλληλα διαμορφωμένο για το παιχνίδι και την εκτόνωση των παιδιών–, και δύο ξενώνες, ικανούς να φιλοξενήσουν τη μεγάλη συντροφιά του ζευγαριού. "Το στοιχείο του νερού παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς όλες οι δομές απλώνονται γύρω από τις πισίνες. Επίσης η κίνηση του ήλιου και του αέρα γύρω από το σπίτι δημιουργούν αυλές με διαφορετικές ποιότητες", διευκρινίζουν οι αρχιτέκτονες. Τα σπίτια των Κυκλάδων, άλλωστε, πρέπει να τα ζεις με ανοιχτές πόρτες, χωρίς όρια ανάμεσα στον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο. Γι' αυτό το λόγο υπάρχει μια "ενδιάμεση ζώνη", καθώς σε συγκεκριμένα σημεία της αυλής έχουν τοποθετηθεί πέργκολες φτιαγμένες από φυσικό ξύλο.

"Πριν ξεκινήσουμε το σχεδιασμό, συγκεντρώσαμε σε ένα moodboard τα χρώματα και τις υφές που υπήρχαν γύρω από το οικόπεδο. Έτσι, υλικά όπως το ξύλο, τα σκοινιά από γιούτα και η ψάθα χρησιμοποιήθηκαν στη φυσική τους μορφή. Το μωσαϊκό των δαπέδων, για παράδειγμα, αποτελείται από τα χαλίκια της εκσκαφής!" επισημαίνουν οι αρχιτέκτονες.

Σημασία εδώ έχει η κυρίαρχη αίσθηση κι όχι οι μεμονωμένες φαντασμαγορικές λεπτομέρειες. Έτσι, στο έργο υπάρχουν ποικίλα σημεία ενδιαφέροντος τα οποία λειτουργούν μέσα σε ένα ομοιογενές περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο σοβάς στους τοίχους που είναι δουλεμένος με ειδική τεχνοτροπία για έντονη ανάγλυφη όψη και διαφοροποιήσεις στην υφή, τα υφάσματα και τα χρηστικά αντικείμενα που επιστρατεύονται για να δώσουν έμφαση. Επικεντρώθηκαν στην αίσθηση που δίνουν τα σπίτια, παρά στο στυλ καθώς για την ομάδα Block722 το interior και η αρχιτεκτονική είναι ένα, αφού δουλεύονται παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο. Γι' αυτό το λόγο τα περισσότερα έπιπλα είναι custom made και οι ελάχιστες πινελιές που δεν σχεδιάστηκαν ειδικά για την περίπτωση ταιριάζουν αυστηρά με το ύφος του σπιτιού. Η κουζίνα, οι ντουλάπες, τα daybeds, τα τραπέζι, τα σκαμπό, τα διακοσμητικά φώτα, ακόμα και οι πόρτες με τα πόμολα, είναι ειδικές κατασκευές.

 

MissBloom Goes

shopping

Οι Fashion Editors του MissBloom επιλέγουν τα αγαπημένα τους e-shops με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ για κάθε περίσταση και κάθε στυλ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ

MUST READ